Langrenn

Mener Colognas maktdemonstrasjon kan redde langrennssporten

Dario Cologna var kongen av Tour de ski-åpningen. Det var veldig viktig, ifølge Fredrik Aukland.

Dario Cologna med steinbukkhornet som viser at han var best i Lenzerheide.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

LENZERHEIDE: «Dario, Dario, Dario!»

Med snødekte alpetopper og strålende solskinn som kulisse, hyllet tusenvis av sveitsere en av sine aller største idrettshelter.

Dario Cologna hadde parkert Sergej Ustjugov og holdt det jagende feltet med blant andre Martin Johnsrud Sundby på behørig avstand gjennom 15 kilometer.

Hjemmefavoritten fikk med seg ledertrøyen, flere sveitseroster og et massivt steinbukkhorn som trofe etter innledningshelgen av Tour de ski.

– For langrennsinteressen i hele Mellom-Europa er det ekstremt viktig at det er mange nasjoner med og kjemper, og sveitsisk på topp. Det kan være redningen for langrennssporten internasjonalt, sier NRK-ekspert og tidligere Cologna-trener, Fredrik Aukland.

Les også

Uhrenholdt Jacobsen bryter Tour de Ski

Er touren en parodi?

I Norge og Sverige ble det debatt da stjerner som Marit Bjørgen, Charlotte Kalla, Johannes Høsflot Klæbo og Stina Nilsson takket nei til å delta.

VG-kommentator Leif Welhaven gikk lengst. Under tittelen Tour de Parodi spurte han om hvor ødeleggende det er «for tourens varemerke at den utvannes så til de grader som denne gangen» i kvinneklassen.

Fraværet av skandinaviske profiler så imidlertid ikke ut til å plage markedsdirektøren i Det internasjonale skiforbundet (FIS) i det sveitsiske solskinnet.

– Hvis du spør på jernbanestasjonen i Zürich hvem Klæbo er, vil mer enn 99 prosent si at de ikke vet. Men 50 prosent vil si at de kjenner Tour de ski, sier Jürg Capol.

Les også

«Tour de Krise? På ingen måte»

Jürg Capol mener Tour de ski står seg bra som konsept.

Mange nasjoner med suksess

Han legger til det beste ville vært om alle var med, men sier Tour de ski fortatt står fjellstøtt som konsept. 50 prosent TV-tittingen på langrenn i Tyskland kommer fra de syv etappene rundt nyttår.

På det meste så 3,5 millioner tyskere på sendingene denne helgen.

Aukland mener at nivået i herreklassen «er ekstremt bra», og sier «det er tull å si at det er b-preg» på konkurransen.

For sveitserne ble det en drømmehelg med sprintseier for Laurien van der Graaf på lørdag, samt Cologna-triumfer både søndag og mandag.

I tillegg har skigale russere fått god uttelling med foreløpig etappeseier og andre- og tredjeplass i sammendraget til Ustjugov og Aleksander Bolsjunov, mens i kvinneklassen har tre ulike amerikanere vært på pallen til nå.

Emil Iversen og Niklas Dyrhaug i de naturskjønne omgivelsene i Lenzerheide.

Sliter med å nå ungdommen

Aukland er sikker på at langrennssporten vil stå fjellstøtt i Skandinavia også i fremtiden, men er mer bekymret for interessen i et land som Tyskland.

Deres beste kvinne og mann er Nicole Fessel (8.-plass) og Thomas Bing (11.-plass).

– Med tanke på sponsorer, tv-tider og -rettigheter er de en helt avgjørende nasjon å ha med. Det kan redde sporten på sikt at det kommer opp noen tyske stjerner, sier Aukland.

Han legger til at sporten må avfinne seg med at det må skje litt utvikling.

Langrenn sliter med at de som ser sendingene på TV blir eldre og eldre. I Tyskland er 85 prosent av dem over 50 år. Tallene skal være like i de fleste land.

Les også

Sundby utfordrer vedtatt sannhet i norsk idrett: - Man vet aldri

Fredrik Aukland mener det er tullete å sette et b-stempel på Tour de ski.

Konservative nordmenn

Frem mot FIS-kongressen i Athen til våren diskuteres tre ulike forslag som skal gjøre sporten enklere å forstå og få inn mer action.

Klassisk sprint skal fjernes, mens fellesstarten med skibytte skal erstattes med jaktstart. I sprintene ønsker FIS-lederne dessuten å legge inn noen enkle skicrosselementer.

Aukland tror det er forskjell på hvordan forslagene blir mottatt i Norge og Mellom-Europa.

– Sånn har det tradisjonelt vært i lang, lang tid. Norge er konservative og kritiske til alt som er nytt. Da jeg jobbet i Sveits ble jeg kjent med medier, trenere og utøvere fra hele Europa. Vi er nødt til å gjøre sporten interessant nok for TV-seerne, sier Aukland.

Han mener det er viktig med en balansegang mellom å bevare det tradisjonelle og kjerneverdiene, samtidig som det legges til rette for å få med nye typer.

PS: Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund er nummer seks og syv sammenlagt etter de tre første etappene. De har tre sekunder frem til Bolsjunov på tredjeplass.

Tour de ski fortsetter med sprint og fellesstart i Oberstdorf onsdag og torsdag.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Langrenn
  3. Dario Cologna