Mamma Weng etter triumfen: - Heidi har hatt det tøft

På forsøk nummer 35 kunne Heidi Weng endelig klatre opp på pallens øverste trinn. På sletta sto en rørt mamma May Bente og jublet.

Heidi Weng klemmer sin mor May Bente etter sin første verdenscupseier. Etter 34 pallplasser uten seier vant Weng endelig lørdag.

VAL DI FIEMME (Aftenposten): Hun hadde blitt nummer to 14 ganger og nummer tre hele 20 ganger. Men på pallbesøk nummer 35 i verdensupsammenheng vant endelig Weng. Hun spurtslo både Tour-leder Ingvild Flugstad Østberg og Tour-favoritt under den klassiske fellesstarten over 10 kilometer.

Les også

Endelig Weng-triumf: Spurtet inn til sin første verdenscupseier

Etter å ha mottatt premiene, blomster og en ost, kastet Heidi Weng seg rundt halsen på mamma May Bente. I 10 sekunder hvisket mamma noen ord inn i datterens øre.

Heidi Weng og hennes mor May Bente.

For hun vet hvor hardt datteren har kjempet for denne etterlengtede triumfen. Hun vet også hvor tøft Heidi Weng har hatt det de siste månedene. Mamma har også vært med på veldig mange tøffe treningsøkter sammen med datteren. May Bente Weng var vært både mamma og treningskompis.Se seiersintervjuet:

Les også

Her klarer ikke Weng å holde tårene tilbake

— Dette var stort! Jeg synes det var på tide. Vi snakket om det i går, at det ikke var mulig å vinne. Det var litt på fleip, men plutselig dukket det opp en amerikaner.

- Hvordan har Heidi hatt det de siste månedene?

— I idretten er det litt sånn at det går opp og ned. Den er litt brutal sånn sett. Hun fikk seg en knekk etter Kuusamo. Selv om det ble slutt mellom Heidi og Emil så blir det en slags sorg etterpå. De har jo vært sammen i fem år. Da tar det litt tid å komme seg opp igjen, forteller mamma Weng til Aftenposten.

Hun var selv tilstede i Kuusamo, da datteren gikk i mål en runde før slutt under den avsluttende jaktstarten.

— Den opplevelsen var ikke god. Jeg var jo tilstede selv og lurte på om hun var syk.

- Kan du si noe hvor mye svette og tårer datteren din har lagt ned for denne seieren?

— Hun har har jobbet hardt for å bli en god skiløper. Det er mye hardt arbeid som ligger bak. Derfor er det også stort når hun først vinner. Jeg vet jo hvor mye hun har jobbet for dette. Jeg leste i går at hun hadde vært på pallen 34 ganger uten å vinne.

Det var sterke følelser i målområdet på skistadion i Val di Fiemme etter Heidi Wengs triumf. Og da Weng selv stilte på pressekonferansen kom tårene igjen.

— Mamma og pappa har stilt opp for meg i alle år. De har stilt opp for meg på mange økter, det gjør de også fortsatt. Og så har jeg en storesøster og kjæresten henne som har hjulpet meg hele jula med å komme i form. Det gjorde vi i fjor også. Jeg må takke dem for at de har tro på meg og hjulpet meg så mye.

Weng slet med å finne ord han hun i rundt 10 minutter snakket med norske journalister.

— Jeg kan ikke tro det enda. For meg er det helt sykt, å nei, herregud...

- Hva tenkte du i målområdet?

— Jeg tenkte først at jeg hadde blitt nummer to. Så begynte alle å gratulere meg. Da tenkte jeg at jeg hadde vunnet. Så så jeg på tavla at det stod Weng og tenkte "Jøss". Det var stort! Det å se navnet Heidi Weng helt øverst er veldig sjelden. Det har faktisk aldri skjedd før. Det er utrolig artig.

- Kan du beskrive perioden fra du gikk deg bort i Kuusamo til nå?

— Ja, det var utrolig kjedelig, det. Så har det vært litt ... tja., jeg har bare gått der ... Og nå føler jeg at jeg er blitt bedre og bedre.

- Din mor sier du har hatt det tøft?

— Ja, jeg var ganske irritert på meg selv i Kuusamo. Det var en hard start på sesongen, hodet har ikke vært veldig bra å ha med seg. Så løsnet det. Under klassisksprinten her nede fikk jeg troen på meg selv. Da løsnet det.

- Hva gjør dette med selvtilliten?

— Det har ikke helt gått opp for meg. Men når jeg får møte pappa går det kanskje opp for meg at jeg har stått øverst.

- Det er en følelsesladet pressekonferanse, kan du beskrive hvordan du har det nå, skyter Adresseavisen inn.

— Jeg er egentlig litt lettet og jeg synes det er så arti og koselig å høre om andre som kommer bort og sier at jeg fortjener det. Det setter jeg så utrolig stor oris på, svarer Weng.

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her:

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag: