Langrenn

Johaug og Sundby klare for stjernespekket Birken

Fra fiasko i fjor til tidenes beste deltakerliste i år. – Dette er tidenes sterkeste felt, sier Birken-leder.

BIRKEN-KLAR: Therese Johaug skal gå det 54 kilometer lange rennet fra Rena til Lillehammer.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Skal du gå Birkebeinerrennet? Se oversikten over hvilke skiprofiler du kan støte på lenger ned i saken.

Verdenscupvinner Martin Johnsrund Sundby og VM-dronningen Therese Johaug er de siste, store profilene som nå er påmeldt i eliteklassen av Birkebeinerrennet.

– Jeg kan bekrefte at de er påmeldt, sier daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, til Aftenposten.

Rennet på 54 kilometer, som går fra Tingstadjordet ved Rena til Birkebeiner skistadion på Lillehammer, arrangeres for 77. gang førstkommende lørdag (21. mars).

Birken-lederen har ikke sett maken det feltet som nå skal gå i eliteklassen.

KLAR: Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby skal utfordre langløpspesialistene førstkommende lørdag.

– Tidenes sterkeste felt– Ja, dette er tidenes sterkeste Birken-felt, med mange eliteløpere. Vi venter fortsatt på bekreftelser fra Justyna Kowalczyk og Johan Olsson, men det er helt kjempemessig med den lista vi har nå. Det viser at også verdenscupløperne finner plass til Birken i sin kalender, sier Ellevold.

I fjor opplevde arrangøren at rennet ble en fullstendig fiasko. På grunn av kraftig vind ble hele rennet avlyst. En avgjørelse blant annet Anders Aukland, som sammen med broren Jørgen og Simen Østensen trosset arrangøren og gikk de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer, var sterkt uenig i.

I år har Birken-arrangøren gjennomførtflere tiltak for å hindre at det samme skal skje i år. Blant annet har de nå gjort klar en reservetrasé.

– Johaug er favoritt

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn holder nå Therese Johaug som storfavoritt i kvinneklassen av Birken.

– Jeg har stor tro på henne og hun er favoritt, kanskje sammen med Kowalczyk, sier Bjørn, som ikke er like sikker når det gjelder herrene.

– Der er det så mange om beinet. Men mange kommer sikkert til å stake, og da er det ganske sannsynlig at vinneren er en som staker, sier NRK-eksperten, som selv skal gå FredagsBirken – dagen før selve rennet.

SPESIALISTER: Jørgen og Anders Aukland (t.h), her etter henholdsvis første- og tredjeplass i Vasaloppet for to år siden, skal utfordre Martin Johnsrud Sundby i årets Birkebeinerrenn.

Disse skal gåListen over skiprofiler som er påmeldt årets Birken, er lang. Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Eirik Brandsdal, Andrew Musgrave, Lukas Bauer, Simen Sveen, Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin er blant verdenscupløperne som skal gå.

Langdistanseløperne Øystein "Pølsa" Pettersen, Anders og Jørgen Aukland fra Team United United skal gå, og Vasaloppvinner Petter Eliassen er naturligvis også med.

– Det veldig spennende å se hvordan verdenscupløperne gjør det sammenlignet med langløpspesialistene. Er de gode og tøffe nok til å gå så langt og krevende?, sier Birken-leder Jo Gunnar Ellevold.

Therese Johaug og Martine Eek Hagen er påmeldt, og Justyna Kowalczyk har tidligere sagt at hun skal gå.

I tillegg er kjente personer som Jon Almaas, Abid Raja, Jonas Gahr Støre og Arve Tellefsen påmeldt i aldersklassene.

Les også

  1. Kjølstad tilbake i langrennsirkuset

  2. Kowalczyk: - Etter Falun starter jeg et nytt kapittel

  3. Kowalczyk skal gå Birken for russisk lag

Les mer om

  1. Eldar Rønning
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Therese Johaug