Finsk avis byttet navn for å hylle gullhelten

Selv feiret Niskanen gullet i badstuen med romkameraten.

Savon ble til Iivon. Iivo Niskanen er en populær mann i hjembyen etter gullet.
  • Øystein Jorem

Onsdag ble finske Iivo Niskanen en suveren verdensmester på 15 kilometer klassisk i sitt hjemland.

Jubelen blant de finske publikummerne var overdøvende, og også dagen etter var det stor stemning hos de finske avisene. Avisen på Niskanens bosted, Kuopio, gikk så langt at den endret navn til ære for gullvinneren. Avisen Savon Sanomat ble til Iivon Sanomat.

– Stor utøver

Redaktøren, Seppo Rönkkö, sier at de fikk ideen rett etter gullet var vunnet.

– Savon Sanomat ønsker å hylle en stor utøver fra vår region ved å endre navnet. Dette symboliserer også oppblomstringen av finsk langrenn, sier Rönkkö.

Iivo Niskanen i midten, med Martin Johnsrud Sundby på venstre side og Niklas Dyrhaug til høyre.

Selv om andre finske aviser har hyllet idrettsutøvere på en lignende måte før, er det første gangen Savon Sanomat gjør det. Trolig vil det ikke bli gjort igjen heller, sier redaktøren.

Massasje og badstue

Niskanen avslører til Hufvudstadsbladet at han ikke fikk sove før midnatt etter prisutdelingen og alt ståheien rundt gullet. Kvelden ble avsluttet med et kyss fra kona Saana Kemppainen, før han gikk i badstuen sammen med romkameraten Sami Jauhojärvi.

– Etter prisutdelingen fikk vi litt massasje, og mens vi ventet på å ta badstue, så vi litt på selve løpet, sier Niskanen på et pressemøte torsdag morgen. Han forteller at han følte at han hadde kontroll under løpet.

– Jeg tror jeg ga meg selv en liten mental pause etter 13,5 kilometer. Da nøt jeg øyeblikket og kjente at jeg var trøtt. Men hadde det vært tettere ned til Sundby hadde jeg nok presset frem litt flere krefter, sier han til hbl.fi.

Niskanen avslører til Ilta Sanomat at er blitt overøst med gratulasjoner, blant annet av president Sauli Niinistö.

– Det er hyggelig at min suksess blir lagt merke til av staten også, sier Niskanen til Ilta Sanomat dagen etter gullfesten.

Nå venter det en ny gullmulighet på Niskanen. Samme med Lari Lehtonen, Sami Jauhojärvi og Matti Heikkinen skal han gå for stafettgull fredag.