Langrenn

Knallhard kamp om stafettplass i VM: - Noen kan bli skikkelig skuffet

Landslagssjefen sier NM blir veldig viktig. Det kan være dårlig nytt for en usikker Sjur Røthe.

Sjur Røthe føler seg ikke 100% før NM, der det er viktig å gå godt for å ha mulighet på en stafettplass i VM. Foto: NTB Scanpix

  • Øystein Vik

Det er ikke amerikansk uttak under NM på Røros som starter torsdag, men det er ikke langt ifra. Konkurransen på det norske herrelandslaget i langrenn er knallhard, og prestasjonene på torsdagens 15 kilometer fri og lørdagens 30 kilometer med skibytte kommer til å bety mye for hvem som får gjøre hva i VM i Falun neste måned.

— NM blir veldig viktig når det gjelder hvilke distanser folk får gå i VM, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Formen så langt i sesongen, prestasjoner i tidligere mesterskap og hvordan det går i NM vil avgjøre mye for løperne. For Sjur Røthe har sesongen så langt vært OK. Han kom på pallen under verdenscupløpene på Lillehammer før jul og ble nummer fire ¨på 15 kilometeren i Davos, men siden har det ikke gått så bra. Sykdom har preget den siste måneden, og Tour de Ski ble en skuffelse ettersom Røthe måtte gi seg midt i konkurransen.

— Jeg er i alle fall frisk nå, men jeg har bare hatt en skikkelig hard økt siden Tour de Ski. Det er ikke slik jeg ville ha lagt det opp, men jeg har ikke vært skikkelig pigg, sier 26-åringen fra Voss.

— Derfor er jeg spent nå på formen. Men spenning er viktig. Det er en del av grunnen til at jeg driver på med dette, sier Røthe.

Les også

Fire norske VM-håp får toppkarakter

Vil revansjere ydmykelse

Stafetten i Sotsji-OL i fjor ble en ydmykende affære for det vanligvis så sterke norske laget. Med trege ski under føttene måtte Norge se både Sverige, Russland og Frankrike foran seg på resultatlisten.

— Det er veldig mye å revansjere fra den gangen, men det blir ikke lett. Det svenske laget er kanonsterk. Finland er gode. Russerne har en vanvittig bredde. Italia er med igjen, og franskmennene har en evne til å henge med når det er stafett, sier Løfshus.

Uttaket av stafettlaget i VM blir vanskelig for Løfshus og landslagstrener Trond Nystad. Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug er så godt som bankers på laget. Northug blir ankermann, men det er uklart om Sundby skal skøyte eller gå klassisk. Og uansett er det to plasser ledig. Enten to klassisketapper, eller én klassisketappe og én skøyteetappe, dersom Sundby skal skøyte.

— Slik sett er Martin (Johnsrud Sundby) med på å ta ut laget, sier Røthe.

Les også

Røthe: - Jeg er ikke syk

Bedre klassiskløper

Vossingen er blitt svært mye sterkere på klassisk denne sesongen, og kan gjøre en jobb på stafettlaget – uansett klassisk eller fristil.

— Det er jeg ganske trygg på at jeg kan gjøre.

Løfshus ser det på samme måten.

— Sjur Røthe er blitt mer allsidig og dermed mer anvendelig denne sesongen, sier Løfshus.

Men konkurransen er enorm om de to siste plassene på stafettlaget. På verdenscupens sammenlagtliste så langt finner man, utenom Sundby og Northug, sterke navn som Finn Haagen Krogh (6. plass), Niklas Dyrhaug (7. plass), Chris Jespersen (11. plass), Paal Golberg (16. plass) og Didrik Tønseth (20. plass). Røthe er nummer 21. — Noen kommer til å bli skikkelig skuffet, for alle vil gå. Men med den bredden vi har i toppen, kan vi bytte ut navn uten at det blir så stor forskjell på resultatet, sier Løfshus som ønsker å ha klart konturene av et stafettlag før avreise til Falun.

- Nødt til å vise meg frem

Røthe sier han vil akseptere det uansett om han blir tatt ut til stafettlaget eller ikke.

— Det er de som går fort i mesterskap som får gå stafett. Det er så enkelt som det, sier Røthe.

Han er i utgangspunktet tilfredsstilt dersom han får gå 30-kilometeren med skibytte i starten av VM. På den distansen tok han bronse i sist VM – Val di Fiemme 2013. — Får jeg gå tremilen er jeg fornøyd. Men går det bra der, kan alt skje. Det er opp til meg. Nå må jeg bare vise meg frem i NM. Jeg er nødt til det for å få gå tremilen i VM, sier Røthe.

Les også

    Les mer om

    1. Sjur Røthe