Det verste året i norsk langrenns historie

KOMMENTAR: Vi har vært gjennom de 12 verste månedene i norsk langrenns historie, men den neste måneden kan gjenskape mye av troverdigheten.

Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse under høringen i dopingsaken etter bruk av det forbudte stoffet clostebol.

Norsk langrenn red på en historisk popularitetsbølge etter at våre løpere hadde vunnet rubbel og bit gjennom vinteren. Alt var tilsynelatende på stell, og det var ikke måte på skryt av den norske modellen da Ski-NM åpnet i Tromsø for nokså nøyaktig ett år siden. Langrennsledelsen fremsto nærmest som emissærer på turnè. Etter noen dager sprakk idyllen da den ene løperen etter den andre meldte avbud. Det som ble sett på som skulking vakte harme og uro i miljøet. Uroen var bare et vagt forvarsel om det som skulle komme.

Der og da satt den aller innerste kretsen med kjennskap til Martin Johnsrud Sundbys dopingsak, men det var først 20. juli de lot allmenheten få innsyn i sjokknyheten. «Det føltes som himmelen falt i hodet på meg», forklarte en gråtkvalt langrennsstjerne. Skiforbundets hemmelighold og forsøkene på å pynte på sannheten, vakte reaksjoner.

Les hele saken med abonnement