Langrenn

Med vilje? Nei. Prestasjonsfremmende? Nei.

Kommentar: Men det betyr ikke at Therese Johaug går fri, skriver Ola Bernhus.

Langrennsløper Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Idretten må ha regler som er i samsvar med folks rettsfølelse, mener Therese Johaugs advokat Christian B. Hjorth.

Det vil han forsøke å hamre inn under høringen på Ullevaal stadion.

Det er liten grunn til å tro at han blir hørt.

Ola Bernhus, kommentator Aftenposten.

I idrettens rettspraksis kan også den uskyldige være skyldig.

I Johaugs tilfelle er det spørsmål om hun kan anses helt uskyldig, eller om hun var så uaktsom da hun tok den berømte leppekremen, at hun fortjener sin straff.

Les også

Johaug har skjermet seg fullstendig fra sosiale medier

Trofodermin inneholder clostebol som står på dopinglisten.

Johaugs forklaring står til troende, det har også Antidoping Norge sagt. Altså – hun stolte på legen da hun brukte leppekremen og visste ikke at det var doping. Når mengden av stoffet clostebol var så liten at det heller ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, skulle alt være greit – i folkelig forstand.

Men ikke i idrettens juridiske verden. Den som har et forbudt stoff i kroppen, skal straffes uansett forsett eller motiv.

Les også

Lillebroren før Johaugs skjebneuke: - Jeg har støttet henne så godt jeg kan

Det vanskelige ansvaret

Det kalles objektivt ansvar. Hensikten er god, men virkningen katastrofal for den som rammes uskyldig.

Er det i den gruppen Therese Johaug befinner seg? De fleste synes å mene det. Doping, det må være å ta et stoff som gjør deg til en bedre idrettsutøver på en kunstig måte. Har ikke stoffet noen slik effekt, da er det ikke doping heller.

Les også

Lyst til å trene styrke? Da bør du ikke gjøre denne feilen

Så enkelt kunne det ha vært. Det er det ikke. For clostebol, som ble sporet i Johaugs urin, er et anabolt steroid. Da spiller det ingen rolle hvor lite eller hvor mye, stoffet er forbudt, slik reglene er.

Hvor uaktsom, hvor lenge?

Johaug er allerede erklært skyldig gjennom den utestengelsen som er iverksatt. Men var hun helt uskyldig, uaktsom eller grovt uaktsom? Bør ikke utøveren ha et eget ansvar for å sjekke de legemidlene hun bruker? Svarene avgjør lengden.

Et sentralt spørsmål under høringen gjelder nettopp dette punktet. Kan utøveren tillate seg å stole på legen, eller må hun selv foreta undersøkelser før hun følger legens råd?

Dersom Johaug får en ganske mild straff, vil det utløse raseri fra flere hold. Ikke her til lands, for her har også de mest militante i dopingdebatten mildnet. De har sett at doping kanskje ikke er et svart/hvitt tema likevel.

Men Johaugs konkurrenter der ute, i tillegg til Det internasjonale skiforbundets (FIS) egen president, vil bli ordentlig harme.

FIS har allerede varslet en anke til idrettens voldgiftsrett, CAS. En trussel, egentlig.

Vi vil aldri få vite i hvilken grad presset utenfra påvirker de norske dommerne. Men dette er ikke bare ren paragrafjus. Saken rommer så mye skjønn at det ikke er lett å være upåvirket, ikke for drevne jurister heller.

Fornuft eller følelser?

Det er blitt sagt at saken er et spørsmål om følelser eller fornuft. Følelsene tilsier frifinnelse. Den eventuelle fornuften ligger i avskrekkingen. Den er så viktig å markere dopingavsky at alle skal straffes, også de med lite eller ingen skyld. Så kan vi andre diskutere om det finnes fornuft i et slikt resonnement.
Vi vet at prinsippet om tvil ikke vil gjelde.

Dopingen er ikke bare kommet for å bli. Den ser ut til å vokse i omfang. I noen idretter er det blitt bedre, men dopingsjokkene blir likevel stadig større.

I denne sammenhengen virker en salve på såre lepper som en knøttende liten sak. Den blir stor fordi dopingjegerne gjør den til det.

Les mer om

  1. FIS
  2. Therese Johaug