Langrenn

Kowalczyk kan stoppe norsk rekordjakt i Vasaloppet

Fjorårsvinner Laila Kveli ser på den polske skistjernen som en av sine sterkeste konkurrenter.

Justyna Kowalczyk (til venstre) og Laila Kveli, som på bildet krysser målstreken i fjorårets Vasaloppet, er blant de store favorittene i 2015-utgaven av klassikeren.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Søndag kan Laila Kveli (27) fra Lierne i Nord-Trøndelag bli første kvinne til å vinne Vasaloppet tre år på rad.

Blant konkurrentene er imidlertid en svært uforutsigbar kvinne, nemlig Justyna Kowalczyk (32).

Den polske skistjernen har bestemt seg for å teste seg i langløpgrenen av skisporten, og først ledd i eksperimentet blir i det legendariske svenske rennet denne helgen.

Ikke bare har Kowalczyks form denne sesongen var svært variabel — det er også svært usikkert hvordan hun vil takle 90 kilometer med blodslit.

— Det er klart at det blir veldig spennende. Kowalczyk kan gjøre mye i det tunge partiet, det blir et interessant parti. Hun vil alltid kunne kjempe om å vinne, uansett hvilken langrennsgren hun stiller i, sier Kveli, som representerer Team Santander, til Aftenposten på telefon fra Sverige.

Har drømt om langløp lenge

Kowalczyk viste tidvis god form i Falun-VM. Hun ble nummer fire på den individuelle sprinten og tok en bronse på lagsprinten. Favorittøvelsen 30 kilometer klassisk ble imidlertid en fiasko.

I et intervju med den polske radiokanalen RMF FM forteller Kowalczyk at hun lenge har vært nysgjerrig på langløp.

— Jeg har alltid drømt om å konkurrere i et langløp, men jeg har aldri hatt muligheten, fordi jeg kjempet for verdenscupen, og rennene kolliderte, sier Kowalczyk ifølge radiokanalens nettsider.

— Denne sesongen viste det seg at formen min ikke har vært god nok til å kjempe om å vinne verdenscupen sammenlagt. Derfor bestemte jeg at det var et fint tidspunkt å teste langløp, legger hun til.

Kowalczyk offentliggjorde at hun ville satse på langløp i februar. I kjølvannet av den nyheten spådde NRK-kommentator Jann Post at polakken kunne vinne Vasaloppet allerede i år, selv om hun vanligvis ikke har sin styrke i staking, som er særdeles viktig i klassikeren.

— Vasaloppet blir kanskje hardest for henne å vinne, men hun har såpass god kapasitet, at hun kan vinne allerede i år, sa Post til Aftenposten.

Bruker hjelpemenn

Flere polske medier har sitert Kowalczyk på at hun kommer til å ha med seg en livvakt på den 90 kilometer lange strekningen.

Etter det Aftenposten forstår, er det snakk om en mannlig hare, som flere av de beste kvinneløperne bruker som fartsholdere.

— De to siste årene har jeg gått med broren min (Espen Kveli, journ. anm.) som hjelpemann, forteller Laila Kveli.

— Han hjelper å holde faren. Slike hjelpere er bra for psykisk støtte, men de er ikke akkurat livvakter, sier Kveli og ler.

Aftenposten har vært i kontakt med flere representanter for Vasaloppet, og ingen av dem er kjent med at Kowalczyk har «bestilt» en ledsager.

Enten hun får hjelp eller ei, er det liten tvil om at Kowalczyk vil ha sin fulle hyre med å holde følge med Laila Kveli, som må regnes som den store favoritten etter at hun vant TjejVasan forrige helg.

— Jeg føler at formen har vært bra de siste ukene. Det løse føret kan gjøre at det blir veldig tungt, noe som er til min fordel, sier Kveli.

Kowalczyk er langt fra den eneste hun ser opp for. Kveli trekker frem østerrikeren Katerina Smutna og sveitseren Seraina Boner som andre vinnerkandidater.

Les også

  1. Lierne-jente til topps i TjejVasan