Langrenn

Bjørgen og Klæbo skal få ny sjef. Hun bør være kvinne.

KOMMENTAR: Norsk langrenn skal ansette en ny toppleder. Én opplagt kandidat peker seg ut.

FÅR NY SJEF: Skiforbundet skal ansette en ny toppleder for langrenn. Her er de to største stjernene, Marit Bjørgen og Johannes Høsflot Klæbo, under OL i Pyeongchang.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

HOLMENKOLLEN: Etter at Åge Skinstad ga seg som langrennssjef for tre år siden, har norsk langrenn vært forfulgt av negative saker. Nå skal ikke jeg si at det er noen direkte sammenheng, men fakta er at organiseringen av toppledelsen i denne perioden har vært preget av midlertidighet.

Da Skinstad ga seg, ble det igangsatt en prosess for å finne hans erstatter. Dagens smøresjef Knut Nystad og dagens administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig var med i finaleheatet. Ingen av dem, og heller ingen andre, ble ansatt. I tre år har norsk langrenn hatt en delt ledelse mellom sport og marked, med Bjervig på den ene siden og landslagssjef Vidar Løfshus på den andre.

Les også

«Trøndersk langrenn ser ut til å ha sovet i timen»

Siden Falun-VM og Skinstads avgang har omdømmet til norsk langrenn stupt, som følge av to dopingsaker og en storstilt debatt rundt bruken av astmamedisiner.

Nå har langrennskomiteen avgjort at en ny person skal inn på toppen. Utlysningen ligger allerede ute.

ERFAREN SKILEDER: Guri Hetland leder i dag arbeidet med å skaffe Trondheim ski-VM.

Smøresjef Knut Nystad er spurt om han ønsker å søke, men har sagt nei. Andre aktuelle kandidater er Bjervig og Løfshus. Sistnevnte er ikke aktuell, siden Løfshus vil konsentrere seg om jobben som sportssjef.

Les også

Har norsk skisport egentlig godt av all suksessen?

Min mening er at langrennskomiteen må benytte anledningen til å hente inn krefter utenfra. Nasjonalsporten trenger noen som kan komme med nye og friske tanker, og som er innstilt på å igangsette endringsprosesser. Den nye toppsjefen bør ha opplevd andre miljøer og sett norsk langrenn utenfra. Det er nødvendig på bakgrunn av den krisen langrennssporten har vært inne i.

I så måte er det ett navn som peker seg ut: Det er Guri Hetland.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Hun leder i dag arbeidet med å få ski-VM til Trondheim i 2023. For VM-prosjektet vil det være et tap å miste henne, men hun verken er eller skal være uerstattelig. Som langrennssjef vil hun fortsatt være i posisjon til å trekke i tråder og påvirke, og VM-prosjektet trenger således ikke å bli hemmet av å få en ny frontfigur. Hetland vil uansett kunne fortsette i dagens rolle frem til VM-kampen blir avgjort under FIS-kongressen i Hellas 17. mai.

Les også

Kritikken mot Løfshus har vært urettferdig, overdreven og litt riktig

Bortsett fra at det ikke er optimalt for VM-prosjektet, ser jeg få momenter som taler imot en ansettelse av Hetland, hvis hun selv har lyst. I den nyopprettede topplederstillingen kreves kunnskap både om sport og marked. Hetland har, som Skinstad hadde, begge deler.

MANNSTUNGT: Her er det norske støtteapparatet under skitestingen i Holmenkollen fredag ettermiddag. Det er få kvinner i det norske teamet.

Hun har bred sportslig erfaring, blant annet som sjeftrener for det sveitsiske langrennslandslaget. Det var hun som trente Dario Cologna til to OL-gull i Sotsji for fire år siden. Hun ble på bakgrunn av det kåret til årets trener i Sveits samme år. I en årrekke har hun vært manager for verdens beste langrennsløper Marit Bjørgen. Hun har vært engasjert i det internasjonale skiforbundet (FIS) og har skaffet seg ytterligere erfaring i jobben med å få VM til Trondheim.

Om hun ikke skulle være heltent foreløpig, har langrennskomiteen en jobb å gjøre for å påvirke henne. I dag har hun nok mest fokus på arbeidet med å skaffe Trondheim ski-VM.

Les også

Oppskriften hans er enkel: Hardt arbeid, hardt arbeid og hardt arbeid

STJERNE: Marit Bjørgen var på plass i Holmenkollen fredag ettermiddag. Lørdag går hun tremil. Til våren skal det ansettes ny sjef for Bjørgen og de norske langrennsstjernene.

I disse tider, med diskusjonen rundt kvinnelige trenere i herrefotballen, vil det gi Norges skiforbund ekstra goodwill å ansette en kvinne som ny sjef for Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby.

Men Hetland skal ikke ansettes fordi hun er kvinne. Skal hun ansettes, er det fordi hun er den beste kandidaten.

Jeg er ikke i stand til å se noen som er i bedre stand til å lede norsk langrenn inn i en ny tid enn Guri Hetland.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Marit Bjørgen
 3. Ski-VM
 4. Vidar Løfshus
 5. Martin Johnsrud Sundby
 6. Dario Cologna
 7. Johannes Høsflot Klæbo