Flagget Bjørgen fikk, har en helt spesiell historie. Den inkluderer Petter Northug for to år siden.

Kanskje er det Norges mest meritterte gull-flagg. Flagget til kompisgjengen fra Kongsberg har i hvert fall to VM-gull på samvittigheten.

Dobbelt verdensmester: Marit Bjørgen feiret gullet på stafetten med det samme flagget Petter Northug brukte da han gikk æresrundene etter at han vant sprinten i Falun i 2015.

LAHTI: – Vi følte egentlig at vi sto litt for nær målstreken, så det var merkelig at Marit ikke hadde fått et flagg allerede. Jeg bøyde meg så langt ut over gjerdet jeg klarte og ropte. Så kom hun og tok det, sier Sigmund Kasin.

Marit Bjørgen gjorde som de håpet, og plukket det med seg da hun cruiset inn til stafettgull for Norge torsdag ettermiddag.

Rutinerte flagg-gutter

Det samme flagget har feiret VM-gull også tidligere. Da Petter Northug vant sprinten i Falun.

Les også

Kowalczyks oppførsel vekker oppsikt i Polen – hadde ikke tid til lagvenninnene

– Jeg husker at vi prøvde å gi Petter flagget den første gangen han passerte oss etter løpet, men han fikk ikke tak i det. I stedet havnet det i snøen innenfor gjerdet. Da løftet jeg en unge over reklameskiltene som plukket det opp, og så fikk vi gitt det til ham den neste gangen han passerte, sier Sigmund Kasin.

Planen klar: Sigmund Kasin og Espen Andersen med flagget Marit Bjørgen plukket opp på vei inn til stafettgullet.

Måtte reise fra Petter-pinnen

Studeres de to gullbildene nøye, er det lett å få øye på at de to flaggene ikke er veldig likt satt opp. Northug holder en trepinne, mens Bjørgens flagg henger på en teleskopstang. Det har ifølge Kasin en enkel årsak.

– Den trepinnen som Petter holdt gikk ikke ned i bagen da vi dro fra Falun, så vi måtte ta av flagget. Da vi kom til Lahti, kjøpte vi i stedet en teleskopstang til det. Derfor ser det ikke så likt ut. Men jeg lover at det er det samme flagget, sier han.

Møtte Bjørgen selv etter løpet

Jobben med å få tilbake flagget etter gullfeiringen var nesten verre. Til slutt fikk de hjelp av en journalist til å plukke det opp. Deretter ble kompisene stående inne på stadion til det var nesten folketomt. Så snek de seg inn i såkalt «mixed zone». Der møtte de Bjørgen selv, og fikk et nytt minne for livet.

Tar imot bud

Kasin kjøpte selv flagget for «tre-fire tusen kroner» i Falun. Nå antyder han at flagget kan være til salgs. Dersom noen kommer med et godt nok bud.

– Det er til salgs, men det blir ikke billig. Det er jo litt moro å ha det, sier han.

Her er guttas eget bilde av Marit Bjørgen med gullflagget etter stafetten.