Langrenn

Harsem tilbake på landslaget: - Jeg tar meg ikke nær av alt mulig som blir sagt

Fjorårets sesong på Team Veidekke Midt-Norge førte henne til VM.

TILBAKE PÅ LAGET: Katrine Harsem trives bedre på landslaget nå enn hun gjorde i sin forrige periode. - Jeg har nok utviklet meg ganske mye på ett år, og er nok mye sterkere nå enn sist gang jeg var på landslaget, sier hun.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

HAFJELL: Nå er Kathrine Harsem tilbake på landslaget – og trives. Slik har det slett ikke alltid vært.

– Jeg tror jeg har endret meg litt. Derfor takler jeg bedre å være her nå.

Det sier 28-åringen til Adresseavisen under kvinnelandslagets samling på Hafjell. Hennes forrige periode på landslaget endte med at hun ble vraket.

- Mer ydmyk

På det lokale Team Veidekke Midt-Norge slo hun tilbake. Etter å ha kvalifisert seg til Tour de Ski i fjor snakket hun åpenhjertig om sine to år på landslaget. Der kom det frem at hun opplevde å miste all selvtillit og at hun følte at hun ikke var bra nok som menneske.

Les også

Harsem herjer i Tour de Ski: – Hun hadde høye skuldre og var anspent

Uttalelsene førte til oppvaskmøte med landslagsledelsen dagen før startetappen av Tour de Ski.

- Nå har jeg vært på landslaget igjen i et halvt år, og det er veldig bra. Veldig hyggelig stemning. Jeg trives bedre nå enn sist.

Harsem utdyper endringen slik:

- Ting går mer inn det ene øret og ut det andre. Jeg tar meg ikke nær av alt mulig som blir sagt. Jeg er nok blitt litt mer ydmyk. Jeg gidder ikke å ytre alle meningene jeg har til enhver tid. Og så har vi blitt to år eldre. Jeg merker at det er mer avslappet stemning i gruppa.

Føler savn

Harsem representerer Varden Meråker. Hun innrømmer at hun savner gjengen fra Team Veidekke Midt-Norge.

Les også

Vraket landslagsløper knuste alle: - Fikk sjokk da rykket mitt holdt helt inn

- Jeg savner dem veldig. Ikke fordi jeg ikke har det bra her, men fordi det var en veldig fin gjeng. Det blir en litt annen stemning når du også har gutter på laget. Jeg har mye kontakt med dem og får trent sammen med dem også.

Etter en stor førjulssesong sprintet hun inn til fjerdeplass på Tour de Ski-etappen i sveitsiske Val Müstair på nyttårsaften. Hun gråt av glede etter å ha vunnet semifinalen.

HARDKJØR: Kathrine Harsem under ei elghufsøkt i alpinbakkene i Hafjell. Bak henne kommer Marit Bjørgen. Begge ser frem mot vinterens OL i Sør-Korea.

På sprinten i Lahti-VM endte hun på 13.-plass, etter å ha gått inn til syvende beste tid i kvalifiseringen.

- Jeg har nok utviklet meg ganske mye på ett år, og er nok mye sterkere nå enn sist gang jeg var på landslaget. Jeg har sett at jeg har klart å prestere i verdenscupen uten å være på landslaget. Det gir meg litt mer selvtillit når jeg er på trening med disse løperne.

- Skjerpede rutiner

I perioden hvor hun ble henvist til Team Veidekke Midt-Norge, havnet to av Norges landslagsløpere i dopingsaker. Harsem merker en endring.

- Rutinene er absolutt veldig skjerpet inn. Det har blitt utrolig strengt når det gjelder uttak av medisiner.

Les også

Bjørgen har slitt med motivasjonen etter Johaug-dommen: – Jeg har vært tom i perioder

Harsem forteller om signering av papirer, samt gjennomgang av Antidoping Norges og Wadas hjemmesider ved medisinuttak.

- Var det ikke slik tidligere?

- Jeg har ikke så mye erfaring fra tidligere, for jeg har ikke tatt ut så mye medisiner. Det virker som det nå virkelig er tatt på alvor, og det er veldig bra.

OL-drømmen

Som for de andre landslagsløperne er det OL i februar det aller meste handler om også for Kathrine Harsem.

Les også

Norsk misnøye med Tour de Ski: – Jeg vil helst stå over

Først handler det om å kvalifisere seg. Deretter å prestere når det virkelig gjelder. Som flere andre landslagsløpere ønsker Meråker-løperen helst ikke å gå hele Tour de Ski. Får hun velge, tar hun kun noen av de første etappene før hun hopper av.

- Hvordan vil et perfekt OL se ut for deg?

- Å komme til OL, og å få gå klassisk sprint. I beste fall får jeg gå både stafetten, sprintstafetten og tremila også, men da er jeg nødt til å gå mange gode skirenn i forkant. Jeg har veldig lyst til å gå sprint og veldig lyst til å gå tremila i OL.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Kathrine Harsem
  3. OL