Langrenn

Krogh maktet ikke hardkjøret: – Det ble for tøft for meg

Langrennsløper Finn Hågen Krogh (27) starter karrièren på nytt med gamle venner på sprintlandslaget.

Finn Hågen Krogh under treningsleir i Val Senales i Italia i fjor høst. Det var blant annet her han trente for hardt og ikke klarte å restituere godt nok mens han var på allroundlandslaget. Nå er han tilbake på sprintlandslaget i langrenn.
  • Erlend Nesje
    Journalist

HOLMENKOLLEN: – Det ble for tøft for meg på allroundlandslaget, erkjenner finnmarkingen.

Mandag ble 27-åringen presentert som en del av sprintlandslaget, laget han kom fra før OL-sesongen.

Krogh har evaluert den mislykkede sesongen og kommet frem til at treningen ble for hard med de beste distanseløperne på allroundlandslaget som sist sesong besto av blant andre Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger.

– Jeg legger ikke skylden på laget for sesongen jeg hadde. Det var jeg som ble altfor ivrig mellom samlingene. Jeg tok meg ikke god nok tid til å restituere. Etter treningsopphold har jeg alltid hatt en eller to hviledager, men jeg kjørte på med trening med én gang. Jeg ble for motivert i treningsarbeidet. Men resultatet var at jeg ble for seig og tung, jeg kom aldri på plussiden, sier Krogh.

Finn Hågen Krogh har vært mye betenkt i vinter. Her etter å ha blitt slått ut etter prologen i sprinten i Drammen i mars.

Dette er mannen som gikk en av tidenes råeste sisteetapper på VM-stafetten i Lahti i 2017. Mange husker hvordan han gikk med kramper i leggene med den jaktende russiske bjørnen Sergej Ustjugov i hælene. På imponerende vis holdt Krogh unna og gikk Norge inn til VM-gull på stafetten.

Sesongen som fulgte, ble en gedigen nedtur. Han hadde kun én pallplassering – fra NM.

Lahti 3. mars 2017: Finn Hågen Krogh går inn til seier for Norge under VM-stafetten. Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby gikk også på laget.

Nå er han altså tilbake på sprintlandslaget. Det er han glad for.

– Hva var bra med sprintlandslaget da du var der sist?

– Der har jeg fått mer rom til å være meg selv. Selv om vi er på samlinger sammen, er langrenn en individuell idrett. Jeg får frihet til å legge opp treningene selv. Det var ikke slik at jeg ble veldig styrt på allroundlandslaget, men det var likevel et press der om at du måtte være en harding.

– Det er mer machokultur på allroundlandslaget?

– Det er klart at med en Sundby i helskjegg og tusen treningstimer i året i spissen, så er det en hard gjeng.

– Det ble rett og slett for tøft for deg?

– Ja, det bunner vel ut i et. Jeg ble mer nedkjørt i stedet for å få utvikling på treningsøktene. Over lang tid blir det for vanskelig å hente seg inn igjen. Nå har jeg tatt en lang pause etter forrige sesong og kan starte med blanke ark, forteller Krogh, som ble nærmest folkehelt etter etappen han gjorde som ankermann i VM-stafetten i Lahti.

Les også

Slik har Northugs karrière vært utenfor landslaget

Trives med Monsen

Nå restarter han karrièren blant gamle venner.

– Forholdet mellom Arild (Monsen, trener) og meg har fungert tidligere. Målet er at det skal fungere igjen.

Nå blir han fast treningskamerat med Petter Northug på sprintlandslaget. Det ser han veldig frem til.

– Northug har noen spisskvaliteter vi andre må utnytte oss av. Samtidig håper jeg at han utvikler seg hos oss, forhåpentligvis er det den gode gamle Petter vi kjenner som er tilbake.

Finn Hågen Krogh (t.v.) ble presentert på sprintlandslaget sammen med Petter Northug og Sondre Turvoll Fossli mandag.

Krogh har ikke satt seg noen mål for kommende sesong, der VM i Seefeld i månedsskiftet februar-mars er det store høydepunktet for langrennseliten.

– Jeg er ikke stinn av selvtillit etter forrige sesong. Å komme meg til VM i Seefeld blir naturlig nok hovedmålet. Men hva det kan holde til der? Vi er bare i april, det er mye trening som skal gjennomføres og jeg har ikke satt meg spesifikke mål i VM. Målet er å kvalifisere meg til mesterskapet.

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Finn Hågen Krogh
  3. Johannes Høsflot Klæbo
  4. Martin Johnsrud Sundby
  5. Langrenn