Langrenn

Derfor vil ikke Northug si ett ord om Johaug-saken

Faren og treneren til skistjernen forklarer: — Han har hatt sine konflikter.

Petter Northug har ikke lyst til å si noe om Therese Johaug- eller Martin Johnsrud Sundby-saken. Foto: NTB SCANPIX

 • Kurt Haugli

VAL SENALES: Med behørig avstand til offentlig norsk skisport rigget Team Northug seg til øverst på breen i Val Senales i går morges.

Frem til han trer inn i det norske landslaget når verdenscupsesongen starter, holder han en ekstremt lav profil og mingler mest med sine egne.

Det er ikke tilfeldig at det er veldig stille rundt Petter Northug.

— Det er et bevisst valg. Skulle han ha stilt opp for mediene hele tiden, ville han ikke hatt tid til hverken trening eller hvile. Det har Petter vært kynisk på hele karrièren og ikke minst nå, sier Petter Northugs trener Stig Rune Kveen.

Siden en ung Petter Northug kom inn i norsk skisport for 10 år siden har det vært ståk og støy rundt ham. Mange ganger på grunn av sportslige prestasjoner, men nesten like ofte på grunn av krangel og uenighet. Skandaler har det også vært som etter fyllekjøringen som endte i grøfta ved en rundkjøring i Trondheim.

ANALYSE: Therese Johaug har ikke besvart ett spørsmål, legen er taus. Her er det vi gjerne skulle ha spurt dem om.

Langt unna skandalene

Nå stormer det rundt skiforbundet nok en gang. Men denne gangen uten at Petter Northug er involvert. Først kom astmadommen mot Martin Johnsrud Sundby med påfølgende avsløringer av medisinbruk. Så slo bomben ned forrige torsdag, da det ble kjent at Therese Johaug hadde testet positivt på anabole steroider.

Mannen med langrenns mest sleivete kommentarer vil ikke snakke om dette i det hele tatt. Han har i lange perioder gjemt seg bort i mellomeuropeisk fjellheim. Team Northug er i ferd med å sette personlig rekord i høydetrening.

— Han har hatt sine konflikter tidligere år. Når vi fikk signert avtalen med skiforbundet, så har vi fått ro rundt det hele, sier Kveen og vil gjerne at det skal være slik fremover.

Ingen kommentar

Med seg på samling er broren Tomas Northug som ikke fikk fornyet tillit på det norske landslaget. Han er nå en del av Team Northug sammen med yngstemann Even Northug. Til stede i Val Senales er også pappa John Northug.

— Man skal ha mye kunnskap om dette. Når man ikke vet nok, så skal man heller ikke si noe, forklarer far til Petter Northug, John Northug.

- Så da er det umulig å få Petter Northug til å si noe om dette?

— Ja, nå vil han ha fokus på idretten, sier John Northug som er altmuligmann på Team Northug. Til Val Senales har han tatt med seg skiglade folk i alle aldre fra Namdalen og ikke minst Berit Aunli og mannen Ove. Begge de to norske skiikonene er like tause som Petter Northug om skandalene som ryster norsk langrenn om dagen.

LEST DENNE? Matvarekjede latterliggjør Johaug i finsk annonse.

80 døgn med høydetrening

Trener Kveen snakker, men da vil han helst at det skal handle om det sportslige.

— Vi blir her i Val Senales og høyden i tre uker. Da vil Petter og Tomas ha bak seg rett opp mot 80 dager i høyden. Det er ny rekord for dem. Vi er i rute. Mentalt vil Petter være på sitt beste i februar og VM i Lahti, men han er sterk nok til å hevde seg godt i verdenscup før jul også. Petter skal være på hugget fra og med verdenscupåpningen i Kuusamo, sier Kveen til Aftenposten.

Tullprat

Hovedpersonen selv har en strategi overfor media som han har holdt på i alle år. Når det er innkalt til pressekonferanse eller like etter renn, svarer han utfyllende og ordentlig.

Ellers slenges det ut bare noen meldinger med innhold av det svært upålitelige slaget. Som på breen i Val Senales i går:

— Etter å ha hatt tre måneder med bare syting og f. skap, så er vi fornøyd. Testene har vært elendige, og vi har ikke fått de svarene vi er ute etter. Vi har nå både vurdert å legge opp og å fjerne hele støtteapparatet. Det er nå status, sier han og gumler på en energisjokolade før han tar skiheis og gondol ned til Hotel Piccolo hvor Team Northug har sin base

PS: Northug ga ett intervju i går. Det var til sitt eget nett-TV-konsept med det selvfølgelige navnet Northug-TV. Han var ikke særlig mye mer saklig i det intervjuet enn da han snakket med Aftenposten.

Hør Aftenpodden Sport - hvor du får full oversikt over videre saksgang i dopingsaken mot Johaug:

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Frykter norske skandaler ødelegger sporten

 2. LANGRENN

  Johnsrud Sundby: - Jeg har ingen skyldfølelse, fordi jeg har ingen skyld

 3. LANGRENN

  Northug vil slå Bjørn Dæhlies ekstremrekord

 4. LANGRENN

  Dropper 25 år gammel suksessoppskrift: Moderne langrenn i ferd med å gjøre høydetrening overflødig

 5. LANGRENN

  Petter Northug er usikker på om han får bli med i OL

 6. LANGRENN

  Petter Northug tok ingen sjanser - måtte droppe planlagt opphold med Therese Johaug