Se bildene fra Marit Bjørgens eventyrlige karrière

Det har handlet om to tiår med mye suksess, men det handler også om nedturer og skuffelser. Her er bilder fra en fantastisk karrière som er over denne helgen.

Her har Marit Bjørgen akkurat tatt sin siste internasjonale medalje. Hun vant 30 kilometer i Pyeongchang-OL og ble dermed tidenes mestvinnende vinterolympier.
  • Kurt B. M. Haugli
  • Se blinkskuddene fra Bjørgens karrière i bildegalleriet under!
Her startet gullrushet for Marit Bjørgen. 22-åringen fra Rognes vinner gullet på sprinten under VM i Val di Fiemme i 2003. Det er hennes første VM-gull. Det skulle bli 17 medaljer til. Til venstre Claudia Künzel og lagkamerat Heidi Gjermundshaug Pedersen.
Et av de aller første bildene av Marit Bjørgen i Aftenpostens bildearkiv. Det fra NM i 2001 og en 20-åring fra Rognes viste seg frem. Teksten som følger bildet er: «NM på ski, Steinkjer. 5 km kvinner klassisk Marit Bjørgen (Rognes) ble overraskende nr. 3.»
Marit Bjørgen i sitt første OL i Salt Lake City i 2002. Hun ble nummer 14 i dette rennet.
Marit Bjørgen mottar folkets hyllest på Universitetsplassen i Oslo etter VM-gullet på 10 kilometeren i 2011.
Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg feirer gullet på lagsprinten under OL i Sotsji i 2014.
Marit Bjørgen fikk Kollen-tåka til å lette da  hun gikk det norske laget inn til VM-gull under VM på hjemmebane i 2011.
Marit Bjørgen og Therese Johaug under VM i Oslo i 2011. Johaug vant 30 kilometeren og Bjørgen tok sølvet.
Det har vært en karriere full av oppturer, men også nedturer. Her etter stafetten i OL i Torino i 2006 hvor Norge bare ble nummer 5. Et svært skuffende resultat.
VM i Liberec i 2009 ble en eneste stor nedtur med sykdom og svake resultater. Etter dette mesterskapet var Marit Bjørgen i ferd med å legge opp. Men gjorde noen grep og vinteren etter var hun tilbake som vinner.
Dette bildet er tatt ett år etter den store skuffelsen i VM i Liberec. Det er OL i Vancouver i 2010 og Marit Bjørgen hadde akkurat gått Norge inn til gull på stafetten.
Marit Bjørgen jubler for gullet på 30 kilometer klassisk under VM i Val di Fiemme i 2013. Justina Kowalczyk (t.v.) tok sølv og Therese Johaug bronsen.
Charlotte Kalla har ikke bare vært en tøff konkurrent,  men også en god venninne opp gjennom årene. Her er det Charlotte Kalla og Marit Bjørgen som begge ligger i målområdet etter 10 kilometeren i Sotsji-OL i 2014.
Slik man har vært vant til å se Bjørgen mange ganger. I teten av feltet. Her leder hun 30 kilometeren i Vm i Lahti i 2017. Det ble gull igjen.
Den første samlingen på ski foran sesongen finner sted allerede i månedsskiftet mai/juni på Sognefjellet. Her er Marit Bjørgen i gang med en økt i tåka på fjellet i 31. mai 2017.
Trening, trening og atter trening. Her de to gode venninnene Marit Bjørgen og Therese Johaug i gang med en styrkeøkt på Olympiatoppen i Oslo i 2013. Datoen er 24. mai.
Det har blitt utallige døgn på samling for Marit Bjørgen opp gjennom årene. Og hvert eneste år i sin seniorkarrière har hun reist sammen med lagvenninner til høydesamling i Val Senales på grensen mellom Italia og Østerrike. Her er hun akkurat ferdig med formiddagens økt på ski oppe på breen og er på vei tilbake til det norske hotellet.
Ingen grunn til å la være å juble selv om man tar sitt n’te NM-gull. Her er hun under NM på Gåsbu hvor hun tok tre gull.
For to år siden ble Marit Bjørgen mamma til Marius. At hun er blitt mor har åpenbart betydd mye for skidronningen. Marius har vært med på samlinger og renn helt siden starten. Dette bildet er tatt i september i fjor da det norske landslaget haddehøydesamling i Livigno nord i Italia.
Kong Harald og resten av kongefamilien har fulgt karrièren til Bjørgen tett. Her gratulerer de henne etter årets seier på 30 kilometeren i Kollen.
Marit Bjørgen på vei til start i sitt nest siste langrenn som toppidrettsutøver. 5 kilomer klassisk under NM i Alta denne uken. Det ble hennes 25. NM-gull.
OL i Pyeongchang ble hennes siste. Et OL som skrev henne inn i alle idrettshistoriske bøker som den som har vunnet mest når det gjelder.
Marit Bjørgen har alltid vært opptatt av å være et forbilde for unge idrettsutøvere. Her stiller hun opp på selfier i forbindelse med en fotballturnering arrangert av en av hennes sponsorer.
Dette blir det mer tid til. Å være hjemme sammen med Marius.