Langrenn

Slik kan to renn sende Valnes til VM sammen med Klæbo

Erik Valnes (22) sjokkresultater overrasker landslagstrener Arild Monsen. Sistnevnte varsler at større oppgaver fort kan være i vente for skikometen.

SEIERHERRENE: Erik Valnes (til høyre) og Sindre Bjørnestad Skar vant i Dresden søndag.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

Den Tromsø-bosatte Team Nord-Norge-løperen vant søndag ettermiddag sin første verdenscupseier. Langrennsløperen gikk på Norges førstelag i lagsprinten i tyske Dresden. Sammen med Sindre Bjørnestad Skar gikk Valnes helt til topps, og topper en jubelhelg for Valnes som ble nummer tre på sprinten lørdag.

Ettersom Valnes vant sprinten i den skandinaviske cupen forrige helg er han med helgens resultater plutselig blitt en veldig interessant mann for sprintlandslagstrener Arild Monsen inn mot VM i Seefeld. Sprinten i VM arrangeres 21. februar. Teamsprinten tre dager seinere.

– Det er veldig imponerende og gledelig at han skulle gjøre det så bra. Erik er et emne for fremtiden, og som virkelig fått vist kvalitetene sine i helga. Jeg er overrasket over at en førstereisgutt presterer som han gjør, sier Arild Monsen til iTromsø.

Les også

Valnes herjet med verdenseliten: Havnet på pallen i Dresden

Sindre Bjørnestad Skar omfavnes av Erik Valnes etter målgang i Dresden.

Tre plasser ledig sammen med Klæbo

For å komme til VM har landslagsledelsen satt opp fem uttaksrenn for sprintløperne. Verdenscupen på Lillehammer, Davos, Lahti, Skandinavisk Cup i Vuokatti, samt NM i Meråker. Av disse er det kun Lahti og Meråker som gjenstår, og for Valnes teller det åpenbart positivt at han vant i Vuokatti.

– Erik har ikke så mange sjanser igjen, men jeg vil på ingen måte utelukke han fra VM-plass. Han må dog gjøre det veldig bra i de to rennene, sier Monsen, som ikke vil forskuttere at Valnes faktisk blir tatt ut til verdenscupen i Lahti i februar som er det siste før VM-uttaket.

– Mange utøvere konkurrerer om en av de fire plassene på sprintlaget i VM. Det eneste som er sikkert er at Johannes Høsflot Klæbo skal gå sprint i VM. Ellers er det tre plasser ledig, sier Monsen.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen

Bak skistjernen fra Trøndelag er Sindre Bjørnestad Skar og Emil Iversen de to som ligger nærmest. Etter denne duoen kommer Erik Valnes sammen med løpere som Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh.

Valnes selv «tror ikke særlig på VM-mulighetene».

– Det er mange gode løpere, så jeg må bare jobbe på.

Les også

På lørdag ble det også pallplass: Valnes herjet med verdenseliten

Vurderer å droppe U23-VM-renn

Kommende helg er det ny sprintverdenscup, denne gang i Estland. Høyst trolig vil Valnes tas med dit. Så er spørsmålet hvor mange distanser Valnes vil gå i U23-VM som starter i Lahti som starter med sprint mandagen om en uke. For Valnes vil det nemlig bli avgjørende å være i god form til NM som starter 30. januar.

– Jeg vil nok gå en eller to renn i U23-VM, men det må vi vurdere, sier Valnes om mesterskapet der han i teorien kan gå tre distanser.

Monsen slår fast at en av styrkene til Valnes er at han behersker både klassisk og fristil i sprint.

– Med det han viste i helga er han klar for større oppgaver. Han kan fort gå flere verdenscuprenn, og presterer han der begynner vi å snakke. Fram i tid er det naturlig å tenke at han er aktuell for et landslag, sier Monsen.

Fra mandag av er Valnes tilbake i Tromsø etter triumfhelga.

– Jeg tenkte ikke på verdenscupseier da jeg trente i sommer og høst. Jeg var lettet da jeg så Sindre gå over målstreken, sier Valnes til iTromsø.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakten på ungdomskilden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5