Langrenn

Stjernene som vender Tour de ski ryggen: – Blytungt

Flere av langrennssportens største profiler er fraværende når Heidi Weng skal forsvare Tour de ski-seieren.

IKKE MED: Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Ragnhild Haga er blant stjernene som ikke er med i årets utgave av Tour de ski.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Lørdag går starten for den 12. utgaven av prestisjekonkurransen Tour de ski, men også denne gang preges startlisten av fraværet til de som ikke skal gå.

Spesielt i kvinneklassen er det tynt i rekkene. Fire av de syv beste i verdenscupen mangler.

Fra Norge har Marit Bjørgen og Ragnhild Haga meldt forfall, mens også de to svenske stjernene, Charlotte Kalla og Stina Nilsson, blir hjemme og trener.

Les også

Svensk langrennsstjerne står over Tour de Ski med sykdom

Astrid Uhrenholdt Jacobsen denne uken tydelig på at hun mye heller ville vært i Norge hvis hun kunne.

«Vi er noen millioner som skuffet må følge en utvannet versjon av den beste konkurranseformen sporten har skapt», skrev nylig den anerkjente Expressen-kommentatoren, Thomas Pettersson.

Han mener signaleffekten i at de største stjernene fra Norge og Sverige står over er «blytung» for konkurransen.

Heidi Weng vant Tour de ski sist sesong. Hun er også med denne gangen. Ikke alle av hennes hardeste konkurrenter er det.

OL det viktigste

– Hvert fjerde år er det en spesiell sesong, hvor mange prioriterer verdens mest prestisjefylte arrangement, OL. Da blir det noen som velger bort Tour de ski, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Han mener ikke det gjør noe med prestisjen til årets utgave at så mange ikke er med, men sier problemstillingen er interessant fremover.

– Det er ikke heldig på lang sikt om et så bra produkt vannes ut. Det er færre stjerner i toppen på kvinnesiden, så der er det mer sårbart enn på herresiden, sier Løfshus.

Les også

Kalla er lei mediekjøret: – Kjenner nesten at jeg blir litt sint

Blant mennene er det største savnet den suverene verdenscuplederen Johannes Høsflot Klæbo. Petter Northug ville gjerne vært med, men ble ikke tatt ut på grunn av formsvikt.

– Klæbo sa før sesongen at OL skulle være det viktigste. Han har ikke så mange års trening som de andre, så det kunne vært forstyrrende med tanke på OL. Han har lagt en plan som han har klokkertro på, sier Løfshus.

IKKE MED: Johannes Høsflot Klæbo.

Northugs suksessformel

En som har forståelse for at flere av stjernene uteblir, er Åge Skinstad. Eurosports ekspertkommentator mener det fortsatt er mange spennende dueller i vente.

– De står jo over fordi de mener det er det beste for dem, og i år er det OL som betyr mest. Vi må ha forståelse for at folk prioriterer, det er noe av det vanskeligste innen toppidretten.

– Ødelegger man OL-sjansene ved å gå Tour de Ski?

– Det er veldig individuelt. Petter Northug har alltid deltatt tidligere, og han var den herreløperen som presterte best i mesterskap fra 2007 til 2015. Så for han passer det veldig bra. Marit Bjørgen hadde et av sine svakeste mesterskap etter at hun klarte å vinne Touren i 2014/15, men vant jo likevel et par gull i Falun, sier Skinstad.

Han mener det er helt umulig å konkludere med at de som har gjort det bra i Tour de ski, for så ikke å gjøre det bra i VM eller OL, ville vunnet flere medaljer om de sto over konkurransen rundt nyttår.

IKKE MED: Stina Nilsson.

Ikke ødeleggende for OL

Martin Johnsrud Sundby sa senest denne uken at de harde øktene i Tour de Ski er en viktig del av planen for å være i best mulig form i OL.

Herrelagets trener, Tor Arne Hetland, mener det ikke er noen grunn for å stå over konkurransene.

– Utøverne trenger konkurransetreningen, så får vi en kjempefin periode etterpå til å legge inn grunntrening og forberede oss optimalt til OL, sier han.

Les også

Landslagssjefen friskmelder Sundby til Tour de Ski

Sjur Røthe mener det er synd at så mange står over på grunn av OL.

– Er du smart nok i etterkant så skal det ikke være noe problem, sier han.

Også Niklas Dyrhaug er uenig i at touren ødelegger for OL.

– Det er heller omvendt. Jeg har følt at jeg kommer sterkere ut av det alle årene jeg har gått. Det blir som en bolk med mye hard trening på kort tid, så får du trent rolig etterpå. Hvis du er lur og gjør de rette tingene da, så tror jeg det kan være veldig positivt for det som skjer senere i sesongen.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. OL