Sundby om sprengkulden: – Det blir brutalt for alle

Det blir bikkjekaldt under fredagens Tour-etappe. Men Martin Johnsrud Sundby (32) frykter ikke 16–17 kuldegrader, som det er meldt.

Martin Johnsrud Sundby er forberedt på bitende kulle under fredagens etappe av Tour de Ski.
  • Erlend Nesje

TOBLACH: – I selve løpet tror jeg ikke det kommer til å påvirke i veldig stor grad. Det er mer konsekvensene av det, som vi får se i etterkant. Situasjonen og helsa nå er bra. Jeg kan ikke si annet enn at jeg håper at gradsstokken viser litt høyere enn 16. Jeg tar det som kommer. Det må alle gjøre, sa Johnsrud Sundby da han møtte mediene utenfor smøretraileren ved skistadion i Toblach torsdag formiddag.

Les også

Nå planlegger Norge VM-stafett uten Northug

Må ta inn 42 sekunder

Tre etapper gjenstår av Tour de Ski. Nordmannen har 42 sekunder å ta inn på ledende Sergej Ustjugov.

32-åringen mener han må gå tre optimale renn for å slå russeren sammenlagt.

– Frykter du at været kan ødelegge?

– Det tenker jeg ikke noe på. Det blir brutalt for alle. Fordelen her kontra Oberstdorf er at det her er fin og tørr luft. 10-12-13 blå føles ikke så veldig kaldt her. Det er mer situasjonen man får etter løpet. Det er lettere å dra på seg "skitt". Men jeg satser alt på at det går bra, svarte Johnsrud Sundby.

Les også

Norsk sjef tror Ustjugov kan dominere i 10 år

Etter onsdagens jaktstart i Oberstdorf, der Ustjugov økte sammenlagtledelsen, sa russeren til Aftenposten at han trente fem minutters forsprang på sin norske konkurrent før den brutale avslutningen opp slalåmbakken Alpe Cermis søndag ettermiddag.

Johnsrud Sundby ler av den spådommen.

– Han hadde 17–18 sekunder dårligere tid enn meg der i fjor. Han er hard i hodet og mot seg selv, og det er akkurat det man trenger i den bakken. Det er ikke skigåing slik vi er vant til, det er en helt annen måte å bevege seg på. Hodet betyr mest opp den bakken. Enten er du 62 kilo og ser ut som Matti Heikkinen og kan fly den bakken, eller så må du jobbe med deg selv.

Sundby fnyser av Sergej Ustjugovs spådom.

– En mental prøvelse

32-åringen mener årets Tour er en mental prøvelse. I fjor var Tour de Ski skreddersydd for Røa-gutten. Og dermed var seieren aldri truet.

– Både Canada i fjor og situasjonen nå er en tøffere mental prøvelse enn å lede med to minutter og vite at dette har jeg lomma. Jeg nyter litt de utfordringene jeg får. Men jeg har jo veldig lyst å vinne dette, at det skal bikke min vei til slutt, men som idrettsmann tror jeg ikke at jeg kan be om noe mer spennende og morsomt enn nå.