Langrenn

Reagerer på svenske eksperters «Johaug-jakt»: - Hvorfor er dere så hatske?

Flere svenske eksperter mener Johaug må utestenges umiddelbart og lenge. Det reagerer den norske forfatteren René Zografos på.

- Dette sier faktisk mer om svenskenes blindhet, enn villigheten til å se på selve fakta, mener forfatteren René Zografos.
  • Halvor Ekeland

Man overdriver ikke når man sier at reaksjonene på at Therese Johaug har testet positivt i en dopingtest har vært mange. Både fra inn— og utland har eksperter, utøvere, forskere og ledere uttalt seg. Noen med positivt fortegn, andre med negativt.

Særlig i Sverige har Johaug fått gjennomgå.

Les også

  1. Olaf Tufte frykter dopingsabotasje: - Det er veldig enkelt

  2. Frykter Johaugs karrière er ødelagt for alltid

— Jeg tror ikke på forklaringen til Johaug. Alt under 18 måneders utestengelse er en katastrofe, sa SVT-ekspert Hasse Svens til VG.

— Når hun går på ski, ser hun ut om Johann Mühlegg, sier en annen svensk jounalist, Lasse Anrell, ifølge Expressen.

Beskriver det som hat

Nå svarer den norske forfatteren René Zografos på utspillene til de svenske ekspertene. Han mener svenskene overreagerer.

— Dette sier faktisk mer om svenskenes blindhet, enn villigheten til å se på selve fakta. For det er så soleklart at det ligger en underliggende hat fra svenskene eller en slags misunnelse på de norsk sportsbragdenenår så lite som en munnkrem kan få så mange svensker til å fråtse av sinne og hat, skriver Zografos i et blogginnlegg.

Forfatteren skriver videre at han mener Sverige er misunnelige på Norge.

— Hvorfor er dere så jævlig hatske mot oss nordmenn? Vi støttet da Ingemar Stenmark, Gunde Svan og Bjørn Borg dade var store. De var faktisk våre idoler.

Han får støtte av sin svenske kollega Lena Andersson.

— Dessverre har mange bare nøyd seg med å forholde seg til ordet «doping», som er brukt i forbindelse med saken. Da betyr det for dem at hun har jukset, og hennes forklaring har ingen betydning. De sammenligner hennes versjon med bortforklaringene til dopingavslørte stjerner som Lance Armstrong og Ben Johnson. Da nytter ingen motforestillinger, sier Andersson.

- Patetisk

Therese Johaug sa på pressekonferansen at hun var helt uskyldig. Hun mente hun hadde gjort det hun kunne for å unngå brudd på dopingbestemmelsene. Den kjøper ikke ekspertene internasjonalt.

— Aino-Kaisa Saarinen (finsk langrennsløper, red. annm) har gjot sin egen undersøkelse, og den er ganske morsom. Hun gikk til det samme apoteket og spurte etter salven Johaug hadde, men fikk til svar at hun ikke kunne bruke den. Jeg håper undersøkelsene viser hva som ligger bak, sier den tidligere langrennsløperen Antonina Ordina ifølge Expressen.

Zografos mener det er tydelig at Norges skiforbund og Therese Johaug har gjort en ærlig feil.

— Selv om vi er overlegne så har vi aldri oppført oss så patetisk som en del gjør i Johaug-saken. Nå roper svensker både i aviser og i sosiale medier at vi har dopet oss og at de lenge har mistenkt oss for at vi alltid har dopet oss, tordner Zografos.

Systematisk doping?

Nettopp spørsmålet om dette er systematisk doping er spørsmålet som stilles i utlandet for tiden. Også i Norge har dette spørsmålet blitt stilt.

En undersøkelse gjort av Norstat for NRK viser at nesten én av fire nordmenn tror langrennsløpere på landslaget faktisk driver med doping. Redaktør i sportssamarbeidet 100% Sport, Bertil Valderhaug, forstår svenskenes skepsis.

— Jeg kan forstå at svenskene fryder seg litt. Det er ikke bare én, men to saker. Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug er tatt for brudd på dopingbestemmelse. Selv om det er to vidt forskjellige saker, så forstår jeg at folk i utlandet tror det er systematikk i dette.

Valderhaug ber nordmenn se situasjonen fra andres ståsted.

— Hva hadde vi nordmenn tenkt, dersom et annet land var like overlegne, og det landets to største profiler var involvert i dopingsaker, spør Valderhaug.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: - 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: