Langrenn

Svensk ekspert reagerer etter Johaug-intervju: – Det er skummelt

Torsdag pratet Therese Johaug (28) med pressen for første gang etter dopingsjokket. I Sverige mottas svarene med skepsis.

Therese Johaug møtte pressen for første gang siden sjokket dukket opp for to uker siden. Til venstre kjæresten Nils Jakob Hoff og til høyre
  • Herman Folvik

For to uker siden kom sjokket om Johaugs positive dopingprøve etter bruk av en leppekrem med anabole steroider i. Foreløpig er langrennsesset suspendert i to måneder, mens man venter på den endelige dommen.

Sportssjef i den svenske avisen Expressen, Per Andersson, mener Johaugs svar torsdag bare gir nye og flere spørsmål.

– Man får ikke svar på hvordan de kunne gjøre dette. De sa de kontrollerte alle pakkene en-to-tre ganger, så går det et par uker og hun brenner leppene sine i Italia, og smører på en salve ingen kjenner til. Det er skummelt, sier Andersson på en TV-sending.

Aftenposten rakk å stille Johaug ti spørsmål. Slik svarte hun:

Les også

«Jeg har forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annet å si.»

– Får ikke svar

I møtet med pressen var Johaug nok en gang beveget. Akkurat som for to uker siden.

– Tårene og ærligheten om at dette er hennes sanne versjonen, blir nesten for mange inntrykk. Det blir vanskelig å sortere i hodet hva som faktisk kommer fram i løpet av disse 47 minuttene. Egentlig er det ingenting. Hun gråter igjen og gir sin versjon, men man får ikke svar på hvordan dem kunne være så klønete og hvordan ingen kunne se på pakningen, mener Per Andersson.

Les også

Se Johaugs første tv-intervju: - Jeg har fått en enorm støtte

Svensk landslagssjef ønsker Johaug i VM

I påvente av 28-åringens dom har det blitt spekulert i en straff mellom ingenting og to år.Sveriges norske landslagssjef, Ole-Morten Iversen (far til den norske landslagsutøveren Emil Iversen), vil se Johaug på startstreken i Lahti-VM i februar.

Svensk landslagssjef for kvinnelangrenn, Ole-Morten Iversen, fra Steinkjer og Norge.

– Ja, jeg synes Therese allerede har fått mer skyld enn hun fortjener. Jeg håper det for henne og skisportens del. Jeg tror på hennes historie og det holder med straffen hun har fått, sier Iversen til Aftonbladet.

– Tror du hun er ferdig med straffen til VM?

– Nei, det er jeg usikker på, svarer Steinkjer-mannen, som synes sviktet omdømme er den verste straffen for Dalsbygdjenta.

– Uansett hvordan det blir får hun først to måneder nå, men den virkelige straffen er i form av skadet omdømme. Det har dessverre vært med å skape et dårlig rykte for skisporten, men hvordan hun straffes av folket er verre enn om hun får delta eller ikke, sier Iversen til den svenske avisen.

Les også

Johaug-omtalen overgår Northugs fyllekjøring: - Svært sjeldent

Støtte fra SVT-ekspert

Skiekspert i SVT Sport, Anders Blomquist, tror personlig på Johaugs forklaring, men forstår dem som tviler på fjorårets i særklasse beste skiløper.

– Jeg kjenner Therese og det norske miljøet. Jeg har utrolig vanskelig for å tro at man holder på med kontrollert og systematisk doping. Jeg får ikke det bildet til å gå opp. De som kan steroider sier at det finnes bedre substanser som bygger muskler bedre. Jeg får ikke et juksescenario til å gå opp, sier Blomquist til egne nettsider.

Den svenske eksperten ber folk huske på at rettsikkerheten er mindre for en idrettsutøver.

– Somidrettsutøver lever man fullt for sin idrett og man lever for å prestere. Om man tror på hennes historie er det ett menneske i dyp, dyp krise. Rettsikkerheten for en idrettsutøver er mye mindre enn i øvrige sammenhenger. Man skal dømme henne for det hun har gjort, men jeg tror at man også skal se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadefryd. Det synes jeg er litt umenneskelig, mener Blomquist.

Johaug blir såret over at folk ikke tror på hennes forklaring om at hun er helt uskyldig.

– Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpent og ærlig og fortalt hele historien, sier Johaug til NTB.

Les også

  1. Agder og Rogaland skikrets reagerer på pressemelding fra Skiforbundet

  2. Bør vi beskytte barna våre mot toppidretten?

  3. Johnsrud Sundby: - Jeg har ingen skyldfølelse, fordi jeg har ingen skyld

  4. Fire av ti svensker tror norske langrennsløpere doper seg

  5. Ekstrem interesse for astmamøte i Trondheim

  6. «Jeg skulle ønske at norsk idrett fremsto litt mer ydmyk og selvransakende. Hvis ikke må vi tåle at svenskene tror Norge er en dopingnasjon»

  7. Gråtkvalt Johaug: – Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt

Les mer om

  1. Therese Johaug