Petter Northug: - Trondheim er dårligst i landet

Fortsatte kritikken mot kommunen etter å ha gått inn til 74. plass i sesongpremieren.

LANGT BAK: Petter Northug gikk inn til 74. plass under åpningsrennet på Beitostølen.
  • Birger Løfaldli

BEITOSTØLEN: Petter Northug har satt politisk dagsorden hjemme i Trondheim denne uka, etter at han kom med knallhard kritikk mot kommuneledelsen på grunn av manglende skiløyper i Granåsen.

Høyres idrettspolitiske talskvinne Stine Hostad vil i neste uke be om en redegjørelse om situasjonen fra kommunaldirektør Ola By Rise.

Northug er glad for Høyre-støtten.

— Da er det noe i positivt å ta med seg denne uka i hvert fall. Det varmer, sier han til Adresseavisen etter å ha plassert seg langt ned på resultatlisten under 15-kilometer klassisk på Beitostølen.

Didrik Tønseth vant foran Tord Asle Gjerdalen og Morten Eide Pedersen. Northug på 74. plass var nesten fire minutter bak Tønseth i mål.

— Et styrketegn. Jeg er alltid sterkest når jeg presterer dårlig på Beitostølen. Det blir kakefeiring i kveld, spøker han.

Les også

Northug nummer 74 i sesongåpningen - nesten fire minutter bak vinneren

— Vifter med VM-søknad

Landslagstrener Tor Arne Hetland er uenig med Northug rundt løypesituasjonen i Granåsen. Han mener Trondheims befolkning er privilegerte.

— Vi har en kommune som produserer snø når de kan produsere snø, og de legger den ut når de tror at trønderværet er så stabilt at snøen ikke smelter bort, sier han.

Dette spriker fra Northugs oppfatning:

— Det tilbudet vi har i Trondheim nå er flaut dårlig. Vi er dårligst i landet. De har en VM-søknad som de driver og vifter med i stedet for å legge til rette for barn og ungdom som vil leke seg på ski, sier Northug etter sesongåpningen.

BYÅSEN-SEIER: Didrik Tønseth vant 15-kilometeren foran Tord Asle Gjerdalen og Morten Eide Pedersen.

Kommunaldirektør Ola By Rise svarte på kritikken tidligere i uken. Han er klar på at kommunen må lytte og samarbeide for å optimalisere forholdene i Granåsen.— Derfor har skimiljøene selv vært med på å beslutte når den lagrede snøen skal legges ut denne høsten, gjennom dialog i fellesmøter. I disse møtene har forutsigbarhet og stabile og sammenhengende snøforhold gjennom vinteren vært prioritert høyere av skimiljøet i Trondheim enn tidlig utkjøring og risiko for mildværssmelting, kommenterte By Rise.

Les også

Landslagstreneren slår tilbake mot Northug

Les også

Alsgaard vil kapre TV-seere: - Ideen kommer fra Northug

— Trenger ingen avklaring

Mens Tønseth valgte glatte ski og staket rundt løypa på Beitostølen, valgte Northug feste under skiene. Det var neppe gunstig.

— Hadde det vært verdenscup så vet jeg at jeg hadde gjort noe annet, men dette er Beitostølen og du får ikke et verdenscuppoeng om du er topp 30 her. Jeg var først og fremst ute etter en gjennomkjøring, sier Strindheim-løperen.

Neste helg starter alvoret under verdenscupen i Kuusamo. Northug sier til Adresseavisen at han er garantert plass der, til tross for beskjeden plassering i dag.

- Er det avklart?

— Nei, med det trenger ikke å avklares, svarer 30-åringen, som utelukker at han staker rundt løypa i Kuusamo.

Garanterer ikke plass

Herrelandslagssjef Tor Arne Hetland vil ikke garantere at Northug er i den norske troppen, men signaliserer relativt sterkt at han blir med uansett resultater i helga.

— Vi tar ut laget på mandag klokken tolv. Vi vet at Petter kan selv om han hadde en dårlig dag i dag.

Byåsens Didrik Tønseth hadde god grunn til å smile etter løpet.

— Jeg hadde ikke forventet å vinne på staking. Planen var å vinne, men da med feste under skiene. Det ble skiftet i siste liten etter at vi fikk beskjed om at det var glidforskjeller, sier Tønseth og legger til:

— Jeg visste at jeg var i brukbar form. Høydeoppholdet har vært bra.