Østberg innrømmer psykologisk spill før monsterbakken

Sammenlagtslederen har hevdet at hun er sjanseløs i dag. — For noe tull! Det blir et rotterace, svarer Therese Johaug.

Ingvild Flugstad Østberg (t.v) og Therese Johaug skal måle krefter opp monsterbakken i Italia klokken 14.

KL. 14.00: Følg avslutningen på Tour de Ski

OSLO/VAL DI FIEMME: 38,7 sekunder er avstanden mellom Ingvild Flugstad Østberg (25) og Therese Johaug (27) før avslutningen av Tour de Ski — monsterbakken i Val di Fiemme.

Johaug var storfavoritt for konkurransestart, og er ute etter å ta tilbake Tour de Ski-tronen etter å ha blitt slått av Marit Bjørgen i fjorårets utgave.

Les også

Sundby kan sette Tour-rekord

Ingvild Flugstad Østberg vil, om hun holder avstanden ned til Johaug, detonere en av de største bombene i konkurransens historie.

Det blir en kamp opp bakken, men duellen har allerede startet verbalt i dagene inn mot avslutningsetappen. Det toppet seg i går under en presseseanse.

— Jeg ville trengt en to-tre minutter på Therese for å vinne. Jeg er litt redd for farten hennes når hun passerer meg, men jeg skal kjempe til siste slutt. Denne seieren tilhører Therese, sa Flugstad Østberg, noe Therese Johaug ved siden av tydelig reagerte på.

— For noe tull. Det blir et rotterace. Det blir jevnt. Jeg har trent mange motbakkeintervaller sammen med Ingvild og vet hvor sterk hun kan være i bakker. Det er ikke bare å hente seire. Selv har jeg aldri tatt noe for gitt, svarte Johaug mens Flugstad gliste godt ved siden av.

Les også

Drama for Tour-kongen - bryter før marerittbakken

Et psykologisk spill

Therese Johaug mener dagens siste Tour-etappe opp Alpe Cermis fort kan bli et sekunddrama. Den påstanden klarer ikke Ingvild Flugstad Østberg å ta alvorlig.

Sistnevnte økte forspranget i Tour-sammendraget på gårsdagens klassiske jaktstart i Val di Fiemme.

Les også

Northug og Zuccarello vant to priser hver

— Jeg vet ikke hvordan jeg vil føle det opp bakken, men jeg må bare kjempe hele veien. Men sier det først stopp i disse lårene, så blir det stopp, sier 25-åringen.

På spørsmål svarer sammenlagtslederen at uttalelsene før avslutningsetappen er en del av et psykologisk spill.

— Ja, men jeg tror hun vet hvor sterk hun er i bakken. Hun har vært så ekstremt mye bedre enn alle andre før opp bakken før. Det er morsomt at jeg kan legge litt press på henne, slik at det ikke bare blir en "walk in the park" for Therese. Men jeg tror at hun innerst inne er trygg på hvilke kvaliteter hun har, så det går nok greit, sier Flugstad Østberg.

- Vil være en liten sensasjon

Uavhengig av dagens utfall, har Tour de Ski vært en suksesshistorie for jenta fra Gjøvik. Men at hun skal stå på toppen av seierspallen etter åtte etapper, hadde ingen forventet før konkurransen startet.

— Sånn det ligger an nå er det ikke så enormt overraskende om hun vinner. Men med tanke på sånn det lå an før konkurransen startet, vil jeg si det er en liten sensasjon, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til Aftenposten.

Normalt skal ikke 38,7 sekunder være nok. Men i denne Touren har Johaug vist seg fra en mer menneskelig side. Sist Østberg gikk monsterbakken, for fire år siden, endte Flugstad Østberg fire minutter bak 27-åringen.

— Det har nok en sammenheng med at Ingvild er i sitt livs form, og Therese litt svakere enn første halvdel, sier Bjørn.

Nøkkelen kan ligge i starten

— Hvis du hadde sagt at det skulle være avstanden for 10 dager siden, så ville jeg ikke ha trodd på det. Det er moro å være i tet, og at jeg kan starte den siste dagen med den røde ledertrøyen, sier Østberg om utgangspunktet før dagens etappe.

Tradisjonelt sett er Therese Johaug i en egen klasse på den siste etappen av Tour de Ski. i fjor holdt Marit Bjørgen godt tempo, og klarte å tape "bare" 50 sekunder. Torgeir Bjørn mener nøkkelen for Flugstad Østberg kan ligge i åpningen av etappen.

— I begynnelsen er det et slakt nedoverterreng. Det vil kanskje være en mulighet for Ingvild å øke forspranget litt før selve alpintbakken begynner, sier han.

NRK-eksperten tror sammenlagtslederen frykter Johaug, men at hun stiller mye sterkere enn sist hun forsøkte seg opp monsterbakken.

— Hun har nok ikke den store selvtilliten på å gå lenge sammenhengende i motbakke. Hun har nok respekt for bakken og frykt for Therese. Men Ingvild er mye sterkere på distanse enn hun har vært før og hun kan overraske igjen, sier Torgeir Bjørn.

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør nyeste episode av Aftenpodden Sport her:

Mange av våre lesere har lest disse sakene i helgen: