Østberg med etterlengtet Tour de Ski-seier: – Ufattelig deilig

Ingvild Flugstad Østberg holdt unna i monsterbakken.

Ingvild Flugstad Østberg med det synlige beviset på Tour de Ski-seieren,

VAL DI FIEMME/OSLO: Østberg har gått ut først to ganger på sisteetappen i Tour de Ski tidligere uten å lykkes, men forutsetningene hadde aldri vært bedre enn denne gangen.

– Jeg har det veldig, veldig bra. Jeg vet ikke om jeg klarer å ta det innover meg. Det var så ufattelige deilig. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sa Østberg til NRK.

– Dette betyr veldig mye. Det ligger så mye bak. Det er et helt støtteapparat og alle som har hjulpet meg på veien hit. Dette er en stor dag, fortsatte hun.

Det største norske håpet startet 53,4 sekunder foran Natalja Neprjajeva på siste etappe.

28-åringen økte ledelsen med et par sekunder etter fire passerte kilometer i det flate terrenget, og hadde 1.16 minutter til Neprjajeva da hun møtte motbakken.

Hylles av treneren

Sammenlagtlederen fortsatte å legge sekunder i sekken på konkurrentene i stigningen, og vant til slutt overlegent. Hun hadde også beste etappetid.

– Da bakken begynte hadde hun full kontroll. Hun er solid. Hun var sliten, men ser nesten ikke sliten ut, sa landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Det er en stor prestasjon av Ingvild. Hun er best på nesten alt hun stiller opp på. De som er hjemme skulle slitt med å følge henne opp bakken, og det vet dem som er hjemme også. Prestasjonen er vanvittig bra. Det er ikke noe B-preg. Det er imponerende, la han til.

Ingvild Flugstad Østberg (midten) sammen med andreplasserte Natalja Neprjajeva (venstre) og Krista Pärmäkoski.
Les også

Østberg med maktdemonstrasjon: – Fantastisk

Det er Østbergs første sammenlagtseier i Tour de Ski.

– Hun la et godt grunnlag for det i Oberstdorf, men det løpet hun gjorde i går er nok det som har imponert meg mest, sa landslagssjef Vidar Løfshus.

Han tror de hjemmeværende, som Therese Johaug og Charlotte Kalla, skulle slitt med Østberg i den formen hun har vist.

– Personlig tror jeg at de skulle slitt med å være før Ingvild før dagens etappe. Hun har vært så jevnt bra. Sånt sett hadde touren for Therese begynt i dag, så ledelsen hadde nok vært ganske stor før det, sa Løfshus.

Neprjajeva forsvarte så vidt toerplassen, 2.42,0 etter Østberg. Finske Krista Pärmäkoski ble nummer tre, 2.55,9 bak vinneren.

Ingvild Flugstad Østberg vant Tour de Ski.

Østberg kom til monsterbakken Alpe Cermis med tre strake etappeseirer, og har virkelig vist lovende VM-form i Therese Johaugs fravær i Italia.

Etter å ha blitt nummer to i touren ved to anledninger, fikk hun endelig seieren i samlingen.

– Det er helt vilt. Jeg har sagt det tidligere, hun blir farlig og hun har blitt en god klatrer, så vi visste at hun ville gå fort her i dag. Det var fortjent, sa Heidi Weng om lagvenninnen.

Weng hadde ikke dagen

Regjerende mester Heidi Weng startet som nummer syv i sammendraget og tapte enormt til Østberg i det lette terrenget. Hun har vært kjent for å være god til å klatre i bakken, men hadde ikke dagen og beholdt syvendeplassen. Den regjerende mesteren endte 6.49,3 minutter etter lagvenninnen på topp.

Kari Øyre Slind ble nummer ni.

– Jeg er veldig fornøyd med å komme på niendeplass, men dette er, og kommer til å bli, noe av det verste jeg har gjort i livet mitt. Dette var jævlig, sa Slind.

Tiril Udnes Weng endte som nummer 16 i sammendraget. Lotta Udnes Weng måtte gi seg med sår hals før start.

Les også

Bernhus: «Uten de russiske løperne er det ingen spenning igjen»

I byen som arrangerte VM i 2013 skinte solen, men løperne møtte sterke vindkast på vei mot toppen. I det bratte henget en liten kilometer før mål, føyk snøen og vinden tok kraftig tak. Det ga også utfordringer for TV-produksjonen.

Dette stoppet likevel ikke Østberg.

Det er 13. gang Tour de Ski arrangeres. Hvert år har monsterbakken stått på programmet.