Langrenn

Endelig har vi lov å tro på NM-medalje til Tromsø igjen!

KOMMENTAR: Med håp om både OL, og VM senere i sesongen, er Anna Svendsen og Erik Valnes de lokale fartsfantomene i NM på ski.

TOPPLØPERE: Erik Valnes og Anna Svendsen er de to toppløperne det er lov å ha høyest forventninger til under NM som starter torsdag. Foto: NTB Scanpix

 • Rune Robertsen
  iTromsø

Torsdag formiddag starter det som for mange er årets høydepunkt på Gåsbu i Hedmark. For to år siden var det i Tromsø. For dem som var til stede den gang husker for et fantastisk arrangement det er.

Det er her lokale helter får målt seg mot verdenseliten.

Det er her de beste kjemper om et møte med Kongen.

Les også

Vil du egentlig ha flere gull, Petter Northug?

Opplevelser som blir skapt her varer for livet, uansett hvilke ambisjoner vedkommende har. Fra Nordens Paris sendes en rekke utøvere med forskjellige utgangspunkt. Noen skal bruke NM som et springbrett til større renn. For andre igjen vil drømmen være en plassering blant de 20 beste.

Anna Svendsen og Erik Valnes er to som hører til i den første kategorien. Svendsen har gjennom de siste årene tatt steget fra å være en god lokal løper til å bli en utøver å regne med nasjonalt.

Faktisk er den 27 år gamle sykepleieren så god at muligheten til en OL-billett i høyeste grad lever. På klassisk sprint torsdag formiddag er det mange store navn som skal kjempe om gode plasseringer. I fleng kan Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ingrid Flugstad Østberg, Katrine Harsem, Mari Eide, Marit Bjørgen og Thea Krokan Murud nevnes. Og så Anna Svendsen, da.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Les også

Solskjær om Haugen-overgangen: – Jeg gleder meg til å hjelpe ham videre i karrièren

Det skjer ikke hver dag at en Tromsø-løper skal nevnes i medaljestriden i et NM. Snorri Einarsson vant sølv på 30-kilometer bak Martin Johnsrud Sundby 2012. Vilde Nilsen tok gull i 2017 i klassen for funksjonshemmede.

Derfor er det gledelig at en lokal utøver igjen har satt seg i posisjon til å kapre en medalje i et norgesmesterskap. Et press Svendsen må leve med.
Sprint i NM er på mange måter ekstremsport. Du skal gå en drøy kilometer så raskt som mulig flere ganger i løpet av kort tid. Underveis i løpet skal hodet holdes kaldt, og taktikk er en viktig del av spillet.

Svendsen viste senest forrige fredag, da hun knuste blant annet Charlotte Kalla i prologen i Skandinavisk cup, at hun har farta inne.

Erik Valnes (21) har hatt en rakettkarrière de siste månedene. Sprintfenomenet skal kun gå torsdagens sprint før han setter seg på flyet til Tyskland for å gå verdenscup i helga.

Les også

Frykter OL uten Northug: – Det vil være uvanlig, trist og vemodig

Selv uttalte Tromsø-bosatte Valnes, som egentlig er fra Sørreisa, at en semifinale i verdenscupen var et mål. Jeg tror han på den rette dagen kan klare en finale i NM, og da kan alt skje.

I tillegg til denne duoen er det spesielt på kvinnesiden flere utøvere som kan havne høyt på resultatlistene.

Silje Theodorsen og Lovise Heimdal har begge potensial til å komme topp 10 på henholdsvis sprint og distanse på en god dag. Emilie Kristoffersen er også en slik kandidat 10 kilometer fredag og 15 kilometer lørdag. Vilde Nilsens medaljemuligheter i paraklassen skal selvsagt også nevnes.

På herresiden er Torgeir Sulen Hovland fra Kvaløysletta Skilag et navn å følge med på sprinten. Martin Mikkelsen kan klare topp 20 på distanserennene.

Etter noen år med manglende resultater er det uansett gledelig å se at Tromsø igjen har løpere som kan prestere mot de aller beste.

Da er det lov å bli skuffet hvis Svendsen og Valnes ikke lykkes. Men desto gladere hvis de leverer når det gjelder.

NM er nemlig så bra at det sportslig sett ikke er langt unna et VM. Det setter en sterk prestasjon i de kommende dagene i rett perspektiv.

.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Tromsø
 3. NM
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Maiken Caspersen Falla
 6. Heidi Weng

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Disse fra Tromsø er med i NM – Synne (22) har satt seg et spesielt mål

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Disse Tromsø-løperne skal gå NM: Dette er trenernes forventninger

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Bjørgen vant - Svendsen ble nummer fem på NM-sprinten

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Disse jentene var fattige sekunder fra pallen

 5. LANGRENN
  Publisert:

  I to år trente Silje fra Tromsø jevnlig med Marit Bjørgen: – Jeg glemmer aldri den enorme ydmykheten

 6. LANGRENN
  Publisert:

  – Vi hadde som mål å ha folk i finalen på herre- og damesiden, og det klarte vi