Langrenn

Akkurat her skjer tronskiftet

KOMMENTAR: Det var Simens Hegstad Krüger som reddet Norge, men nok en gang er det Johannes Høsflot Klæbo som stjeler overskriftene.

OLYMPISK MESTER: Johannes Høsflot Klæbo sikret norsk gull på herrestafetten. Bak kommer russeren Denis Spitsov, som var sjanseløs da Klæbo satte inn rykket.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

PYEONGCHANG: Vi er sett det før, mange ganger. Faktisk i ni år til sammen. At en nordmann går ut på sisteetappen i en mesterskapsstafett og har full kontroll. Han bare leker seg med konkurrentene. Slik Johannes Høsflot Klæbo, han fylte 21 år sist høst, gjorde søndag morgen. Det minnet så mye om det som foregikk i samme verdensdel for 11 år siden at det er påfallende.

Den gang var også Petter Northug 21 år. Han gikk ut på sisteetappen i VM-stafetten i Sapporo og kjempet om seieren mot svenske Anders Södergren og russeren Jevgenij Dementjev. Måten han rykket fra dem på ved inngangen til stadion skapte langrennshistorie. Etter målgang kom han med et av sine aller mest kjente utbrudd: «Barneskirenn!». Fra da av var Northug selvskreven som ankermann for Norge helt frem til i fjor.

Les også

Klæbo etter kanonavslutningen: – Til tider kjentes det ut som en søndagstur

Etter et lite mellomspill med Finn Hågen Krogh i Lahti-VM trenger ikke den norske langrennsledelsen lenger å spekulere. Måten Klæbo håndterte den krevende oppgaven på i Pyeongchang var som å se Northug på sitt aller beste. Det ville ha vært naturlig å dra til maksimalt fra start når russeren Denis Spitsov gikk ut 16 sekunder bak. Klæbo stresset ingenting, det så ikke ut som han brukte en eneste overflødig kalori der han gikk og koste seg bak franskmannen Adrien Backscheider. Med perfekte ski lot han russeren komme opp i ryggen sin, han lot ham også få gå i front, men halvannen kilometer før mål bestemte han seg. Nok fikk være nok. Klæbo rykket og fikk luke umiddelbart.

GULLGUTTER: Fra venstre Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

Klokken 08.48 søndag 18. februar 2018 gikk Klæbo over målstreken med det norske flagget. Han ble olympisk mester sammen med Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger. Akkurat dette klokkeslettet er tidspunktet for tronskiftet i norsk langrenn. Nå er Northug-æraen over og Klæbo har overtatt. Nå er det Klæbo som er selvskreven som ankermann så lenge han bare ønsker det.

Les også

Et sjansespill av den norske lagledelsen

Med stafettseieren har Klæbo vist at ingen oppgave er for stor for ham. Med to gull er han i ferd med å bli en av de store også her i Pyeongchang. Men aller størst i norsk herrelangrenn akkurat nå er Simen Hegstad Krüger. Det var han som reddet Norge da Didrik Tønseth sviktet på førsteetappen og Martin Johnsrud Sundby gikk overraskende svakt på andre etappe.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Helgas to OL-stafetter var begge fulle av dramatikk og knallgod TV-underholdning. Under herrestafetten var tribunene fylt opp også av mange fra vertsnasjonen, i tillegg til nordmenn, svensker, finner og russere. Hvor ukjent denne idretten er for lokalbefolkningen kom frem etter at Tønseth hadde gått ut fra start. Da brukte speakerne flere minutter på å forklare publikum hva dette med langrennsstafett er for noe. At det var fire løpere på hvert lag, at hver løper gikk tre runder og at de to første på hvert lag gikk i en teknikk som kalles klassisk. Speakeren opplyste også at han hadde lest et sted at det norske smøreteamet hadde 7000 ulike smørekombinasjoner å forholde seg til.

NESTEN EN KOPI: Slik så det ut da Petter Northug vant sin første mesterskapsstafett for 11 år siden. Det så nesten helt likt ut da Johannes Høsflot Klæbo gikk over mål i Pyeongchang og vant OL-gull for Norge.

Valget om å vrake Hans Christer Holund fra førsteetappen fremstår like merkelig nå som på lørdag. Tønseth hadde et ekstra press på seg og klarte dessverre ikke å innfri. Det minnet mye om Astrid Uhrenholdt Jacobsens innsats på kvinnestafetten. Hun ble satt inn for vrakede Heidi Weng. I den siste bakken måtte Tønseth slippe. Ved veksling var avstanden til Russland på 17 sekunder. Etter Sundbys etappe var Norge over halvminuttet bak Russland. Krüger tok inn hele forspranget og ga Klæbo et utmerket utgangspunkt. Som Ragnhild Haga gjorde lørdag leverte Krüger en perfekt tredjeetappe.

Dermed er Tønseths skuffende etappe glemt og Byåsen IL har fått to olympiske mestere.

Stafetten går først og fremst inn i historien som det øyeblikket hvor Johannes Høsflot Klæbo overtok tronen som Norges selvsagte ankermann i mesterskap.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Simen Hegstad Krüger
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Didrik Tønseth
 6. OL
 7. Petter Northug