Sundby med VM-advarsel: - Garanterer at feltet blir sprengt

Martin Johnsrud Sundby seiret i VM-løypene i Lahti. Etterpå gikk han langt i å garantere sprenggåing under neste års langdistanser.

Sundby Lahti 2016.jpg

Søndag fikk verdenscuplederen og resten av verdenseliten en forsmak på neste års VM-distanse under 30 kilometer med skibytte i Lahti. Etter å ha mørnet konkurrentene og toppet en ny norsk jubeldag, kom Sundby med følgende advarsel til løpere med medaljeambisjoner i samme løyper neste år.

— Vi møtte voldsomt tøffe løyper. Med en så tøff trase kommer det garantert ikke til å bli samlet felt på denne distansen og femmila neste år. Da må vi ta konsekvensen av det og trene, sa Sundby i et intervju med NRK etter sin 25. indivduelle verdenscupseier i karrieren - den tolvte denne sesongen.

Les også

Sundby trosset fall og seiret i norsk storeslem

Motivasjonsfaktor i ti måneder

Men den tredobbelte Tour de Ski-vinneren, som av mange har blitt regnet som verdens beste mannlige skiløper de siste to sesongene, mangler én spesiell ting i samlingen: Det individuelle VM-gullet etter at sykdom har satt ham ut av spill i flere mesterskap, sist i Falun i fjor.

SKREMMESKUDD: Martin Johnsrud Sundby slo alle i VM-løypene. Etterpå spådde han at feltet sprekker opp også neste år.

Søndagens seier var derfor ikke bare viktig som et kvantesteg nærmere mot hans tredje strake seier i verdenscupen sammenlagt. Samtidig var det et viktig referansepunkt i generalprøven foran neste års VM-eventyr i de finske skoger.— Det var helt klart veldig spennede å teste VM-løypene og få med seg inntrykk. Jeg kommer til å ha med meg dette løpet i hodet og bruke det til hva det er verdt de neste ti månedene, sa Sundby til statskanalen - som med uttalelsene om at feltet garantert sprekker opp, sender et varselskudd til blant andre Petter Northug.

Les også

Sundby tar med videokamera i sporet for å avsløre finske forhold

Northug: — Det blir kjørt knallhardt neste år

VM-kongen fra Falun fikk det svært tungt like etter skibyttet og falt av innenfor en kilometer ut på skøytedelen av fellesstarten. Da Maurice Manificat og Martin Johnsrud Sundby satte fart, så Northug ut som så som en mosjonist på søndagstur da han justerte farten for å slippe seg ned i en forføllergruppe.

— Kroppen sa stopp etter klassiskdelen, jeg kjente gårsdagens sprint i beina. Jeg manglet det trykket for å henge med og da måtte jeg roe meg litt ned. Jeg var ikke god nok i dag, sa Northug til NRK.

Les også

Derfor kan Northug få en fordel i neste OL

KONKURRENTER: Martin Johnsrud Sundby er tredobbelt Tour de Ski-mester, men har aldri gjort som Northug: vunnet individuelt VM-gull.

Han er enig med Sundby at løpet ga noen klare svar inn mot neste års VM. Før start uttalte Northug til NRK at han sa på snøværet som en fordel, ettersom det ville gjøre det vanskelig for Sundby og andre å sette en jevn stor fart i tunge løyper.— Vi ser at det kan sprekke opp selv om det er tunge forhold. Det blir nok kjørt knallhardt i klassiskdelen også neste år. Da må man legge en plan slik at man kan henge med på kjøret, sa Northug om inntrykkene han tar med seg etter 16.plassen søndag formiddag.

Finn Hågen Krogh ble nummer to bak Sundby, mens Hans Christer Holund slo Didrik Tønseth i spurte om tredjeplassen. Niklas Dyrhaug gikk inn til femteplass og fullførte dermed den norske storeslemmen i VM-generalprøven.