Klæbo (21) etter ny maktdemonstrasjon i sprint: Drømmer om å gå OL-femmila

Først lekte han med konkurrentene i NM. Så røpet Johannes Høsflot Klæbo (21) at OL kan bli lenger enn planlagt.

Johannes Høsflot Klæbo var et stort smil etter å ha vunnet den klassiske sprinten på Gåsbu.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje

GÅSBU: – Det er ingen tvil om at femmila er en distanse som hadde vært artig å gå i OL, sier Klæbo etter å ha parkert konkurrentene under den klassiske NM-sprinten på Gåsbu skistadion.

Ifølge morfar og trener Kåre Høsflot er barnebarnet ett år foran utviklingsplanen de la for noen år siden.

Johannes Høsflot Klæbo (21) skulle være i toppen i sprint denne sesongen. Og være blant de beste på distanse i VM-sesongen 2019.

Nå er han best i både sprint og distanse.

Og selv om det store målet for OL har vært tremila og sprint, leker unggutten med tanken på å utvide OL-oppholdet.

Les også

Oppløst i tårer etter å ha falt fra OL-plass

– Det er ingen tvil om at det er sprinten og tremila jeg har sett for meg å gå. Så kommer det en teamsprint og stafett. Der blir det tatt en vurdering ut fra hvor fort jeg har gått de to første distansene. Er jeg i form kan det bli enda flere distanser.

– Det betyr at du nå også åpner for å gå femmila?

– Hvis jeg får det til i OL, og formen er på topp, er det definitivt en øvelse jeg kunne tenkt meg å gå. Men det er mange nordmenn som kan gå fort. Vi får ta en vurdering når det nærmer seg.

– Har du meldt inn til landslagsledelsen at du er åpen for den distansen?

– Meldt inn og meldt inn ... Det er fortsatt sprinten og tremila jeg har sett for meg. Og så er et så enkelt som at den som er i form kommer til å gå andre distanser. Det vet også dem i ledelsen.

En stolt Johannes Høsflot Klæbo med kongepokalen etter å ha vunnet sprinten i NM.
Les også

Bjørgen var i tvil om hun skulle delta: Har ventet i nesten tre år på ny sprintsuksess

Har trent, spist og sovet

Etter å ha vunnet syv av åtte renn i verdenscupen tok Klæbo en lang pause fra konkurranser. Han droppet Tour de Ski og holdt seg stort sett hjemme i Trondheim i tre-fire uker.

– Jeg har stort sett trent, spist og sovet. Det er det jeg har holdt på med. Jeg la inn en god treningsperiode i jula. Jeg tror jeg trengte den, for det blir mange skirenn fremover. Nå handler det om å toppe form til OL, og det blir enda lettere når du har en såpass god treningsmengde i kroppen fra jula.

Etter å ha vunnet NM-sprinten dro Klæbo nesten rett til et flyplasshotell ved Gardermoen. I dag reiser han til tyske Dresden, der det er sprint og lagsprint i helgen.

Klæbo har også bestemt seg for å gå i Planica helgen etter. I prøve-VM i Seefeld (27. og 28. januar) er det i den foreløpige planen at han skal gå ett renn. Avreise til Pyeongchang blir 3. februar.

Dit reiser han som stor gullfavoritt på den klassiske sprinten. Det blir et enormt press på 21-åringen. Men morfar Kåre sier han er «skråsikker» på at barnebarnet skal takle det også.

– Det tåler han fint. Han har et veldig sterkt konkurransehode. Han har en egen evne. Han skrur på hodet når det skal være der, forteller Kåre Høsflot.

– Vi skal ikke legge mer press på ham enn det som er der. Men resultatlisten er jo der. Vi vet at han er fremme der som favoritt. Det handler om hard jobbing fremover, sier landslagets sprinttrener Arild Monsen.

Les også

Fikk seg en overraskelse på medaljeseremonien. Nå håper Fredrik Riseth på OL-plass

Pappa skal ta støyten

Gutten selv ser ut til å takle oppstyret på en bra måte. Slik mener Klæbo at han skal takle presset:

– Jeg må fortsette å være smart. La pappa (Haakon) ta det meste av støyten. Det blir viktig å stenge ut alt det andre som skjer. ha fokus på mine ting. Fortsatt blir jeg målt på én ting: At jeg går fortest mulig på ski.

– Hvordan stenger du ute ting?

– Det gjør jeg ganske enkelt: Når jeg kommer hjem gjør jeg de samme tingene som jeg alltid har gjort. Være flink til å holde «beina nedpå» og gjøre vanlige ting. Det har vært viktig for meg til nå, og jeg tror det blir viktig fremover også. Og så er det bestemt at det blir mye «nei» fremover.

– Ser mørkt ut for Northug

For en snau uke siden fikk 21-åringen mye oppmerksomhet under Idrettsgallaen i Hamar. Etter å ha vunnet prisen for årets gjennombrudd, tok han på seg en caps på scenen. Der sto det: «Make Northug great again». Klæbo sa også at målet var å gå lagsprint sammen med Petter Northug i OL.

Northugs sjanser til å gå OL er nå små. Det erkjenner også Klæbo.

– Det ser mørkt ut, men det er fortsatt en uke igjen til verdenscuphelgen i Planica.

– Hvilken respons fikk du på takketalen under Idrettsgallaen?

– Det må du nesten spørre pappa om. Jeg har stort sett stengt av telefonen.

– Betyr det at du kommer til å stenge av telefonen helt til OL?

– Nei, jeg tror ikke at jeg stenger den av helt. Det blir for kjedelig.

PS: Eirik Brandsdal ble nummer to under den klassiske NM-sprinten. Ifølge landslagstrener Arild Monsen la han inn en «god søknad» om å få gå OL, og mye tyder på at Oslo-gutten får reise til Pyeongchang. Men hvilke tre som får endelig klarsignal sammen med Klæbo, blir klart etter sprinten i Planica neste helg.