Dyrhaug om Fossesholm: – Forsvarer ikke en plass på landslaget

Nær halvparten av damelandslaget har svake resultater i verdenscupen over både ett og to år. På samme tid har en rekke profiler utenfor landslaget levert knallsterkt. Ekspert spår store utskiftninger.

HAR SLITT STORT: Helene Marie Fossesholm, her under ski-NM på Gjøvik i januar, der hun tok bronse på 10 kilometer fristil.

Dyrhaug tar imidlertid ett forbehold: Det går an for de utsatte utøverne å overbevise landslagsledelsen de siste rennhelgene om at de fortjener fornyet tillit før laget skal tas ut til våren.

– Men det ligger an til store utskiftninger, det tror jeg. Det er knallhard kamp om plassene, sier han.

Det gjenstår fem individuelle renn i verdenscupen før utøverne tar ferie.

  • Allerede denne helgen er det en distanse og en sprint i Falun.
  • Neste uke venter verdenscupsprint i Estland
  • Verdenscupen sirkuset avsluttes i finske Lahti med både sprint og en lengre distanse

– Det har historien vist tidligere. At det ligger åpenbart muligheter for de som har kniven på strupen å virkelig vise at de fortjener å beholde plassen. Men de har dårlig tid.

TETT PÅ: Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug, her avbildet under Tour de Ski.

I dag består damelandslaget av 11 utøvere. Tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Mathilde Myhrvold og sist med seier under Kollen-femmila, Ragnhild Haga, er sikre kort på neste års landslag, mener Dyrhaug.

Men fem navn har ingen pallplasseringer å vise til.

Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Helene Marie Fossesholm, Julie Myhre og Marte Skaanes har henholdsvis to og ett år på landslaget, men ikke fått det til.

Samtidig er Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Øyre Slind og Kristine Stavås Skistad garantert å få tilbud om landslagsplass, mener Dyrhaug, som også synes VM-debutanten Silje Theodorsen og stortalentet Maria Hartz Melling bør være høyaktuelle.

Viaplays ekspert uttrykker noe usikkerhet til om Slind og Skistad ønsker en landslagsplass, men VG ber ham ta utgangspunkt i at de begge er aktuelle.

– Fossesholm har alderen på sin side, og ett enormt toppnivå som kan redde henne. Men basert på det hun selv har gjort de to siste sesongene og med tanke på det gjengen utenfor landslag har levert forsvarer hun ikke en landslagsplass.

– I situasjonen hun er i tenker jeg derfor det er bedre for henne å gjøre som Skistad, Flugstad Østberg og flere av herreløperne. Å stå utenfor landslag, finne tilbake til seg selv og slå litt nedenfra.

STÅR OVERFOR TØFFE VALG: Damelandslagstrenerne Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen, her avbildet under VM i Planica.

– Men Stenseth og Svendsen, de vet hva som står på spill her de siste helgene. Jeg tror Svendsen blir vraket med mindre hun slår seg inn på pallen. Anna er best i klassisk sprint, i VM i Trondheim om to år er det sprint i fristil. Derfor tror jeg hun blir vraket til slutt.

Når det gjelder Skaanes og Myhre er ikke Dyrhaug like bombastisk. De to har vært på landslaget bare én sesong og Viaplay-eksperten minner om at Skiforbundet har hatt en politikk der utøvere får to år på landslaget – nærmest uansett.

– Men med så mange som banker på døren, er det ikke tvil om at de trenger å vise seg frem skikkelig på slutten av sesongen, de også, sier Dyrhaug.

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad har ikke vært tilgjengelig for en kommentar, men svarte på nettopp denne problemstillingen under VM i Planica.

– Vi visste da vi begynte i sommer og de beste enerne hadde gitt seg, at det kom til å bli jevnt om plassene til verdenscupen og at vi kom til å bruke utøvere fra både elitelag og andre team. Det er mange om beinet for å komme inn på laget neste sesong – og det er bare bra.