På tide å innrømme at Kowalczyk hadde rett

Kommentar: Skiforbundet tilbyr friske løpere astmamedisiner for at de skal gå fortere. Noen annen grunn kan det vel ikke være?

Justyna Kowalczyk har i mange år vært kritisk til nordmenns bruk av astma.
  • Ola Bernhus

Ikke før har vi fått igjen pusten etter Sundby-saken, så smeller det igjen. TV2 har snakket med norske langrennsløpere som er blitt tilbudt astmamedisin, selv om de var friske. Opplysningene bekreftes – svært motvillig — av Skiforbundet.

Løperne skal ha blitt overrasket da tilbudet kom. Men det er neppe løpere fra Finland, Russland og Polen, de nasjonene som har vært mest kritisk til at så mange norske løpere går på astmamedisin.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

— Det er pussig at så mange nordmenn har astma, der som luften er så ren, var kommentaren til Justyna Kowalczyk da Martin Johnsrud Sundbys dopingbrudd ble kjent tidligere i sommer. Tidligere har hun flere ganger påpekt at ikke bare hennes hovedkonkurrent gjennom årene, Marit Bjørgen, men også andre norske løpere bruker astmamedisin. Er virkelig alle syke?Dette er doping, har polakkene hevdet, i den forstand at løperne forbedrer sine prestasjoner på en kunstig måte.

I går kom de samme beskyldningene fra Sverige og Finland.

Les også

Finland og Sverige langer ut mot Norge: - Det er doping

Norge forsvarer seg

Norge har avvist påstandene gang på gang. Astmamedisinen har vært nødvendig, fordi løperne konkurrerer mye i kulde. Dessuten blir ikke løperne bedre av å bruke slik medisin. Men den gjør dem i stand til å delta.

Nå blir det vanskeligere å stå på denne linjen.

Problemstillingen er egentlig ganske enkel: Hvorfor skal man medisinere friske mennesker, hvis det ikke er fordi man ønsker å oppnå en ekstra effekt?

— Dette er forebyggende helsearbeid. Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden, sa landslagssjef Vidar Løfshus utpå kvelden i går.

Men tidligere på dagen sa han at de aldri har tilbudt friske løpere medisin.

Les også

Svensk ekspert om Norges tilbud om astmamedisin: - Må være en vits

Kraftige reaksjoner

Antidoping Norge har reagert kraftig på de siste avsløringene. Idrettsleger og lungespesialister mener medisineringen er meningsløs.

Det er direkte ubehagelig, det som nå avsløres.

De siste opplysningene endrer ikke saken til Martin Johnsrud Sundby. Ingen betviler hans astmaproblemer. Ingen, i hvert fall her til lands, tviler på at han er uskyldig. Han er offer for en legetabbe og en administrativ feil i Norges Skiforbund.

Les også

TV 2: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

Det styrker ikke tilliten til Skiforbundet.

(Artikkelen fortsetter)

Flirer

Nå flirer de av norsk skisport rundt omkring hos konkurrentene. Martin Johnsrud Sundby slipper ikke unna.

Sundby uskyldig, haha. Astmamedisinene øker ikke prestasjonsevnen, sier de?

Men hvorfor i all verden bruker løperne slike medisiner da? Hvilken astma-epidemi er det som har rammet norske skiløpere, men ikke alle utlendingene? Kuldeastma? Å ja, da er det vel bare norske løpere som konkurrerer i kuldegrader.

Nei, sportssjef Vidar Løfshus forsøk på å bortforklare TV2s avsløringere, henger ikke på greip.

Løperne kommer ikke til å bli straffet for brudd på dopingreglementet, slik Sundby er blitt (for vi får vel anta at kontoret til president Røste ikke gjør slike tabber igjen?).

Men det blir vanskelig å unngå spekulasjoner dersom de norske løperne runddribler utlendingene slik som sist vinter.

Sportssjef Løfshus og president Røste må prøve å forsvare seg. Men det blir ikke lett. For egentlig er dette enkelt.

Man gir ikke medisiner til friske folk, ikke til friske langrennsløpere heller.

Aftenpodden Sport: Langer ut mot «astmamedisin-syken» hos langrennsledelsen