Finn-Hågen Krogh: – Det er tungt å få drømmer kastet i søpla

Stafetthelten Finn-Hågen Krogh (31) har vært veldig lei seg og fortvilet over at han ikke har vært god nok til å melde seg på i kampen om en OL-plass.

TUNGT: Det er fem år siden Finn-Hågen Krogh vant et internasjonalt skirenn. Men han har stor tro på at en utfordrende periode snart skal snu. Her hjemme i Alta i fjor.

Hele Norge «holdt pusten» da 31-åringen ble jaget av Sergej Ustjugov på VM-stafetten i Lahti for fem år siden. Krogh holdt unna, vant og Norge jublet.

Nå er ikke Krogh i nærheten av OL-tur til Kina og Beijing.

– Jeg gikk dårligere enn jeg ønsket og innså at det ikke gikk. Jeg brukte litt tid i julen på å bearbeide det. Jeg måtte komme meg mentalt i løpet av julen, sier Krogh til VG.

31-åringen mistet landslagsplassen etter forrige sesong. Denne sesongen startet med sykdom, brutte renn og et økende stress og synkende selvtillit.

– Det er tungt å få drømmer kastet i søpla, sier Krogh.

Les også

Klæbo tror Bolsjunov blir vraket som ankermann i OL

Han har gått to sprintrenn i verdenscupen denne sesongen med godkjent resultat (9. og 11. plass), men det er flere i Norge som er bedre. Akkurat nå er hverdagen til Krogh Skandinavisk Cup.

– Jeg kunne skreket i skogen. Men jeg ligger heller og tenker litt. I det ene øyeblikket svartmaler jeg alt, i det neste blir jeg offensiv og vil slå tilbake. Til slutt lander jeg på at det er artig å gå på ski og jeg vil jobbe videre for å bli en bedre skiløper, sier Krogh.

Og fredag kom en opptur da han ble nummer tre på sprinten i Skandinavisk cup i Falun. Krogh ble bare slått av OL-klare Håvard Solås Taugbøl og svenske Karl-Johan Westberg som vant, men han var foran landslagssprinter Sindre Bjørnestad Skar.

VM-gull med Northug

Krogh tok sin første verdenscupseier i 2011. Han har til sammen fem verdenscupseirer. Den siste kom for fem år siden. I 2015 tok han VM-gull med Petter Northug på lagsprinten i Falun.

Det var etter stafett-triumfen i 2017 det gikk galt. I det mesterskapet tok han også bronse på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

– Den tryggheten jeg hadde i treningen før, har jeg ikke hatt siden da. Jeg har hatt noen dårlige sesonger, men det har vært noen gode perioder. Å ha den skikkelige tryggheten i det jeg gjør, det er det jeg sliter mest med. Selvtillit er veldig viktig. Jeg blir utrygg og usikker når det går dårlig, sier Krogh.

Han er finnmarking og bor i Alta. Planen til 31-åringen er å slå tilbake. Han vil tilbake på landslaget. Derfor vil han prøve noe nytt.

– Jeg vurderer å flytte til Oslo, Trondheim eller Lillehammer. Jeg trenger litt miljøforandring. Jeg begynner å se litt lyset, sier Krogh med litt latter i stemmen.

Han fikk en opptur da han ble norgesmester for to år siden - da kom tårene:

Krogh har gått ett OL-løp i karrieren, 31-åringen ble nummer 18 på 15 kilometeren i Pyeongchang for fire år siden. Nå skal han se tidligere lagkamerater på TV når OL-ilden tennes.

– Når jeg var såpass langt unna en OL-plass, så går det greit. Om det hadde vært på håret for OL, så hadde det vært surere. Nå må jeg ha fokus på å få kroppen til å fungere som normalt. Jeg skal finne tilbake, sier Krogh.

Norge har tatt ut seks av åtte herreløpere til OL (Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes). Ytterligere to blir presentert mandag.