Gamlesjefen kjenner igjen vinner-Petter fra VM i Kollen

Petter Northug (28) vant tre gull i Oslo-VM. Fire år etter kjenner gamlesjefen igjen sin tidligere elev.

SEIERSKLEM: Morten Aa Djupvik og Petter Northug etter en av Northugs tre seirer i VM i Holmenkollen.
  • Erlend Nesje

KUUSAMO (Aftenposten): Med et 20-talls journalister fra Norge, Sverige og Finland på slep, dro Northug og landslagssjef Vidar Løfshus sammen ut på formiddagsøkten ved Ruka skiarena.

Halvannen time senere kom Northug tilbake til smørebussen. Han hadde ingenting å melde til de fremmøtte mediene. Heller ikke TV2s forsøk på å myke opp situasjonen, ved å spørre hva Rosenborg-supporteren syntes om Brann-nedrykket, fikk Northug til å stoppe opp.

28-åringen har kun fokus på to ting:

  • Den klassiske sprinten her i Kuusamo lørdag.
  • Den klassiske 15-kilometeren med individuell start på samme skiarena søndag.

— Jeg tror Petter er i veldig rute, sier Morten Aa Djupvik.

Gulltreneren optimist

Han var landslagssjef da Northug vant tre VM-gull i Oslo i 2011. Nå er han i Kuusamo som NRK-ekspert. Men han er oppdatert på Northugs situasjon. I sommer var eks-landslagssjefen inne som rådgiver for skikongen.

Og Djupvik har snakket med Northug og trener Stig Rune Kveen i senere tid.

Les også

Northug: - Det tøffeste er nok for de rundt meg

— Det Petter gjorde på Beitostølen var bra. Men jeg forstår det slik at han har enda mer å gå på. Jeg tror vi får se en skarpere utgave av Petter Northug denne helgen. Såpass iskald er han. Han er så trygg på den treningsjobben som er gjort. Derfor tror jeg ikke "uttaksspøkelset" bekymret ham sist helg, sier Djupvik.

Den tidligere landslagstreneren mener å vite at Northug ikke la veldig mye i åpningshelgen på Beitostølen. Trønderen skal ha trent mye inn mot forrige helg. Mens han denne uken har sluppet opp i treningen.

Vant tre i Oslo

— Planen er å gå mange skirenn før jul. Det har også vært mye av suksessoppskriften fra tidligere. Så får Petter vurdere om han skal gå alt, for det er snakk om ganske mange renn.

- Ser du likheter mellom dagens Northug og Northug som vant tre gull i Oslo?

START: Petter Northug skal gå verdenscupåpning i Kuusamo i helgen.

— Ja. For det første har han trent veldig bra. Jeg fulgte jo bra med i sommer og vet litt om det. Men det aller gledeligste var at Petter på Beitostølen ga så klart uttrykk for at han VILLE vinne skirenn igjen. Jeg husker ikke om det var i kvartfinalen eller semifinalen på sprinten; men han måtte kjempe for å ta seg videre, Petter kastet seg ned og frem med foten. Der så jeg vinner-Petter på vei tilbake. Han trengte ikke å gå videre, men han ville være først over målstreken. Det var det beste tegnet på at han er på god vei tilbake, sier dagens NRK-ekspert.

Les også

Bjørgen: - Hva skal jeg med 30 eller 90 millioner? Jeg får ikke noe bedre liv likevel

Fokus på én mann

Mye kommer til å dreie seg om Petter Northug på Ruka skiarena denne helgen. Trønderen er tilbake i verdenscupen for første gang sidn 1. og 2. februar. Uken før Sotsji-OL ble han nummer seks på 15 kilometer klassisk og nummer 29 på sprinten.

OL ble som kjent ingen suksess for skikongen, fjerdeplasser på stafett og teamsprint var hans beste resultater i Russland.

Etter det har det vært et enormt medietrøkk rundt Northug med fyllekjøring, rettsak og stridigheter rundt utøveravtalen.

Nå er Northug tilbake. I helgen får vi de første gode svarene på om treningsjobben han har lagt ned i sommer er god nok.