Langrenn

- Overraskende at de kan bomme sånn

En real smørebom sendte Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg i bakleksa. Etterpå la smøresjefen seg langflat.

Heidi Weng (til høyre) og Ingvild Flugstad Østberg hadde gode ski i starten av fellesstarten, men mot slutten ble det tungt.
  • Erlend Nesje
    Journalist

VAL DI FIEMME: Hvem har vel glemt smøreskandalen i Sotsji-OL i 2014? Eller 10-kilometeren i Falun-VM året etter? Gårsdagens smørebom på nest siste etappe av Tour de Ski var av samme kaliber.

– Det er bare å beklage at utøverne følte at de ikke fikk det beste utstyret. Men vi gjør vårt beste, sa smøresjef Knut Nystad, mens han gikk fra intervju til intervju etter at herrene hadde gått sitt løp.

Da kunne Nystad konstatere at Martin Johnsrud Sundby vant med akkurat samme smøring som de norske jentene en time tidligere.

For Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg ble fellesstarten over 10 kilometer klassisk et mareritt.

Les også

Tilskuere hånet Norge med dopingmelding under Tour de Ski

Var sjanseløse

Weng ble nummer syv og mistet sammenlagtledelsen til svenske Stina Nilsson.

Flugstad Østberg ble nummer 18 - over minuttet bak vinneren.

– De hadde for dårlig feste og da er de sjanseløse i en løype som dette. Jeg er overrasket over at de kan bomme sånn på samtlige løpere og treffe på alle gutta en time senere. Det er litt overraskende. Jeg var ute og gikk selv, det var lett å få feste. De har sikkert gjort vurderinger for å kombinere optimal glid og feste. Men det var ikke vanskelige smøreforhold, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til Aftenposten.

– Hva tror du har skjedd?

– Jeg tror de har brukt en variant med klister under og tørrvoks oppå. Og så kan det ha gått is i klisteret eller at det har vært stor slitasje som har gjort at det ikke har vært feste igjen. Det blir spekulasjoner, men de har åpenbart gjort noe for å få enda bedre glid. Det har gått ut over festet, svarer Aukland.

Les også

Sundby før monsteretappen: Går til det ljomer i fjellene når jeg sprekker

Klister med tørrvoks

Nystad bekrefter at det ble brukt klister med tørrvoksdekning.

– Det er et relativt enkelt føre. Alle løpere får akkurat det feste de vil ha før start, og alle jentene har vært kjempefornøyd med skiene før start. Men så skjer det noe i løpet av løpet. Men det var ikke noen voldsom slitasje heller, sa Nystad.

– Når vi har et så stort lag, så er det av og til noen som sliter. Martin (Johnsrud Sundby) gikk på akkurat det samme og hadde OK ski. Det ble ikke gjort noen endringer til herreløpet. Det er jeg som er med og tester, og jeg gikk tre runder på samme smurningen uten et eneste glipptak, og da så vi ingen annen løsning enn å fortsette med det samme. Men både Heidi og Ingvild har gitt uttrykk for at de hadde dårlige ski i dag, og vi kan ikke nekte for det, sa landslagssjef Vidar Løfshus.

Ute av sammendraget

Flugtad Østberg var svært skuffet.

– Det var ikke sånn jeg håpet at dagen skulle bli. Det må jeg ærlig innrømme, sa hun.

– Når skjønte du at du ikke hadde feste?

– Jeg var offensiv fra start og hadde et ønske om å være med på å prege løpet, kanskje kjempe om seieren. Så ballet det på seg. Skiene kunne føles bedre, og etter hvert ble det til at kroppen ikke føltes så bra heller. Det er litt tungt å skjønne at sammenlagtsjansene ryker der etter hvert.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Heidi Weng
  3. Martin Johnsrud Sundby
  4. Ingvild Flugstad Østberg
  5. Ski