Spekulasjonene om Bjørgens karriereslutt gikk for fullt. Det forstår skidronningen godt.

Da Skiforbundet hasteinnkalte til pressekonferansen der Martin Johnsrud Sundbys dopingdom ble gjort kjent, gikk spekulasjonene først og fremst på om Marit Bjørgen skulle gi seg.

Marit Bjørgen skjønner spekulasjonene om at hun er ferdig i langrennssporet.

Norges Skiforbund (NSF) hasteinnkalte til pressekonferanse onsdag 20. juli.

«NSF oppfordrer alle redaksjoner til å være til stede på pressekonferansen», sto det i innkallingen som ble sendt ut 48 minutter før pressekonferansen skulle starte.

Det fikk diskusjonene til å gå for fullt på sosiale medier og i landets medieredaksjoner. For hele nasjonens skiyndling, Marit Bjørgen, har slitt med belastningsskader i forsøket på å komme tilbake i langrennstoppen. Spørsmålet nå var om hun hadde fått nok, og kom til å legge opp.

— Jeg registrerte ting på sosiale medier, og fikk melding fra venninner som lurte på om hvordan ting var, og det gikk bra, sier Bjørgen til adressa.no.

Sett denne?

Les også

Kowalczyk: - Galskap at så mange unge lider av astma i et land med så ren luft

— Trist sak

Og skidronningen, som har rukket å bli 36 år, har full forståelse for at spørsmålet ble reist.

— At folk tenkte det er kanskje ikke så rart, heller. Jeg tror folk har vært nysgjerrig på hvordan ståa var hos meg, sier hun nå.

Men Bjørgen har foreløpig ingen planer om å gi seg. Samtidig visste hun utmerket godt hva pressekonferansen egentlig skulle handle om. Det hadde hun fått høre dagen i forveien.

For Martin Johnsrud Sundby hadde fått en utestengelse i to måneder etter brudd på WADA-reglementet. Overtredelsen er feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Den positive testen ble levert under Tour de Ski i 2014/15-sesongen.

Les også

Marit Bjørgen har fått forbud mot å løpe

— Det er en trist sak. Det som er viktig å formidler er at Martin ikke er dømt for en dopingsak, men fått en straff på dopingreglene. Det er en vekker for oss alle. Reglementet viser seg å ha vært uklart, og så lenge det er uklart for en lege er det i hvert fall uklart for oss utøverne. Det bør jo endres på. Det bør ikke være åpent for misforståelser, mener Bjørgen, som også kom med en kort uttalelse like i etterkant av offentliggjøringen for å uttrykke støtte til landslagskameraten.

Det var en sønderknust Johnsrud Sundby som møtte pressen.

— Det er det verste du kan oppleve som idrettsutøver. Selv om du vet hva saken inneholder selv, vet du ikke hvilken oppfatning folk der ute, som ikke setter seg helt inn i saken, får. Det stempelet man får på seg er det som er tøft for Martin, tror jeg, og ikke minst for familien, sier Bjørgen, og mener at «vanlige folk» ikke setter seg helt inn i saken.

Forberedt på Kowalczyk-stikk

Flere utøvere har i etterkant uttalt seg, og Bjørgen-rival Justyna Kowalczyk var raskt ute på sin egen twitterkonto.

— Er det ikke slik at man burde suspenderes til saken er avklart, når man tester positivt på doping?, skrev hun.

Det overrasket ikke Bjørgen, som har vært mottaker for små stikk fra sin polske konkurrent på grunn av sin egen bruk av astmamedisiner.

— Jeg var forberedt på det. Det er sånn med Kowalczyk at hun har sin mening, og jeg må respektere det - selv om jeg er uenig med henne, sier 36-åringen.

Nå venter hun at astma kommer til å bli et tema også den kommende sesongen.

— Det kommer til å bli fulgt med argusøyne. Men vi er trygge på det vi gjør, og at vi gjør det rette. Vi må bare være trygge på oss selv, sier hun.