Svensk langrennslegende om Sundby: - En av de største gjennom alle tider

Martin Johnsrud Sundby utklasset alle på veien mot sin tredje strake Tour de Ski-triumf. Nå utropes han som en av de store i skihistorien.

Martin Johnsrud Sundby har vært fullstendig suveren i årets Tour de Ski.

VAL DI FIEMME: Det er to store spørsmål før den avsluttende Tour-etappen opp fryktede Alpe Cermis: Hvem blir nummer to og tre sammenlagt? Kan Johnsrud Sundby bli tidenes mest suverene sammenlagtvinner – som han i øyeblikket ligger an til?

Etter maktdemonstrasjonen på 15 kilometer klassisk fellesstart leder Johnsrud Sundby med 2.51,5 nede til toer Petter Northug. Det er fire sekunder mer enn hva Lukas Bauer vant Tour de Ski med totalt i 2008.

Les også

Sundby før den brutale avslutningen: - Jeg forbereder meg på å se svart

Sundby er på vei mot sin tredje strake Tour-seier. Han har nesten dobbelt så mange poeng som nestemann i verdenscupen sammenlagt og ligger an til å vinne den også for tredje året på rad.

Johnsrud Sundby har i Tour de Ski også herjet med mange av konkurrentene i sprinter i både klassisk og fristil.

Mangler mesterskapsgull

Oslo-gutten er nå så dominerende at det er relevant å sammenligne han med tidligere store skihelter.

Les også

Johaug: - For noe tull, sier nå bare jeg

— Sånn som Martin dominerer nå må han rangeres som en av de aller største gjennom alle tider. Med den motstanden han har i dag er Martin fullstendig overlegen. Det er vanskelig å måle ulike generasjoner mot hverandre. Alle har sin tid og har vært store i sin periode. Men Martin er en som definitivt er blant de største, sier Torgny Mogren til Aftenposten.

Torgny Mogren er mest kjent for sine femmilstriumfer. Her er han i aksjon på tremila under Trondheim-VM i 1997.

Han ble selv verdensmester på femmila i VM i både 1991 og 1993. I Tour de Ski er Mogren på jobb for svensk radio.52-åringen påpeker helt riktig at Johnsrud Sundby mangler noe vesentlig.

— En gullmedalje i et mesterskap. Men den kommer. Klarer han å holde på dette nivået også neste år blir han nesten umulig å ha med å gjøre.

Rangerer Svans 86-sesong som best

NRK-ekspert Torgeir Bjørn, som selv gikk på landslaget med store løpere som Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet, mener 31-åringen nå er i klasse med mange andre.

Les også

Mamma Weng etter triumfen: - Heidi har hatt det tøft

— Poenget mitt er at de beste løperne har til enhver tid vært gode. Jeg kan ikke si at Martin er bedre enn Bjørn Dæhlie, Petter Northug, Oddvar Brå, Hallgeir Brenden og Thorleif Haug, de vant jo mange mesterskap også. Martin er god akkurat nå, men vi har sett tidligere også løpere som har dominert og vært overlegne gjennom en periode, sier Torgeir Bjørn og peker på en svenske.

— Kanskje den beste var Gunde Svan i 85/86-sesongen, da han holdt på å vinne alt. Han mistet en seier på grunn av feil startgruppe, og han mistet en seier fordi han ble disket da han byttet ski underveis. Svan holdt på å vinne alle verdenscuprennene i 1986-sesongen. Sånn sett er det ikke nytt det Martin holder på med. Han er en av de store, men må vinne mesterskapsgull for å være i klasse med Bjørn Dæhlie, Gunde Svan og Sixten Jernberg.

"Den perfekte skiløper"

Tyske Tobias Angerer vant det aller første Tour de Ski i januar 2007 og rakk å konkurrere mot nordmannen i noen sesonger. I sin rolle som ekspert for ZDF har Angerer på tysk TV omtalt Johnsrud Sundby som "den perfekte skiløper".

— I øyeblikket er han så mye bedre enn alle de andre. Og det kommer av at hans teknikk er så perfekt kombinert med hans kraftfulle kropp. Han er den perfekte skiløperen med den perfekte teknikken. Jeg vet fra min egen karrière at man søker etter nye ideer. Hva kan jeg gjøre bedre på trening for å ta enda et steg? Hvor kan jeg få en ekstra fordel mot de andre løperne? Han søker en eller to nye ting på trening hvert år som gjør ham bedre, som ingen andre har tenkt på, for eksempel det å trene med vektvest. Ikke alle kan gå med vektvest. Men Martin kan gjøre det fordi han har krefter til å gjøre det.

— Er det rettferdig å sammenligne Johnsrud Sundbys prestasjoner med Dæhlie og Svan, som også i perioder var overlegne de andre?

— I langrenn er det epoker. Vi hadde en periode da vi tyskerne var dominerende. Vi hadde en periode da Lukas Bauer var veldig sterk. Vi hadde en periode da Dario Cologna vant Tour de Ski tre ganger. Og da Petter Northug vant fire VM-gull i fjor tenkte jeg at det ikke var mulig å finne en bedre skiløper. Men Martins nivå har vært skyhøyt gjennom alle de tre siste sesongene. Akkurat nå er han best, men han må vinne et mesterskapsgull for å ære på samme nivå som Dæhlie og Svan.

Les også

Coop-sjefen tror Northug har tøyd strikken for langt

Svensk advarsel

Mogren, som selv var en teknisk finslepen skøyter, er imponert over Johnsrud Sundbys teknikk.

— Det er en frekvens, det er en kraft... Teknisk går han også veldig fint. Både i klassisk og i fristil. I tillegg behersker han også sprint, og det pleier vanligvis ikke skiløpere som er gode i tradisjonell skiløping å lykkes med.

Den svenske skilegenden advarer imidlertid mot én ting:

— Han må ikke ta seg vann over hodet og tro han skal bli enda bedre. Det er alltid en fare for en idrettsmann eller idrettskvinne som ønsker å bli bedre, at de gjør litt for mye ut av en ting de ønsker å bli bedre på, og samtidig kanskje gjør den tingen feil, og dermed vipper de over den lille kanten de balanserer på. Da kan det bli et fall "rett i avgrunnen".

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør nyeste episode av Aftenpodden Sport her: