Langrenn

De «ukjente» som kan gå seg til ski-VM – og de etablerte som sliter

Noen av løperne som kan bli med til ski-VM, er ukjent for mange. Samtidig sliter en rekke velkjente langrennsnavn med å få det til.

Harald Østberg Amundsen slo alle, Johannes Høsflot Klæbo inkludert, på Lillehammer i begynnelsen av desember. Han ligger svært godt an til å kapre en plass på VM-laget. Foto: Terje Pedersen, NTB

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

I løpet av 14 dager kan en drøm om VM-plass bli realitet for en rekke unge norske langrennsløpere. Kampen om plassene spisser seg virkelig til i helgen. Norgesmesterskapet er alltid fest for norsk langrenn, men i en sesong hvor det knapt har vært internasjonale konkurranser, kommer de neste fire dagene til å være avgjørende.

Noen er klare for VM allerede. Men bak de aller beste er det en rekke svært lovende langrennsløpere som kan komme til å melde seg på i kampen om plasser. Det handler om å prestere så bra i NM at de blir tatt ut til verdenscup i Lahti og Falun de to neste helgene. Dersom de gjør det bra her, er de plutselig i Oberstdorf.

Og en rekke løpere med erfaring fra mesterskap står i fare for å falle ut av troppen.

Banker på døren

Her er noen av de mer ukjente navnene som kan slå seg inn i VM-troppen:

Harald Østberg Amundsen (22): Tilhører rekruttlandslaget og har vist at han har fått problemer med overgangen fra å være lovende junior til en god senior. Han er hovedsakelig en kandidat til å gå 15 kilometer friteknikk i VM. Har en rekke sterke resultater denne sesongen og slo Johannes Høsflot Klæbo på distansen i desember.

Sivert Wiig (23): Har ligget rett bak de beste en stund. Tredjeplassen under norgescuprennet på Lygna var sterkt av løperen fra Ålgård i Rogaland. Det blir helt avgjørende for ham å prestere på NM-sprinten for at han skal bli den første VM-deltageren fra Rogaland siden Tor Arne Hetland.

Mathilde Myhrvold (22): En tredjeplass i sprintfinalen på Lygna fører til at 22-åringen fra Raufoss gikk seg inn som aktuell på sprintlaget i VM. Men hun må prestere i NM. Med en god prestasjon her, får hun også gå verdenscup i Lahti/Falun. Det er nye gode prestasjoner her som vil sende henne til Oberstdorf.

Julie Myhre (24): Skal gå NM på hjemmebane, og plasseringen i norgescupen sist helg (6. plass) ga forhåpninger. Men det er helt avgjørende at hun slår til her.

Thomas Bucher-Johannesen (23): Fossum-løperen har prestert sterkt på 15 kilometer fri denne vinteren og kan kjempe om en plass på denne distansen i VM.

Martin Løwstrøm Nyenget (28): Han er ny på det norske landslaget denne sesongen. Har slitt litt med skader, men viste gryende form på Lygna.

De som sliter

Her er løpere som har prestert i mesterskap før, men som sliter med å kvalifisere seg.

Didrik Tønseth (29): Får det ikke til å stemme. Da han skulle overbevise i Norgescupen på Lygna gikk det svært så middels.

Didrik Tønseth etter løpet på Lygna sist helg. Han konstaterer at det ikke var godt nok til en VM-plass. Foto: Terje Pedersen, NTB

Finn Hågen Krogh (30): Mannen som sikret norsk stafettgull i Lahti for fire år siden har bare et par godkjente resultater denne sesongen. Må vise styrke under NM.

Niklas Dyrhaug (33): Mistet plassen på landslaget etter forrige sesong. Han har vært nødt til å vise seg frem i hvert eneste renn. Det er bare på 30 km på Lygna han har vært i nærheten av de aller beste.

Martin Johnsrud Sundby (36): Veteranen fra Røa er automatisk kvalifisert som tittelforsvarer på 15 km fri i VM. Men han har lyst til å gå flere distanser. NM er siste sjanse til å vise det etter at ryggproblemer har ødelagt de tidligere forsøkene.

Ragnhild Haga (29): Den olympiske mesteren fra 2018 har virkelig slitt denne vinteren. Men en 4. plass på Lygna forrige helg bar bud om bedring.

Uttaket til VM er klart etter verdenscupen i Falun 31. januar.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. NM
 3. Julie Myhre
 4. Sivert Wiig
 5. Harald Østberg Amundsen
 6. Martin Løwstrøm Nyenget
 7. Ragnhild Haga

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Skistjernen vrakes. Kjæresten blir med til VM

 2. LANGRENN
  Publisert:

  NM og Norgescup avgjør VM-uttaket: – Det har vel aldri skjedd i moderne tid

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Fire skuffede skiløpere: - Det er en brutal realitet

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Fire grunner til at norske langrennsløpere er nervøse nå

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Kravet til langrennsløpere som vil til VM: Må ut i Europa å gå skirenn

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Denne mannen ga sjefen noe å tenke på