Mesterlig Weng-rykk - første seier på tre år

Heidi Weng (29) avgjorde tremila med et saftig rykk i siste motbakke. Det er hennes første verdenscup-seier siden 2018.

– Bakken var lengre enn jeg hadde trodd. Jeg var så stiv på toppen av bakken. Så jeg tenkte at jeg bare måtte klare å holde meg på beina nedover. Jeg så stjerner i mål, sier Weng til NRK.

Weng kvittet seg med Julia Stupak og Jessica Diggins i den siste motbakken, etter cirka 27 kilometer. Weng fikk også rundt ti sekunder til Ebba Andersson etter bakken.

Svensken tok noe innpå i flatere partier, men Wengs rykk holdt og hun kom i mål 4,5 sekunder foran Andersson.

– Jeg var nesten litt nervøs på slutten for at Ebba skulle ta meg igjen, men jeg er veldig fornøyd. Dette var stort, sier Weng.

Les også

Tårevåt Heidi Weng avslører flåttbitt: – Jeg har fått ekstremt god hjelp

Det er Wengs første triumf i verdenscupen siden under Tour de Ski i 2018, over tre år siden. Det er Wengs tolvte seier i verdenscupen. Hun har nå 100 pallplasser.

– Heidi har vært i bra form lenge, men ikke fått til en skikkelig innertier. Men måten hun gjør det på i dag er utrolig morsomt. Det må være en kjempemotivasjon for Heidi, sier langrennssjef Espen Bjervig til VG.

Weng har nå VM-gull på stafett, VM-sølv på tremil, andreplass på lørdagens fellesstart og seier på søndagens jaktstart i sine fire siste løp. Det er en solid opptur etter en svak start på VM, og flere utfordringer i oppkjøringen.

– Det var en veldig bra avslutning. Vi alle kjenner potensialet til Weng. Det var tøft at hun dro til så tidlig i bakken. Det viser at hun har selvtillit, sier Bjervig om rykket til Weng.

Stupak tok tredjeplassen foran verdenscup-vinner Diggins, mens Helene Marie Fossesholm ble nummer fem.

Les også

Karlsson foran Johaug- og Bjørgen-skjema: – Det er så heftig å se Frida

Lotta Udnes Weng spurtslo tvillingsøster Tiril i kampen om åttendeplassen. Anne Kjersti Kalvå endte som nummer elleve i verdenscupavslutningen.

Gårsdagens fellesstart, som Julia Stupak vant ti små sekunder foran Heidi Weng og Ebba Andersson, gjorde utgangspunktet for jaktstarten.

De tre samlet seg tidlig i tet sammen med Jessica Diggins og Laura Gimmler. Gimmler slapp fort, og seierskampen sto mellom de fire andre.

PS! Storfavoritten Therese Johaug meldte forfall med betennelse i håndleddet, mens Sveriges profil Frida Karlsson står over med en skade i armen.

PS2! Klokken 10.30 går herrene femmil. Den kan du følge her.

Lørdag var det Weng som ble rykket fra: