Kampen mot staking er kampen for langrenns fremtid, mener skitopper

Skicross kan bli neste nye VM-øvelse, og «alle» vil kjempe for klassisk langrenn.

Løypene og føret i Lahti gjorde at det ikke var mulig å stake seg gjennom løpene i klassisk. Men god gli og stadig bedre staketrente skiløpere gjør at det er mulig å gjennomføre renn i klassisk stil uten å gå diagonalgang. Farlig for sporten, mener mange.

LAHTI: Smøretrailere, superstaver, sprintlangrenn, fluorpulver, steinslipte ski, astmamedisin og staking. Moderne langrenn står foran mange veivalg.

Lahti har vært et sted hvor nyvinninger i langrennssporten har slått rot mer enn en gang. 2017-utgaven av Lahti-VM er et unntak. Men bak et mesterskap i det som etter hvert er et kjent format, lurer det flere mindre og ett stort spørsmål.

Vil langrenn i diagonalgang bestå?

– Vi må gjøre alt det vi kan for å bevare klassisk langrenn med diagonalgang, sier Åge Skinstad.

Den tidligere sportssjefen i langrenn, nå ekspertkommentator for Eurosport, er klinkende klar på at dersom stakingen ødelegger for to stilarter i langrenn, vil det bety dramatiske endringer.

Båndet til folket kan brytes

Da vil langrenn tape en viktig tilknytning til den vanlige mann og kvinnes måte å gå på ski. Dermed også rive over en av de båndene som knytter langrennssporten så tett til det norske folk. Han får på mange måter følge av Vegard Ulvang.

– Med bare skøyting vil sporten bli fattigere, sier Ulvang.

Lederen av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) tok sølv og bronse i Lahti-VM i 1989. Nå driver han med idrettspolitikk gjennom FIS.

Den virkeligheten han opplever i dag er langt fra den virkeligheten som dagens langrennsløpere opplever.

– Jeg var vel den siste som selv smurte mine egne ski før konkurranser, sier FIS-toppen.

Nå stiller de store nasjonene med smøreteam på størrelse med en middels stor norsk bedrift og smøreboden er for lengst byttet ut med trailere i den virkelige tungvektsklassen.

– Akkurat det ser vi litt på hvordan vi kan gjøre akkurat denne delen av konkurransene litt mer rettferdig, sier Ulvang.

Vegard Ulvang, Åge Skinstad og Torgeir Bjørn er overbevist om at langrenn bør unngå at kun staking blir normen i langrennssporten.

Må gjøre et stakevalg

De siste sesongene har stakingen vært i ferd med å utradere klassisk langrenn med diagonalgang. Stilarten som gjør at alle nordmenn i alle aldre kan identifisere seg med en Petter Northug eller Marit Bjørgen når de tar frem skiene.

– Så godt som alle nasjoner vil beholde langrenn med to stilarter. Det var også derfor det ble åpnet for å innføre stakefrie soner i noen renn denne sesongen. Eksperimentet fra NM på Lygna var vellykket og kan bli videreført i verdenscupen neste sesong, sier 53-åringen fra Kirkenes.

Torgeir Bjørn er ekspertkommentator på både langrenn og skiskyting for NRK. Han har også vært langrennstrener i en årrekke.

– Langrenn må gjøre et valg, slik de måtte gjøre et valg i 1985 da de delte opp sporten i to stilarter. Jeg er redd for at dersom det blir fritt frem for staking, er det snart bare en stilart i langrenn, sier han.

Skinstad mener at det er helt nødvendig at langrenn skaper regler som gjør at klassisk langrenn vil bestå.

– Ellers vil det ikke være seks langrennsøvelser i et VM eller OL, sier den tidligere sjefen for norsk langrenn.

Vegard Ulvang var en langrennsløper selv av den gamle skolen. Best i klassisk og full kontroll på eget utstyr. Men som idrettspolitiker har han ikke vært redd for å gå nye veier. Ulvang har vært med på å utvikle Tour-konseptet som er blitt en suksess.

Mixed-stafett: Nei. Langrennscross: Ja

Likevel er det mulig at neste gang Lahti er vertsby for et VM står det andre langrennsøvelser på programmet. Da Ulvang vant sine første VM-medaljer i Lahti for 28-år siden, var sprinten bare noe som såkalt useriøse fablet om. Nå deles en tredjedel av VM-medaljene ut i sprintøvelser.

– Mange har snakket om det ikke er på tide å innføre en mixedstafett i langrenn. Det kommer nok ikke med det første. Det blir ikke flere VM-øvelser. Skal noe inn, må noe annet ut.

Selv om Ulvang vraker mixedstafetten, har han andre øvelser som fort kan bryte seg inn i VM-programmet.

– Det er en del nasjoner som har sans for langrennscross som var en øvelse under ungdoms-OL på Lillehammer for ett år siden. Dersom det skal nye øvelser inn i VM-programmet så vil det handle om nettopp langrennscross, slår FIS-toppen fast.

Torgeir Bjørn er mer skeptisk til skicross.

– Dersom det er flertall for det i demokratiske organer, så går det vel gjennom. Personlig synes jeg vel ikke det er en fremtidig VM-øvelse. Men det kan ha noe med alder å gjøre. Hvis ungdommen synes det er fint, så OK, sier Torgeir Bjørn.

Åge Skinstad er også av den litt eldre skolen.

– Jeg ser at det er elementer i langrennscross som kan være spennende. Vi skal ikke være redde for å prøve nye ting, men jeg har ikke tro på at dette kommer med det første.