- Dette jeg har trent for

<p>Da Petter Northug mislyktes i semfinalen tok lagkamerat Finn Hågen Krogh grep og vant sprinten i Tour de Ski.</p>

Finn Haagen Krogh of Norway reacts after winning the World Cup men's cross country sprint race in Tschierv January 1, 2013. REUTERS/ Dominic Ebenbichler (SWIT ZERLAND - Tags: SPORT SKIING)

VAL MÜSTAIR (aftenposten.no): — Dette er stort for meg! Selv om ikke alle de beste sprinterne var her, så var Emil Jönsson, Petter Northug og Dario Cologna med. Jeg er utrolig fornøyd med prestasjonen, det er jo dette jeg trener for. Derfor var det utrolig godt, sa finnmarkingen til Aftenposten etter å ha gjort unna den internasjonale pressekonferansen.

Sprinten ble av det dramatiske slaget. Northug røyk ut i semifinalen etter å ha kommet bak tre svensker. Og i finalen faltbåde Cologna og Jönsson. Dermed klinte 22-åringen fra Norge til og hadde full kontroll på oppløpet i den lille sveitsiske fjellbygda Val Müstair, hjemstedet til Cologna.

Skal hjelpe Petter

— Hvordan rangerer du denne seieren sammenlignet med tidligere prestasjoner?

— Jeg ble nummer to i verdenscuprennet i Falun (2011). Det er vel det og denne her som henger høyest. Kanskje det var enda mer overraskende det jeg gjorde i Falun, men begge prestasjonene er jeg fornøyd med.

— Hvordan ser du for deg Touren videre?

— Jeg skal fortsette i samme spor, satse på enkeltetapper og hjelpe Petter der jeg kan det. I fellesstart kan jeg for eksempel hjelpe til med å "dekke" noen bonussekunder. Og i tillegg hjelpe han sosialt på tur. Vi er jo kompiser, har det morsomt sammen, og ikke bare tenker på Tour de Ski.

Mye skitprat med Northug

— Hva snakker dere om?

— Det blir mest skitprat. Jeg trenger ikke si så mye om det.

På den internasjonale pressekonferansen ble Hågen Krogh spurt om han kanskje fikk ta en liten tur i luksusbussen til Northug etter å ha vunnet:

— Jeg synes han kan gi meg den bussen, humret finnmarkingen.

Han ble nummer tre i prologen og fulgte opp i samme stil i kvartfinale, semifinale og finale.

Ser frem til skøytingen

Finn Hågen Krogh ledet ved inngangen til den siste bakken. Da fikk Cologna opp farten og tok inn på nordmannen. Ved toppen var han helt i ryggen på Hågen Krogh. Men da hektet sveitseren, som dermed var ute av kampen om seieren og også mistet muligheten til å ta over ledelsen i sammendraget.

— Hvordan ser du på den siste bakken i Alpe Cermis?

— Det vet jeg ikke. Jeg har aldri gått sånn type skirenn. Det blir noe helt nytt for meg og jeg får ta det som det kommer. Men jeg liker skøyting og ser frem til den etappen.

Russeren Maxim Vylegsjanin leder sammenlagt med to sekunder ned til Cologna. Petter Northug ligger på tredjeplass, kun ni sekunder bak russeren, og trolig vil trioen bli samlet tidlig i torsdagens 35 kilometer lange jakstart mellom Cortina og Toblach.