Stortalentet velger skole foran verdenscup: – Viktig med gode karakterer

Helene Marie Fossesholm (18) var bedre enn nesten hele landslaget på Beitostølen. Men til verdenscupåpningen reiser hun ikke.

Therese Johaug (t.v.) er full av lovord om langrennskometen Helen Marie Fossesholm. 18-åringen tok tredjeplassen i den nasjonale åpningen, men er ennå ikke klar til å gå verdenscup.

BEITOSTØLEN: På toppen av pallen var alt som normalt. Therese Johaug var suveren. På trinnet under, ikke overraskende, Heidi Weng. Men på trinn tre kom overraskelsen. 18 år gamle Helene Marie Fossesholm.

Hun har vært regnet som et stortalent lenge allerede, men på lørdagens 10 klassiske kilometer viste hun at hun er blant verdens beste skiløpere.

– Du skal ikke se bort ifra at hun kommer til å slå meg en dag. Det kan skje i vinter allerede. Absolutt, sa Therese Johaug etter rennet hvor den unge buskerudjenta ble den store snakkisen i etterkant.

Therese Johaug (i midten) kunne smile bredt for seier i sesongåpningen. Heidi Weng (t.v.) ble nummer to, mens Helene Marie Fossesholm tok den siste pallplassen

Skolen først

Men til verdenscupåpningen i Ruka skal hun ikke. Da hun fikk spørsmål om hun ville ha gått dersom kvinnetrener Ole Morten Iversen ringer mandag og ber henne pakke for tur til Finland, var svaret kort og utvetydig:

– Nei.

Den talentfulle løperen fra Eiker Skiklubb har lagt en plan. Og den viker hun ikke fra selv om det gikk strålende i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

– Det kunne selvfølgelig ha vært gøy å prøvd seg i verdenscupen. Men jeg har skolen å tenke på også. Det er viktig å få med seg gode karakterer derfra, fortalte hun rett etter løpet.

LES MER: I vinter får langrennsstjernene muligheten til å eksperimentere

Har lagt en plan

Trener Ole Morten Iversen er også helt klar på at uttak til Ruka er helt uaktuelt.

– Vi har lagt en langtidsplan i samarbeid med Helene selv, treneren og faren. I den planen er det uaktuelt å gå i Ruka. Men det er en mulighet for at hun får prøve seg på Lillehammer helgen etter.

Så mens verdens beste skiløpere starter alvoret inne i de finske skoger kommende helg, har en av de trolig ti beste i verden rennfri.

– Det er belastende med all reisingen. Jeg må være borte fra skolen, og de timene jeg er borte må jeg ta igjen. Jeg må få tid til egen trening også, sier hun.

Landslagstrener Ole Morten Iversen står fast ved langtidsplanen for Helene Marie Fossesholm.

Knappet inn ett minutt

Dette var andre gangen at hun viste seg frem på Beitostølen. For ett år siden ble hun nummer fem og var 2.16 minutter bak Therese Johaug. Siden har hun knapt gått renn på seniornivå.

I år var hun bare 1.13 bak den samme Johaug.

– Det store målet mitt før rennet var nettopp å knappe inn på forspranget til Therese. Det klarte jeg. Det var en god dag for meg, fortalte hun etterpå.

Therese Johaug er imponert.

– Hun går veldig fort, og hun har tatt store steg inn i denne sesongen. Samtidig er hun i en alder hvor det er mulig å ta slike store steg. Hun kommer til å ha internasjonalt toppnivå allerede i år, sa Johaug. Hun slo også gjennom tidlig og tok bronse i VM i 2007 som 19-åring.

Johaug mener at alderen ikke skal være noen hindring for at hun får prøve seg blant de beste i verden.

– Er hun god nok, så er hun gammel nok. Hun må jo matches litt forsiktig.

Kjedelig med Johaug

Johaug vant, som ventet ganske suverent. Hun var over minuttet foran Heidi Weng på plassen bak. Da dukket selvfølgelig spørsmålet om hun er for suveren til at langrenn kan bli kjedelig opp igjen.

– Jeg gjør min jobb for å gå fort på ski og kan jo ikke gå saktere.

Men hun forstår at det blir litt debatt rundt akkurat dette.

– Jeg skjønner jo at enkelte kan synes det blir litt kjedelig. Men som utøver ville jeg i hvert fall fokusert på hva jeg skulle gjort for å minke det forspranget jeg også har.

Trener Ole Morten Iversen er ikke sikker på at det alle renn denne sesongen blir like lett som dette første.

– Jeg tror ikke hun vinner alle distanserenn denne sesongen. Det sa jeg i fjor på denne tiden, men slik ble det ikke, sier Iversen.

Vinner ikke åpningsrennet

Therese Johaug vant alle distanserenn som hun stilte opp i sin comeback-sesong.

Men i det aller første verdenscuprennet i Ruka i Finland kommende fredag har hun ikke noen forhåpninger om å vinne noe som helst. Det er en klassisk sprint, og sprint er, har vært og vil være et problem for Therese Johaug. Rennet i Ruka er en såkalt minitour og sprinten legger grunnlaget for rennene de to neste dagene.

– Jeg håper jo og komme meg videre fra prologen i det minste. Og da blir det vel en plass mellom 25 og 30. Det handler bare om ikke å tape for mye på den sprinten, sier hun.