Svensk ekspert mistenker Ustjugov: – Vanskelig å nyte prestasjonen

Martin Johnsrud Sundby roser imidlertid russeren.

Sergej Ustjugov drar på Martin Johnsrud Sundby under lørdagens fellestart med skibytte.

LAHTI/OSLO: Sergej Ustjugov (24) var råsterk og tok gull på lørdagens fellestart med skibytte.

Dermed fikk russisk langrenn en jubeldag - etter en svært vanskelig sesong.

I desember avdekket nemlig McLaren-rapporten organisert dopingjuks i russisk idrett. Det førte blant annet til at seks russiske utøvere er utestengt fra Lahti-VM - fordi dopingprøvene deres ble manipulert under Sotsji-OL.

–Jeg gikk ikke bare for meg selv, men også for mine utestengte kompiser. Det gir meg en stor motivasjon, sier Ustjugov på den internasjonale pressekonferansen lørdag ettermiddag.

– Vanskelig å nyte prestasjonen

Kommentatorduoen i SVT - Jakob Hård og Anders Blomquist- begynte å diskutere dopingmistankene rundt det russiske landslaget etter at Ustjugov vant lørdag.

– Det er utrolig vanskelig å nyte fullt ut av prestasjonen siden man ikke vet, sa Blomquist ifølge Aftonbladet.

– Det finnes unike individer som skal prestere på dette nivået likevel, og jeg håper inderlig at det er slik. Men det skaper spørsmålstegn når man er fra Russland og holder på med idrett, sier Blomquist.

– Har vært et vidunderbarn

Det hører med til historien at Ustjugov også var en dominant løper på juniornivå, der han tok fem OL-gull på to mesterskap i 2011 og 2012. Det er først denne sesongen russeren har blitt verdens beste skiløper.

SVT-ekspert Mathias Fredriksson, som tilhørte verdenseliten under Lahti-VM i 2001, mistenker ikke Ustjugov.

– Han har vært et vidunderbarn siden han var junior og det kommer frem noen slike løpere i blant. At han skal komme fra Russland akkurat nå er ikke så rart, sier Fredriksson.

Sundby roser Ustjugov

Martin Johnsrud Sundby har flere ganger understreket at han ikke mistenker Ustjugov.

På pressekonferansen lørdag fikk han på ny spørsmål om dopingmistankene rundt det russiske laget.

– Bestekompisene hans befinner seg i en situasjon som er veldig vanskelig og så må han svare på det, fordi han er den eneste som er i mediene. Og det er helt sikkert ikke en lett oppgave. Om han svarer klokt eller uklokt må taes som engasjement og kjærlighet for både nasjonen og kompisene, sier Sundby, som også roser rivalens gullrenn.

– Han har aldri vært i nærheten av å gjøre en duathlon som i dag. Han har timet VM-formen sin perfekt. Alle som så prologen på torsdag så at Sergej var i fantastisk form. Han har ikke hatt noen tradisjon på tremil. Nå er han blitt en voksen skiløper og det løpet han gjør i dag er fantastisk.

– En stor motivasjon

Store russiske håp som Maksim Vylegzjanin og Alexander Legkov er utestengt fra VM i Lahti.

Ustjugov har brukt landsmennenes skjebne som motivasjon.

– De som må bli hjemme, er en stor motivasjon for Ustjugov. Akkurat som i Tour de Ski, forteller russerens tyske trener Markus Cramer.

Ustjugov vant Tour de Ski sammenlagt, og er nummer to i verdenscupen. Nå kan han bli den store VM-kongen også.

Søndag er det ventet at han stiller til start for Russland på sprintstafetten.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport: