Langrenn

Nå tar Øyre Slind grep for å unngå ny sykdomssmell

Langrennsløper Kari Øyre Slind har prøvd å rydde bort faremomentene. Og går egne veier.

Kari Øyre Slind er ikke i sin tredje sesong på landslaget. Nå håper hun på et gjennombrudd. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

For første gang på flere år er Kari Øyre Slind kommet seg gjennom september uten sykdom.

Utøveren fra Oppdal, som er inne i sitt tredje år på landslaget, er lei av at hun får så mange avbrudd i løpet av sesongen. Derfor har hun valgt å droppe høydetreningen, og ble hjemme da flere av de andre dro til Livigno høst. Nå står hun over høydesamlingen i Val Senales, der landslaget er for tiden.

Øyre Slind har følt at høydeopphold er forbundet med risiko, fordi hun nesten alltid blir syk i etterkant.

– Skjønt, det er trolig mer skader enn sykdom. Jeg får det i lårene i høyden. I fjor var det halvannen måned da jeg kun gikk i fjellet for å få bevegelse. Året før var det fire måneder der jeg ikke fikk trent ordentlig. Jeg har hatt for dårlig grunnlag tidligere. Når jeg har økt belastningen, har ikke kroppen tålt det.

Kari Øyre Slind tør å ta avgjørelsen som skal forhindre smellen hun pleier å få. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

 • Leste du denne? Landslagstreneren har gjort én vesentlig endring på gulloppskriften fra OL

Trener og utøvere er på lag

Landslagstrener Ole Morten Iversen prøver å tilrettelegge opplegget så langt det går.

– Kari vil ikke utsette seg for det denne gangen, selv om jeg ikke deler hennes oppfatning av at høydetrening er risikosport, sier han.

Han har latt Øyre Slind, Ragnhild Haga og Heidi Weng få «dispensasjon» for å trene i lavlandet. I tillegg står Kathrine Harsem over etter sin kollaps. Tiril Udnes Weng ble også hjemme fordi hun ble forkjølet like før avreise.

De fleste av disse drar heller til skitunnelen i Torsby på mandag og blir i Sverige i fem dager. Landslagstrener Geir Endre Rogn følger dem opp.

– Dette er året da langrennsleiren har mulighet til å vri litt på opplegget, fortsetter sjefen Iversen.

– Det er greit å stå over, men allerede neste sesong må vi forberede OL i Beijing, som er i høyden. Selv om jeg ikke har hele historien når det gjelder kvinnelandslaget og høyde, vet jeg at Kari hadde bestemt seg for dette i år. Og det er greit, sier landslagstreneren.

Rulleski på Kvitfjell avløses av samling på snø i Torsby fra mandag. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Måtte ta et valg

Kari Øyre Slind har vært misfornøyd med at hun ikke har fått kontinuitet på trening og renn.

– Jeg vil så gjerne prestere jevnt, og ikke bare på enkeltrenn. Jeg kan ikke fortsette å ha avbrekk på to-tre måneder der jeg nesten ikke får trent. Det positive er at jeg har vist at nivået mitt er relativt bra når alt funker.

Oppdalingen understreker at hun har troen på høyde.

– Men med tanke på mine siste sesonger som har vært så oppstykket, så vil jeg ikke utsette kroppen for stresset i høyden, sier 26-åringen som har trent på Lillehammer den siste tiden. Det er der hun bor.

– Foruten dropp av høyde, hva er annerledes?

– Jeg trener litt mer med sikkerhet og prøver hele tiden å kjenne på at jeg ikke går over noen grense. Det er et par år siden jeg kom meg skadefri gjennom september. Det har jeg gjort denne høsten og føler meg ganske bra, sier hun og fortsetter:

– Jeg har ikke fasiten, men det hjelper å luke ut all usikkerhet. I tillegg har jeg prøvd å fokusere mer på fart. Jeg tror det er en nødvendig faktor i dagens langrenn. Du må ha fart for å kvalifisere deg til sprinter i tourer.

Da Marit Bjørgen sikret seg sitt 20 NM-gull på fem km på Gåla i mars 2017, var det Kari Øyre Slind (t.v.) som tok sølvet og Tiril Udnes Weng bronsen. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Kari Øyre Slind har gått verdenscup i Seefeld, men nå vil hun dit på VM. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Vil finne veien til Seefeld

Øyre Slind har aldri vært med i et mesterskap på ordentlig. Hun var hjemmeværende reserve under OL i fjor. VM i Seefeld i 2019 er det store målet.
-Der kan jeg tenke meg å gå 10 km og duatlon. Jeg ønsker å bli verdens beste langrennsløper, men ser at det fortsatt er en vei opp.

Øyre Slind føler i alle fall at hun er på riktig vei, og ikke en blindvei.

Les mer om

 1. Kari Øyre Slind
 2. Oppdal
 3. Langrenn
 4. Heidi Weng

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Trenerens beskjed provoserte langrennshåpet: – Jeg tenkte at «du har ikke peiling»

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Etter tre år med skader smiler langrennshåpet igjen

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Langrennskvinnene får tidenes største landslag. Men Skistad fikk ikke plass.

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Iversen i tvil om OL-deltagelse: – Jeg må knekke en kode først

 5. SPORT
  Publisert:

  VM-skuffelsen er blitt en ekstra trigger for trønderen

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Første VM-uttak er gjort: Disse 18 løperne fikk klarsignal