Langrenn

Svensk stjerne med stikk til norske smørere: - Det der ser ikke bra ut

Den norske smørebussen er allerede på plass i Falun — en måned før den første øvelsen.

Norges smørebuss.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Norge endte opp med fem langrennsgull under OL i Sotsji. Men det var også et mesterskap preget av tapte muligheter for det norske laget.

Spesielt ergerlig var det nok at pallen glapp på kvinnestafetten, en øvelse der Norge var soleklare favoritter før start.

Smørebom var forklaringen. Ordet «skandale» ble brukt av de fleste norske sportsredaksjoner, allerede før pallen også glapp på herrestafetten.At smøreprosjektet kostet hele 25 millioner kroner, la ikke akkurat en demper på kritikken.

Foran Falun-VM, som starter 18. februar, tar imidlertid det norske smøreteamet grep. I går oppdaget den svenske avisen Expressen noe underlig i VM-byen.

— Det handler om spionasje

Det norske smøreteamet er nemlig allerede i gang med å inspisere løypene og teste ski i området - 30 dager før den første VM-øvelsen.

— Åh, det er viktig at vi kan jobbe litt «under cover». Det handler jo om spionasje mot Falun, sier den norske smøresjefen Knut Nystad med glimt i øyet til den svenske avisen.

Når Aftenposten ringer smøresjefen, er han på vei til Falun for å slutte seg til teamet. Han forteller at det ikke er noe uvanlig med at det norske smøreteamet allerede er på plass i VM-byen.

— Vi gjorde det samme i Liberec i 2009 og Holmenkollen i 2011. Det er sånn vi forbereder oss, sier Nystad til Aftenposten.

— Det er viktig at vi forbereder oss på den måten som gir oss best forutsetninger. Uansett hvordan vi forbereder oss, er det ingen garanti for at vi lykkes, men det er likevel lurt å forberede seg.

- Har dere gjort noe annerledes etter Sotsji?

— Vi har ikke gjort noe annerledes. Vi har selvfølgelig lært fra erfaringene vi har gjort. Vi er nødt til å lære av de empiriske erfaringene vi gjør, og gå videre, sier Nystad.

Smøresjefen måtte selv tåle tøff kritikk under OL. Han forteller at han er fornøyd med hvordan teamet fungerte.

— Det er fint at laget fungerte bra i Sotsji, selv om resultatene ble dårlige. Laget fungerte bra internt, mot løperne, mot trenerne og mot Olympiatoppen. Vi må bare fortsette å jobbe hardt. I Sotsji var vi ikke gode nok. Det er alltid en risiko med utendørsidrett. Det er ingen eksakt vitenskap.

Halfvarsson: - Ser ikke bra ut

Den svenske skistjernen Calle Halfvarsson var på tur i VM-løypene mandag kveld. Han ble spurt om hva han syns om at «erkefienden» - som den svenske avisen kaller Norge - allerede er på plass i Falun.

— Det der ser jo ikke bra ut. Men de vil vil vel ikke gjøre samme feil som i Sotsji, sier Halfvarsson.

Falun-VM varer fra 18. februar til 1. mars. Langrennsøvelsene starter med sprintprolog 19. februar.

Les også