Tidligere langrennstrener Dag Kaas er død

Tidligere landslagstrener i langrenn Dag Kaas er død. Han ble 75 år. Friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen (56) er i sjokk og sørger over tapet.

LANDSLAGSTRENER I LANGRENN: Dag Kaas er død. Bildet ble tatt utenfor Olympiatoppen i juli 2019.

For Kaas – mest kjent for sitt virke i langrenn – var også coach på Olympiatoppen i mange år og der fungerte han periodevis som et bindeledd til friidretten.

Der utviklet han og pappa Ingebrigtsen et nært vennskap.

– Jeg er like sjokkert som resten av verden. Jeg er helt satt ut. Det er utrolig trist. Jeg har mistet en venn, god kollega, og samtalepartner, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

Olympiatoppen meldte lørdag at Kaas døde fredag ettermiddag etter kort tids sykdom.

Sønnen Sverre er landslagstrener for skiskytterdamene. Skiskytterstjerne Tiril Eckhoff tenker mye på ham nå.

– Helt forferdelig at Dag Kaas har forsvunnet så alt for fort. Jeg tenker ekstremt mye på min venn og trener Sverre i denne situasjonen, sier Eckhoff til VG.

SØRGER: Tiril Eckhoff sørger over tapet av Dag Kaas, her sammen med landslagstrener for skiskytterne Sverre Kaas, sønnen til Dag Kaas, under OL i Beijing.

Denne uken ble det kjent at hun mister sesongstarten, siden hun har slitt med en tøff periode i livet. Hun takker familien Kaas.

– Familien Kaas er en bauta og de har passet ekstremt godt på meg i denne situasjonen. Håper de får den roen som de fortjener, sier Eckhoff.

– Bare fryktelig trist og leit

Kaas jobbet både som trener og leder på landslagsnivå i langrenn, men er nok mest kjent for jobben som privattrener for en rekke topputøvere. Blant dem mangeårig landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Den tidligere landslagsløperen snakket ofte om hvor viktig Kaas var for henne og utviklingen hennes som skiløper.

MED ASTRID: Dag Kaas sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen under NM i 2009.

Kaas var også privattrener for Bente Skari gjennom en lengre periode på sent 90- og tidlig 2000-tall. I den perioden tok Skari en rekke OL- og VM-medaljer.

– Det er bare fryktelig trist og leit. Han er jo den som har hatt ansvaret for min utvikling. Vi hadde et veldig godt samarbeid, sier Bente Skari innledningsvis til VG.

Hun forteller at de har holdt kontakt siden, blant annet gjennom en årlig lunsj før juletider.

Der pratet de om det aller meste, hva de begge drev med, men ikke minst diskusjoner om trening og norsk og internasjonal langrenn.

– Han var en interessert person. Han kunne utrolig mye og var så kunnskapsrik. Det var morsomt å diskutere med ham og lufte problemstillinger, sier Skari.

NORSK GULL: Daag Kaas senunderer Bente Skari frem til OL-gull i Salt Lake City i 2002.

Friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen, som har trent frem tre sønner til verdenstoppen samt OL- og VM-gull, mottok meldingen om at Kaas er død med stor sorg.

Deres relasjon oppstod med Kaas som bindeledd fra Olympiatoppen til friidretten. De to utviklet et nært forhold og utvekslet synspunkter i mange saker.

Gjert Ingebrigtsen har også hatt besøk av Kaas hjemme i Sandnes.

– Det er et veldig stort tap for meg personlig. Jeg kjenner det langt inn i sjela. Jeg hadde mye kontakt med Dag i lang tid. Jeg har vært på tur med ham mange ganger. Det er virkelig en person som har satt spor i mitt liv, sier Ingebrigtsen.

TRIST: Gjert Ingebrigtsen kommenterer dødsfallet til Dag Kaas med stor sorg. Her under NM i friidrett i fjor.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn forteller at beskjeden om Kaas’ bortgang er utrolig trist og sender samtidig sine tanker til hans familie.

Bjørn kan i hvert fall fortelle at Kaas var en drivende trenerkraft i norsk langrenn. Det startet med at han utviklet juniorlandslaget med suksess tilbake på 80-tallet. Flere tok steget inn på elitelag.

Han nevner Britt Pettersen, Grete Nykkelmo, Inger Helene Nybråten, Ragnhild Bratberg og mer etablerte Berit Aunli, Marit Myrmæl, Anette Bøe og Anne Jahren som de mest kjente navnene fra den epoken.

Senere ble Kaas både sports- og landslagssjef.

– Han var jo med å utvikle særlig norsk, men også internasjonal kvinnelangrenn, sier NRK-eksperten.

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet ved et idrettsstevne i 2021.

Men Kaas minnes av flere enn toppidretten. Generalsekretær i organisasjonen Norsk Friluftsliv, Bente Lier, har skrevet minneord lørdag.

Der går det frem at Kaas hadde verv i Skiforeningen og var Rådsmedlem fra 2008 til 2017. Han var også styreleder i Norsk Friluftsliv, paraplyen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene, fra 2010 til 2016.

Kaas får de beste skussmål. Han huskes som en som utviklet Norsk Friluftsliv, satte dagsorden i samtaler om norsk natur, bedret rammevilkårene for friluftslivet og bygget broer mellom toppidrett og friluftsliv.

I Olympiatoppen er det også stor sorg. De omtaler Kaas som en nøkkelperson siden oppstarten.

I pressemeldingen heter det at han ikke bare var langrennstrener, men også næringslivskonsulent, orienteringstrener og -leder, og friluftslivsentusiast.

De skriver videre:

«For Dag Kaas var virket ved Olympiatoppen livet helt til det siste. Det er kun få uker siden han representerte Olympiatoppen som OLT-coach under VM i skyting i Kairo, hvor han gledet seg stort over den norske suksessen».

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sender tanker til familien.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Dag Kaas’ bortgang. Våre tanker går til familien og våre idrettsvenner, Astrid, Carl, Sverre og Martin. Det er ufattelig at Dag er gått bort. Han var en aktiv og engasjert kollega og bidragsyter for idrettene helt til det siste. Dag vil bli dypt savnet av mange, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.