Langrenn

Bjørgen får klar beskjed fra superveteran: – Trenger all den tiden hun har

Anders Aukland (47) jubler over å få Marit Bjørgen inn i langløpssirkuset og avskriver henne ikke i Vasaloppet. Samtidig har langrennsdronningen dårlig tid.

Marit Bjørgen forbereder seg på å gå Vasaloppet.
  • NTB-Stian Grythaugen

Tidligere denne uken ble det kjent at langrennsdronningen Bjørgen gjør et oppsiktsvekkende comeback kommende vinter. I utgangspunktet er målet å gå Vasaloppet som en del av langløpslaget til brødrene Aukland.

Eldstemann Anders, som selv er sju år eldre enn Bjørgen, jubler over å få en annen veteran og superprofil inn i miljøet.

– Det er fantastisk morsomt. Hun er etter mitt syn den største vi har hatt gjennom tidene med utrolige meritter. Hun betyr veldig mye for langrenn, sier han entusiastisk til NTB – og fortsetter:

– Dette er motiverende for meg og alle på laget. I tillegg trigger det Marit å gjøre noe hun ikke har gjort før.

  • LEST DENNE? Bjørgen tilbake i sporet: Skal gå Vasaloppet
Anders Aukland får Marit Bjørgen på laget neste sesong.

Stor jobb

Aukland sier samtidig at Bjørgen ikke står foran «noe comeback i vanlig forstand». 40-åringen skal ikke tilbake på start i en 15-kilometer i verdenscupen, men i stedet stake fire timer i strekk fra Sälen til Mora.

– Hun har en veldig jobb foran seg. Marit har ikke gått på rulleski på to år, sier Aukland og understreker at løperne Bjørgen skal måle krefter med i Ski Classics er uhyre sterke.

– Marit kan lett gå fra dem i verdenscupen, men Vasaloppet er noe helt annet. Det består av andre utfordringer. Hun trenger all den tiden hun har, sier superveteranen.

Han ser samtidig ikke bort fra at Bjørgen dukker opp når den tradisjonsrike vinnerkransen skal deles ut i Mora til vinteren.

– Jeg tror hun kan klare å være med i seierskampen, men det er ikke lett. Selv så god hun har vært, sier Aukland.

Therese Johaug knytter seg til samme lag som Marit Bjørgen.

Mener alvor

Betydningen av Bjørgens inntog i langløpssirkuset kan han samtidig ikke få understreket tydelig nok.

– Jeg tror det betyr mye for både langrenn, damelangrenn og satsingen på kvinnelag. Dette viser at langrenn er mer enn verdenscupen, sier 47-åringen.

Selv vet han godt hva det vil si å skulle kombinere skisatsing med familieliv. Nå skal Bjørgen gjøre det samme i enda større grad enn da hun var aktiv sist.

Det betyr mindre trening enn Rognes-løperen er vant med fra tidligere, men Aukland mer enn antyder at 40-åringen mener alvor når hun nå har rettet siktet mot Vasaloppsstarten i Sälen til vinteren.

– Alle som har sett henne gå på ski, vet at hun ikke er med bare for å stå på startstreken. Hun vil se hvor fort hun kan gå ut fra den jobben som er lagt ned på forhånd. Jeg tror det kan rekke langt, smiler Aukland.

Han har selv vunnet Vasaloppet én gang. Det var i 2004.

(©NTB)

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Marit Bjørgen
  3. Vasaloppet