Finsk skremmeskudd: Knuste nordmennene

Hjemmehåpet Iivo Niskanen (27) gikk forrykende på 15-kilometeren i Ruka.

Iivo Niskanen imponerte på 15-kilometeren.

Niskanen ledet på alle målingspunktene underveis i 15-kilometeren i klassisk stil lørdag. I mål var han 13 sekunder foran nestemann.

– Finnen er i egen klasse. Han er et nummer for stor på distanse foreløpig. Det er bare å nyte når Niskanen går diagonalgang. Du verden for en løper, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Ingen kunne gjøre noe med Iivo Niskanen lørdag.

– Kjennes bra ut

To nordmenn fulgte på de neste plassene. Gårsdagens sprintvinner Johannes Høsflot Klæbo (23) var 1,9 sekunder foran Emil Iversen (28).

Les også

Johaug utklasset alle i Ruka: – Hun viser ingen svakheter

På Klæbos andrerunde fikk han tidlig besøk av Niskanen som gikk ut på sin førsterunde. 23-åringen hang lenge med finnen, men måtte til slutt slippe opp mot toppen på sin sisterunde.

– Det var bare å bite seg fast og henge på da Iivo (Niskanen red.anm.) kom. Begge tok litt føringer underveis. Men han er sterkere og har vist i mange år at han er fryktelig god på 15 kilometer klassisk. Jeg er veldig godt fornøyd med å være nummer to bak ham, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Han mener dagens løp det var blant hans beste enkeltstarter noensinne.

– Jeg skal absolutt ta med meg det, og jeg tar med meg gode svar, sier Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo leder minitouren i Ruka før søndagens avslutningsrenn.

– Deilig

Statskanalens langrennsekspert, Fredrik Aukland, er imponert over det trønderen viser.

– Johannes er åpenbart i form. Han disponerte kreftene på en optimal måte, og viser at han er mer enn bare en sprinter, sa Aukland.

Les også

Klæbo takker ja til Northug-invitasjon

Emil Iversen smilte som en sol etter tredjeplassen i Ruka.

– Jeg går et veldig bra skirenn og er kjempefornøyd. Det er deilig å vise seg frem fra starten av i sesongen. Jeg er der jeg skal være, sa han i et intervju med NRK.

Emil Iversen gikk inn til 3.-plass på lørdagens 15-kilometer i klassisk stil.

Minitouren i Ruka avsluttes med jaktstart søndag, der Klæbo går ut i først.

Didrik Tønseth, som var beste nordmann på distansen under den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige helg, havnet på 4.-plass. Russiske Aleksandr Bolsjunov ble nummer fem.

Av øvrige nordmenn ble Pål Golberg nummer 7, Hans Christer Holund nummer 8, Sindre Bjørnestad Skar nummer 11, Sjur Røthe nummer 14, Martin Johnsrud Sundby nummer 16, Erik Valnes nummer 21 og Simen Hegstad Krüger nummer 29.

Suveren på sprinten

Johannes Høsflot Klæbo var suveren i fredagens sprint og vant som han ville. På oppløpet staket han seg kontrollert først over målstreken.