Langrenn

Slik har Northugs sololøp endret landslaget

Striden mellom Petter Northug og Norges Skiforbund, har ført til store endringer i hele skileiren.

Snart sammen igjen. Gårs-dagens vinner Martin Johnsrud Sundby (midten) og treer Petter Northug (t.v.) skal på lag på ordentlig, der toer Didrik Tønseth også er. I dag er det 15 km skøyting.
  • Mette Bugge
    Journalist

Mandag blir Northug, som alle andre, også med på landslaget.

Det betyr at 28-åringen har igjen to dager som «fri mann» utenfor det etablerte. Da må han ta av seg Coops blå og hvite dress og innordne seg.

Heretter skal det ikke bli mulig å si nei til landslaget hvis man fortsatt ønsker å konkurrere om en plass til verdenscup og mesterskap.

- Selvsagt kan man si nei, men det betyr at man også avstår fra slike konkurranser, sier generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund.

Han var med på å forhandle frem avtalen som ble signert i tolvte time. Skiforbundet så det som helt nødvendig å slutte rekkene og hadde om nødvendig sagt farvel til Northug om han ikke ville underskrive.

Årsaken til den tøffe holdningen er flere:

  • Norges Skiforbund fryktet sponsorflukt.
  • Var redd flere skulle forlange like muligheter som trønderen.
  • Trodde grunnvollen kunne forvitre.

Blir fullverdig medlem

-  Fra og med mandag er Petter Northug fullverdig landslagsløper. Det betyr at han følger landslaget som alle andre, med felles transport og felles samlinger, sier Opsal.

Han og skistyret tror på likhetsprinsippet.

Fredag var 15 det kilometer klassisk stil på Beitostølen, der Opsal så en Northug som åpnet fort, men som måtte gi litt slipp underveis. Martin Johnsrud Sundby gikk kontrollert og var nesten 23 sekunder foran nestemann på listen.

- Det var vondt, men ikke så vondt som fryktet, og jeg var sykt nervøs før start. Det er 10. gang jeg går her, og skirennet betyr ikke en dritt, men jeg surret med ski og rutinene. Det var nesten så jeg ikke rakk starten, ler Johnsrud Sundby, med sønnen Markus på armen.

Med Northug tilbake på laget blir det full skjerpings.

Siste mann ut

Trønderen har fått kjøre sitt eget løp hittil, men det kunne ikke gå lenger.

- Fra og med 1. mai 2015 får ingen ha tilsvarende opplegg i fremtiden. Petter får et lite rom fra 7. april og frem til sesongstarten 1. mai, der han får tre ut av landslaget igjen, men så er det slutt. Det lovverket som gjelder, må også gjelde ham. Derfor har vi strammet betydelig inn i år. Det skal ikke lenger være mulig å stå utenfor landslaget. Det har skistyret vedtatt, opplyser generalsekretæren.

Han forteller videre at det er lovverket i Det internasjonale skiforbundet og norsk idrett som bestemmer dette. Det er ikke noen særordning i skiforbundet.

- Vi har rådført oss med dem som har laget dette lovverket for norsk idrett. Vi vet at vi er på trygg grunn.

Northug har fått ni millioner kroner årlig av Coop, men Opsal tror ikke at han vil sulte selv om han innlemmes på landslaget.

- Mange har private sponsoravtaler og tjener godt, som Marit Bjørgen, Therese Johaug og Johnsrud Sundby. Dette reguleres i de enkeltes løperavtaler.

Komiske Northug

Northug var så kort i svarene til pressen etter tredjeplassen at det nesten ble litt komisk.

Det ble nærmest bare enstavelsesord. Etter få sekunder ble han nappet i armen av sin rådgiver Are Sørum Langås. Og borte ble løperen

Landslagstrener Trond Nystad skal ta en prat med Northug så fort han er innenfor. Hittil har de to knapt pratet sammen.

- Det er betryggende å se at rapportene jeg har fått om trening i sommer stemmer, sier treneren.

Landslagsløper Didrik Tønseth mener at Northug normalt burde slått ham.

— Ja, fordi han hadde mine tider å gå på. Det er et svakhetstegn.

Les også

  1. Landslagsløper mener lagkamerat har et mentalt problem

  2. - Han ropte pappa, pappa til alle med ski og staver

Les mer om

  1. Petter Northug