Weng gikk videre med et nødskrik: – Det var ikke noe særlig

Klæbo ble nummer to i sprintprologen i Falun.

Det holdt med svært liten margin for Heidi Weng.
  • Øystein Jorem

Heidi Weng kjemper en hard kamp for å beholde sammenlagtledelsen, men hadde ikke en veldig god prolog i sprinten i Falun.

Hun gikk i mål 10,80 bak vinneren Hanna Falk. Dermed ble det en lang og nervepirrende ventetid før hun omsider kunne puste lettet ut. Hun ble nummer 30, og fikk dermed den siste plassen i utslagsrundene.

Hadde Weng gått 0,08 sekunder senere i prologen, kunne Ingvild Flugstad Østberg fått en glimrende mulighet til å ta inn mange poeng i verdenscupsammendraget.

– Dette var ikke noe særlig. Det var greit fra den lille kneiken og inn, og jeg visste jeg måtte stå på. Det var litt kjipt der ute i dag, sier Heidi Weng til NRK.

Maiken Caspersen Falla har allerede vunnet sprintcupen, og gikk en middels prolog.

Så bra fikk det ikke med Ragnhild Haga. Hun falt ute i løypa, men klarte likevel å gå i mål 11,42 bak Falk. Det var ikke godt nok til å gå videre til utslagsrundene.

– Det var surt. Jeg følte meg bra og skulle endelig prøve meg i sprint. Jeg ble for ivrig i bunnen av en bakke og gikk over ende, sa hun.

Svenske Hanna Falk var klart best og vant prologen, langt foran de norske kvinnene. Beste norske utøver ble Marit Bjørgen på femteplass, 3,72 sekunder bak Falk. Tiril Udnes Weng ble nummer syv, Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer ni, Maiken Caspersen Falla nummer 11, Ingvild Flugstad Østberg nummer 17 og Silje Øyre Slind nummer 27.

Amerikanske Jessica Diggins ligger på tredjeplass i sammendraget, og ble nummer to i prologen, foran russiske Natalja Neprjajeva.

Ikke overraskende havnet Klæbo helt oppe i teten på prologen.

Klæbo enkelt videre

Verdenscupleder Johannes Høsflot Klæbo gjorde en solid prolog, men måtte se at russiske Aleksandr Bolsjunov vant prologen med 0,46 sekunder i Falun. Hans største rival i sprintene denne sesongen, Federico Pellegrino havnet på plassen bak, 2,13 bak russeren.

– Det var midt på treet. Jeg synes det er tungt å starte først, man blir gående litt alene. Men jeg synes det gikk helt greit, det er nå det begynner. Jeg har ikke kjørt noe hardt etter femmila i Kollen, men vi får satse på at det kommer, sa Klæbo til NRK.

Han har allerede vunnet sprintkulen, men kjemper fortsatt om å vinne verdenscupen sammenlagt. Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby er de eneste som kan tukte trønderen, men da er de avhengig av å ta mange poeng i Falun.

Klæbo-rival ute

Martin Johnsrud Sundby gikk en god prolog og ble nummer 22, 6,03 sekunder bak Bolshunov. Han gikk videre, men Dario Cologna havnet utenfor kvartfinalen. Cologna er 224 poeng bak Klæbo i kampen om sammenlagtcupen, og kan havne nye 50 poeng bak dersom Klæbo vinner dagens sprint. I tillegg mister han verdifulle sekunder i minitouren.

Eirik Brandsdal ble nest beste nordmann på 12. plass, 4,04 bak den russiske prologvinneren. Sindre Bjørnestad Skar ble nummer 14, Emil Iversen nummer 19.

Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug røk ut.

Kjemper om 350 poeng

Sprinten i Falun er en del av minitouren som markerer verdenscupavslutningen. Lørdag er det 10 km for kvinner og 15 kvinner for herrene, før touren avsluttes med en jaktstart på søndag.

Vinneren av etappene får 50 poeng i sammendraget, mens vinneren av touren får 200 poeng for totalseieren.

Sprintcupen er avgjort både på herre- og damesiden. Johannes Høsflot Klæbo vant for herrene, og Maiken Caspersen Falla vant for kvinnene siden Stina Nilsson trakk seg fra sprinten på grunn av sykdom.

Heidi Weng leder sammenlagtkampen, men er nødt til å plukke poeng for å hindre at Ingvild Flugstad Østberg tar igjen henne i løpet av den siste helgen. Jessica Diggins har også en mulighet til å kapre seieren.

Johannes Høsflot Klæbo har en ledelse på godt over 200 poeng på Dario Cologna før denne helgen.