Langrenn

Northug om rivalen: - Han er i en egen liga over oss andre

Som liten gutt sov Martin Johnsrud Sundby i telt i Holmenkollen og heiet. Nå er han selv en av Kollen-legendene.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby var overlegen på lørdagens femmil. RICHARD SAGEN

 • Kjetil Flygind

HOLMENKOLLEN: Han klinket til fra første stavtak, mørnet, grillet og kokte konkurrentene, før han ble jublet inn til sin første seier på Kollen-klassikeren. Etterpå ble han hyllet av konkurrentene etter oppvisningen på verdens hardeste femmil.

Det er så fortjent at han lykkes.

— Det høres kanskje rart ut, det er ikke noe mesterskap å gå her, men Holmenkollen-femmila er en klassiker. Å vinne her har jeg drømt om lenge. Jeg lå i telt her og heiet da jeg var liten gutt. Nå har jeg vært nære i fire år. Jeg har vært umulig på hjemmebane den siste uken, det har kun vært dette løpet som har betydd noe. Så jeg måtte beklage til kona, sier Johnsrud Sundby etter sin første triumf på manndomsprøven.

GRATULERER: Petter Northug hilser på sin overmann. Til venstre Niklas Dyrhaug, til høyre italieneren Francesco De Fabiani. RICHARD SAGEN

HER ER MER FRA LØRDAGENS SKIFEST I HOLMENKOLLEN:

Les også

Northug: - Det smalt fra start

Les også

Jarl Magnus Riiber (18) distanserte verdenseliten og vant i Kollen

Les også

Sundbys vanvittige maktdemonstrasjon: - Nesten rørende. Helt sprøtt

Smalt fra start

Det startet bokstavelig talt på start. Fra han kastet seg på stavene etter at startskuddet gikk, ble de skrellet av en etter en. Høyt tempo fra start koster, og det fikk Petter Northug, Dario Cologna, Sjur Røthe og alle de andre smertelig erfare.

SMÅKRANGEL: Martin Johnsrud Sundby ville ha Niklas Dyrhaug til å dra, men det ville ikke trønderen. RICHARD SAGEN

Til slutt var det bare Niklas Dyrhaug igjen. Han måtte gi tapt på sisterunden. Da kunne Johnsrud Sundby ta i mot publikums hyllest i ensom majestet mens han skled inn foran kongetribunen på skistadion i Kollen.— Jeg har sett femmila fra to år tilbake om og om igjen. For å se hvordan den utspilte seg. Da dasset vi over kulene og gjennom svingene, men gikk hardt i bakkene. I dag prøvde jeg det motsatte. Jeg visste det kom til å bli et helvete, og har forberedt meg på det i flere uker. Jeg er glad de andre løperne ikke visste hvor vondt jeg hadde det. Beina skrek på de to siste rundene, sier verdenscuplederen.

I mål var Johnsrud Sundby 18 sekunder foran Niklas Dyrhaug.

Northug: - Enormt

Da vanket det ros fra konkurrentene.

— Det er så fortjent at han lykkes. Enormt og imponerende. Han innfrir og beholder formen hele sesongen. Før Tour de Ski, under Tour de Ski og etter Tour de Ski. Det er bare for oss andre bak å heve oss. Han er i en egen liga over oss andre, sier Northug til Aftenposten.

- Hvordan skal dere klare det?

— Vi må ta oss sammen. Denne sesongen er det ikke noe å gjøre med. Det må gjøres en solid jobb før neste sesong, så får vi heller prøve å ta ham i en mesterskapssesong. Den jobben gleder jeg meg til. Jeg liker å ha det vondt, sier trønderen.

Dyrhaug var kokt og gratinert

Sjur Røthe, som vant denne distansen i Kollen i fjor, følger opp:

— Det var et veldig sterkt løp av ham. Han er rå på det mentale. Det hodet som Martin har, det er der fordelen hans ligger. Han går i fra, hentes inn, går i fra igjen. Til slutt er alle andre ferdige. Han har et mentalt overtak. Alle andre går og ser på hva han gjør.

Mannen som til slutt måtte gi tapt opp til frognerseteren, Niklas Dyrhaug, sier på kav trøndersk at løpet var beinhardt.

— Jeg var så langt nede i kjelleren at jeg gikk og snappet etter luft. Jeg var kokt, gratinert, på slutten der. Jeg følte meg sterk selv, men han var enorm. Jeg gikk alt jeg hadde i fem mil, så høyt var tenmpoet, beskriver trønderen.

Det hodet som Martin har, det er der fordelen hans ligger.

Marcus Hellner, som har hatt en helsvart sesong til nå, kom i mål over syv minutter etter nordmannen som vant. Han sier det bare er én ting å gjøre: trene.

— Jeg så ikke så mye til ham i dag, han lå litt foran meg, og i tillegg var det tåke. Men han imponerer. En verdig vinner som tok dette fullt fortjent. Han har flyt om dagen. Men det er mulig å slå ham, sier svensken.

- Ganske ålreit å ha på CV-en

«Maskinen» fra Røa, som tok sin 10. verdenscupseier denne sesongen, hans 24. individuelle totalt, setter pris på konkurrentenes hyllest.

— Jeg blir veldig ydmyk av å høre det. Det er veldig hyggelig med slike tilbakemeldinger fra fryktelig sterke løpere. Jeg har prøvd å gjøre ting på min måte, er aldri redd for å bidra hvis lagkompiser eller utenlandske løpere ønsker å sette høy fart i feltet, så dette setter jeg pris på, sier Johnsrud Sundby til Aftenposten, mens han hiver innpå vafler og nøtter etter kraftprøven i Oslo-marka.

- Er det så stort å vinne her at det er først etter en seier i Kollen at man kan kalle seg en skikkelig skiløper?

— Det er i hvert fall ganske ålreit å ha på CV-en. Det er et historisk løp som de fleste skiløpere synes det er gjevt å vinne.

SISTE UTGAVE AV AFTENPODDEN:

 1. Les også

  Solskjær bekrefter at Molde forhandler med Gudjohnsen

 2. Les også

  Klopp mister Liverpools kamp mot Sunderland

 3. Les også

  Celina debuterte med målgivende da Leicester sjokkerte Manchester City

 4. Les også

  Elvestad: - Jeg er helt «kake» nå

 5. Les også

  Denne legenden er på vei til Molde

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Sundbys vanvittige maktdemonstrasjon: - Nesten rørende. Helt sprøtt

 2. LANGRENN

  Tre av stafett-heltene er vraket til femmila

 3. LANGRENN

  Northug: - Det smalt fra start

 4. LANGRENN

  Sundby parkerte Niskanen på sisterunden og vant folkefesten

 5. LANGRENN

  De skal gå en brutal femmil. Begge vet at de må grave dypt i kjelleren for å vinne

 6. LANGRENN

  Northug: – Det var feil å vrake Dyrhaug