Northug ville egentlig stake rundt løypa

<p>Vanskelig føre og ski uten spikerfeste førte til at Petter Northug mistet Tour-ledelsen.</p>

Petter Northug i målomrpdet etter løpet i ToblachFOTO: RUNE PETTER NESS
  • Birger Løfaldli

Toblach (adressa.no): Petter Northug røpet etter løpet i dag at han på forhånd vurderte å stake rundt fem-kilometeren. Han ventet svært lenge før han valgte skipar.

— Det var ei løype jeg kunne vurdere å stake i. Jeg testet det, men de var ikke så hissige på at jeg skulle gamble på det. Jeg hadde lyst på det selv, men tror det var smart i dag å ikke gjøre det og kanskje gå for det sikre.

Mistet sammenlagtledelsen

Petter Northug mistet ledelsen i Tour de Ski etter at han i dag gikk inn til 12. plass på den klassiske fem-kilometeren i Toblach. Alexander Legkov vant foran Eldar Rønning og Dario Cologna.

I sammendraget leder Cologna nå, 15 sekunder foran Northug og 39 sekunder foran Legkov.

Northug gikk på rubbski og hadde ikke optimalt feste på det vanskelige føret. Da han etterpå fikk spørsmål om det er på tide å teste nye rubbski, svarte han slik:

- Teknikken var ræva

— Jeg må vel heller lære meg å gå på ski. Jeg går bra på ski hvis jeg har trygt feste. Teknikken var ræva i dag, men jeg jobber med det, sier Northug.

- Slikt føre passer ikke for meg, jeg trives best når det er betong eller ordentlig klisterføre , legger han til.

Eldar Rønning strålte som ei sol etter andreplassen i Toblach. Han hadde meget godt feste under skiene. Endelig klarte Skogn-løperen å markere seg i Tour de Ski. Etter løpet ba han pressen spørre Northug om han kunne ha tenkt seg å gå med Rønning ski.

Sprint i morgen

- 95 prosent av løpene i året har nok Eldar lyst til å låne skiene mine, men i dag var det kanskje andre veien. På slikt føre kan det være store forskjeller på. Jeg hadde gode ski, men man må tørre å slippe seg ned på underlaget selv om det er litt glatt og det klarte jeg ikke , sier Petter Northug.

I morgen er det sprint i fristil i Toblach, før den 35 kilometer lange jaktstarten fra Cortina til Toblach går torsdag.

I sammendraget er Rønning nå på niendeplass. De øvrige norske løperne slet i dag. Niklas Dyrhaug er nummer 21 sammenlagt etter 24. plass i dag, mens Kristian Tettli Rennemo ligger på 26. plass. I dag ble han nummer 31. Sjur Røthe er nummer 30 i sammendraget etter 43. plass i dag.