Langrenn

Knuste svenskene og tok gull i junior-VM: Nå tror ekspert på VM-medalje for Norges supertalent

Kristine Stavås Skistad tok gull på sprinten i junior-VM. Langrennsekspert Petter Soleng Skinstad mener at 19-åringen kan kjempe om gull når seniorløperne skal kjempe om VM-medaljer.

Kristine Stavås Skistad med gullmedaljen etter å ha vunnet sprinten i Lahti. Det kan bli flere medaljer i Seefeld-VM, dersom hun blir tatt ut.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Søndag tok Kristine Stavås Skistad sprintgull i junior-VM, og viste med det at formen er på plass før VM-troppen skal tas ut. Polske Monika Skinder og finske Anita Korva tok de to siste plassene på pallen.

Svenskenes supertalent, Frida Karlsson, vant både prologen, i tillegg til sine heat i kvart- og semifinalene.

Men i finalen havnet hun helt nede på femteplass.

Da kokte det over for 19-åringen, som av enkelte er blitt sammenlignet med Therese Johaug.

Hun slang sint rundt med staven i målområdet.

– Jeg er skuffet over finalen. Jeg kjørte jo mye bedre i semien enn i finalen, sier Karlsson til Aftonbladet.

– Jeg fant ikke rytmen i det hele tatt, la hun til.

  • LES OGSÅ: Johaug utklasset konkurrentene: – Ingen i verden er i nærheten

Sendte stikk

– Det er morsomt å være i en finale, men det er kjipt at det går som det går og svenskene bare flyr forbi, sa Kristine Stavås Skistad etter å ha blitt nummer fem i verdenscupsprinten på Lillehammer i slutten av november.

I junior-VM var det ikke snakk om at hun skulle la seg slå av svenskene.

– I år følte jeg bare at jeg måtte slå svenskene. Jeg hadde ikke noe annet valg. Det er alltid deilig å se at de ikke kommer på pallen engang, sa Skistad til NRK etter søndagens seier.

Hun benyttet muligheten til å komme med et stikk mot de svenske løperne.

– Jeg hadde ikke hatt så god følelse gjennom hele dagen. Men jeg tok de på det taktiske. Jeg sparte mye krefter i heatene før finalen. Jeg så at svenskene kjørte seg stive der. Det er lurt å ha med seg hodet i sprint også.

– Bør få plass i VM-troppen

TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad, mener nå at det ikke bør være noe tvil om at Skistad bør tas ut til sprinten i Seefeld-VM i februar.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet, ettersom hun var i finalen i den soleklart tøffeste verdenscupløypen (sprinten på Lillehammer, journ.anm.) og vant foran flere løpere med verdenscuperfaring i dag.

Landslagssjef Vidar Løfshus svarer slik på spørsmål om en mulig VM-plass for Skistad:

– Vi har ikke tatt ut noen tropp enda. Det finnes jo en sannsynlighet for alt. Hun har markert seg, men skal få gjøre seg ferdig med junior-VM først, sier Løfshus, som sier at det norske landslagsteamet må se Skistad i noen flere konkurranser før et eventuelt uttak.

Petter Soleng Skinstad mener at Kristine Stavås Skistad bør få en plass i Norges VM-tropp.

Passende løype i Seefeld

Skinstad tviler på at Skistad kan ta gull i Seefeld, men han har tro på finaleplass, og kanskje medalje, for den lovende Konnerud-løperen.

En av grunnene til det er VM-løypen i Seefeld. TV 2s ekspert mener den taler til Skistads fordel.

19-åringen er nemlig god jo lettere terrenget er. Femteplassen i den tunge løypen på Lillehammer tyder på at hun har mye inne.

– Seefeld-løypen er så lett som du får den. Jeg holder noen svensker som favoritter, men tror Skistad kan kjempe om medalje, sier Petter Soleng Skinstad.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Ski-VM 2019