Langrenn

Johaug-legen går på dagen

— Her er det ingen unnskyldning, sier Fredrik Bendiksen.

Fredrik S. Bendiksen er ferdig som landslagslege etter at Therese Johaug fikk i seg et ulovlig middel.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen trekker seg etter Johaug-avsløringen.

— Den umiddelbare konsekvensen er at jeg trekker meg som landslagslege med umiddelbar virkning. Det synes jeg er trist, for det har vært en god jobb å ha. Men slik situasjonen er har jeg ikke noe annet valg rent personlig, sier han på pressekonferansen.

Bendiksen forteller at han videreformidlet sin oppsigelse til sportssjef Vidar Løfshus allerede før pressekonferansen. Dermed er en to års periode som landslagslege over.

VI SJEKKET OPP: Ett Google-søk kunne avverget Johaug-saken.

- Therese spurte meg

Da nyheten sprakk like før klokken 11, tok Bendiksen ansvaret for den positive dopingprøven. Legen tok ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek i Livigno i september, i et forsøk på å behandle Johaugs solbrente leppe.

Therese Johaug sier selv at hun ikke har noe skyld i den positive dopingprøven.

Det gir Bendiksen henne rett i. Legen sa videre at han har et tillitsforhold til Johaug, og at hun derfor ikke hadde noen grunn til å tvile på anbefalingen.

— Therese spurte meg om denne kremen var grei å bruke, underforstående om hvorvidt denne er i konflikt med antidopingreglementet.

— Jeg svarte da at hun kunne bruke den kremen, sier landslagslege Bendiksen.

Den skjebnesvangre prøven ble tatt 16. september, og Johaug risikerer nå en lang utestengelse. Johaug har testet positiv på stoffet clostebol. Det var kremen trofodermin som gjorde utslaget. Mer om den kremen her.

— En glipp

Bendiksen beskriver det som en «glipp» at han ikke sjekket bedre om stoffet sto på dopinglisten. Han sier dessuten at han vanligvis er som et petimeter og at han er nødvendig.

Bendiksen sier at han ikke leste pakningsvedlegget da han ga kremen til Johaug, men at han lese på pakken.

— Jeg jobber intenst i hodet mitt med å prøve å finne ut hvorfor jeg ikke koblet dette, sier Bendiksen.

— Her er det ingen unnskyldning. Dette skulle jeg oppdaget, men jeg gjorde ikke det. Derfor har vi denne situasjonen, og det er dypt beklagelig, fortsetter han.

Bendiksen har 36 års erfaring fra idrettsmedisin.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo og landslaget er tema: